Nogomet

Morales i dalje bijesan na Fifu

Maja Giljanović • četvrtak, 28.06.2007.

Bolivijski predsjednik Evo Morales ni izbliza nije zadovoljan najnovijom odlukom Fife da se izmijeni krajem svibnja donesena odluka o zabrani odigravanja utakmica na preko 3000 metara nadmorske visine jer smanjenje na 2500 metara još uvijek prijestolnicu La Paz čini nedostupnom bolivijskim reprezentativcima...

Slijedom odluke da se granica spusti za (Boliviju premalih) 500 metara najavio je sastanak s predsjednikom Seppom Blatterom u nadi da će ga privoljeti na novi ustupak do sljedećeg sastanka krovne Svjetske nogometne organizacije predviđenog u listopadu. FIFA je, naime, popustila pod, izjavio je Švicarac, "nevjerojatnim pritiskom. Odluka donesena kako bi se zaštitilo zdravlje sportaša nije prijetila samo eskalacijom sukoba u Izvršnom odboru nego je pretvorena u vruće političko pitanje".

Dodao je da su se "u dogovoru s posebno osnovanim liječničkim konzilijem odlučili na kompromisno rješenje" pa su spustili granicu na 2500 metara ušutkavši time prigovore Ekvadoraca i Kolumbijaca. Quito je, naime, na 2800, a Bogota na 2600 metara. La Paz na svojih 3600, čini se, nema nikakvih izgleda pobijediti zabranu unatoč maštovitim pokušajima Moralesa koji je prošli tjedan s članovima vlade bacio na male branke na vulkanskom vrhu 6542 metara iznad razine mora.

FIFA je inače diskriminirajuću zabranu uvela zbog "nepoštene prednosti nad protivnikom koju igračima naviklima igrati na kisikom razrijeđenom zraku omogućuju utakmice na velikim visinama" te "objektivne bojazni za njihovo zdravlje i život".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!