Nogomet

Kako igraju Domžale

Kristian Hohnjec • subota, 30.06.2007.

Recentna prijateljska utakmica između Intera i Domžala bila je prava prilika da vidimo slovenskog prvaka na djelu. U nastavku pročitajte analizu igre Slovenaca, uz opasku da je bila riječ o susretu nižeg intenziteta u kojem nisu nastupili u najjačem sastavu....

Domžale su Dinamov vjerojatni protivnik u drugom pretkolu Lige prvaka, iako nismo skloni podcijeniti Albance. Momčad Slaviše Stojanoviča prošle je godine vrlo uvjerljivo osvojila naslov prvaka "dežele", međutim u odnosu na šampionski kadar fale im dva glavna protagonista - Ermin Rakovič i Sebastjan Cimirotič. Ono što su pokazali u Zaprešiću sigurno bi razvuklo osmijeh na lice Branka Ivankovića, da je imao priliku svjedočiti nesuvisloj prezentaciji slovenskih nogometaša.

Prvak Slovenije je utakmicu počeo u formaciji 4-4-1-1, naizgled zatvorena postavka davala je puno prostora za igru Zaprešićanima s obzirom na veliku ofenzivnost bočnih igrača Domžala. Obranu im drži kapetan Luka Elsner koji odlično čita igru, čvrst je u duelu i ima solidnu tehniku, pa tako po potrebi može zaigrati i u veznom redu. Elsner zbog svoje visine nije posebno dobar u skok igri. Uz njega na poziciji stopera igra Velimir Varga, visok i tehnički dobar igrač, koji će imati velikih problema s brzinom zagrebačkih igrača. Kao što je prije spomenuto, dva bočna iz zadnje linije često odlaze naprijed, posebice se to odnosi na lijevoga Janeza Aljančića, ostavljajući tako velik prostor iza svojih leđa.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Na zadnjem veznom igrao je Luka Žinko koji je po vokaciji više stoper, što se i vidjelo s obzirom da nije uspijevao pratiti ritam bržih Interovih veznjaka. Od inače standardnih veznih igrača nastupili su Siniša Janković i Brazilac Juninho. Janković je zapravo više krilni napadač nego igrač manevra, oniski Srbin često mijenja mjesta pa je čas na lijevom čas na desnom krilu. Solidno je brz i ima upotrebljiv centaršut. Brazilac Juninho igrač je odličnog prvog dodira i vještog driblinga, međutim što se konkretnih rješenja tiče, poimenice zadnjeg pasa ili udarca - tu ne briljira. Na lijevog strani igrao je Čeh Jaroslav Peškar, inače reprezentativac do 19 godina, koji je prošao na probi. Agilan igrač sasvim solidne tehnike, međutim slab u duelu uz loš centaršut.

Na poziciji polušpice bio je Hrvat Plumb Jusufi, veoma pokretljiv i brz igrač niskog rasta, za kojeg još nije sigurno hoće li potpisati ugovor. Napadač Zvjezdan Ljubijankič ponajbolji je pojedinac gostiju, iako je promašio nekoliko izglednih prilika. Napadač Domžala zna uči u šansu što je velika kvaliteta za centarfora, pored toga ima smisla za kombinatoriku i veoma je školovan u tehničkom smislu. Njegovi fizički atributi nisu najsjaniji, budući da niti je posebno visok, niti brz. Od standardnih igrača nije bilo iskusnog vratara Dejana Nemeca, bivšeg reprezentativca Slovenije, koji bi sigurno napravio bolji posao od indisponiranog Brljaka.

Najvažnije odsustvo je ipak bilo ono veterana Danijela Breziča s kojim ova ekipa dobija drugu dimenziju, budući da je riječ o ponajboljem veznom igraču 1. Slovenske lige. Treneru Stojanoviču također će se priključiti Dario Zahora, kojeg je Domžalama posudio upravo Dinamo. Dario tek prolazi fazu rehabilitacije nakon što je operirao meniskus, kad se vrati trebao bi zauzeti mjesto u vrhu napada uz Ljubijankiča.

Iako im je nedostajalo nekoliko važnih figura jasno se vide obrisi Domžala, koje prvenstveno igraju preko bokova. Centralna figura je istureni napadač Ljubijankič koji zna zadržati posjed i tako omogućiti kontinuirani napad. Kvaliteta igrača zadnjeg reda Slovenaca nije takva da bi mogla zadržati Eduarda i Luku Modrića, pogotovo u smislu brzine, budući da je osim Elsnera riječ o "teškašima". Vezni red je bolji u napadačkom negoli defenzivnom smislu, gdje im nedostaje agresivnosti i čvrstine u duelu. Slovenci su educirani u taktičkom pogledu, nastoje igrati po zemlji kratkim dodavanjima ne preskačući igru, međutim očita je njihova deficitarna individualna kvaliteta kada ih uspoređujemo s prvacima Hrvatske. Ukoliko Domžale prođu Tiranu, ne bi trebale predstavljati veću prijetnju plavima, te s velikom sigurnošću možemo prognozirati bezbolni plasman Dinama u treće pretkolo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!