Nogomet

Oprez, mine u Maksimiru!

Tomislav Globan • četvrtak, 28.06.2007.

Sezona velikih maksimirskih očekivanja sutra će u ranim poslijepodnevnim satima dobiti svoje prve obrise. U Nyonu se u petak održava ždrijeb 1. i 2. pretkola Lige prvaka. Koga god ždrijeb namijeni Dinamu, hrvatski će prvak biti favorit. Ipak, oprez! Nisu svi protivnici tako bezazleni...

U sportu gotovo da nema gore situacije od one kada ste veliki favorit za pobjedu, a ulog je ogroman, velik kao rijetko kad do sada. Upravo se u takvom položaju nalazi Dinamo uoči ždrijeba prva dva pretkola Lige prvaka. Teško je uopće zamisliti što bi se u Maksimirskoj 128 događalo kada bi europska priča završila već prije blagdana Velike Gospe, no o takvom scenariju ne treba razmišljati.

Dinamo nas je navikao da pretkola protiv slabijih klubova redovito prolazi bez prevelikih muka i u povijesti mu se nikada nisu događali Debreceni, Omonije, Shelbournei, Tirane, Ethnikosi i slična posrtanja. A upravo takav, odnosno još lakši protivnik čeka hrvatskog prvaka u 1. pretkolu Lige prvaka. Za samo tri tjedna momčad Branka Ivankovića sučelit će se s jednim od sljedećih protivnika:

BATE Borisov (Blr)
Tirana (Alb)
Levadia Tallinn (Est)
Pjunik (Arm)
Khazar Lenkoran (Aze)
Astana (Kaz)
Linfield (SI)
The New Saints (Wal)
Marsaxlokk (Mal)
F91 Dudelange (Luk)
HB Tórshavn (Far)
Ranger's (And)
Murata (SM)
Zeta (CG)

Zbog kratkog vremenskog razdoblja između odigravanja pretkola Lige prvaka, višegodišnja je praksa Uefe da odmah po završetku ždrijeba prvog, obavi i izvlačenje parova drugog pretkola.

Dinamo s koeficijentom 17,533 nositelj je i u 2. pretkolu, no potencijalni protivnici tu više nisu tako bezopasni. Posebno se ističe prvak Izraela i novi klub Tvrtka Kale - Beitar iz Jeruzalema s godišnjim budžetom od gotovo 30 milijuna €. Za usporedbu, Dinamov je trostruko manji.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Bezazleni sasvim sigurno nisu ni prvaci Poljske Zaglebie Lubin, kao ni slovačka Žilina, a čuli smo kako je Hajduk prošao u prijateljskom ogledu sa slovenskim Domžalama. Jak otpor moglo bi pružiti i Sarajevo, dok je švedski Elfsborg "modrima" već dobro poznat i ne bi smio predstavljati veći problem. Dinamo će se ipak nadati da mu kuglice podare nekoga iz donje polovice sljedećeg popisa potencijalnih protivnika:

Beitar Jeruzalem (Izr)
Zaglebie Lubin (Polj)
*Domžale (Slo)
*Elfsborg (Šve)
*Sarajevo (BiH)
*Ventspils (Let)
*Žilina (Svk)
*Derry City (Irs)
*Hafnarfjördur (Isl)
*Tampere United (Fin)
*Kaunas (Lit)
*Sheriff (Mol)
*Olimpi Rustavi (Gru)
*Pobeda (Mkd)

Zvjezdicama su označeni klubovi koji, baš kao i Dinamo, tek moraju proći 1. pretkolo. Stoga, ako netko od tih klubova izgubi već na prvoj stepenici, njegovo će mjesto u 2. pretkolu preuzeti klub koji ga je izbacio.

Uefina ceremonija u Nyonu počinje točno u podne, a sam čin ždrijeba zakazan je za 12 sati i 15 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!