Košarka

Vranković novi trener Cibone

Bojan Poturica, Bruno Blumenschein • utorak, 03.07.2007.

Nasljednik Dražena Anzulovića na klupi Cibone je Josip Vranković. Joke je danas predstavljen "sedmoj sili" u press centru Doma Dražena Petrovića...

Osim novog trenera Josipa Vrankovića, u press centru su se pojavili predsjednik Cibone Ivo Jelušić, direktor Božo Miličević i sportski direktor Mihovil Nakić, koji su nekoliko minuta prije bili na sjednici Upravnog odbora gdje je i formalno Joke imenovan za trenera.

"Rekao bih da je Josip ponovno u Ciboni. U drugoj ulozi, na drugom mjestu. Mislim da smo dovođenjem Josipa Vrankovića napravili dobar potez jer Cibona u ovom trenutku trenutku treba nekoga tko ima želju i ambiciju da s Cibonom napravi veliki uspjeh. To je šansa i za njega i za Cibonu. Govorili smo o planovima za budućnost i mislim da su oni realni uz novog trenera i pojačanja koja ćemo dovesti. Mislim da možemo osigurati pretpostavke da Cibona bude još bolja no što je bila prošle sezone. Napravit ćemo zajednički program rada za tri godine i imamo ambiciju da pucamo na europski vrh; ako ne u sljedeće sezone, onda u naredne dvije."

Jelušić je izjavio kako će Grad Zagreb u sljedeća dva tjedna definirati svotu koju će izdvajati u vrhunski sport u Zagrebu. No, prema njegovim riječima proračun Cibone u idućoj sezoni bit će identičan kao i prošle, dakle između 30 i 35 milijuna kuna, što znači 15-ak milijuna za plaće prve momčadi, točnije oko dva milijuna eura. "Imamo novog trenera, moramo dogovoriti ciljeve, a nakon toga ćemo pokušati osigurati materijalna i financijska sredstva. Pokušat ćemo sve više raditi s mladima te ćemo napraviti program kako doći do mladih igrača. Mislim da se moramo osvrnuti na vlastite snage i pokupiti ono najbolje što se nalazi na parketima."

Joke Vranković je isprva bio impresioniran brojem novinara koji su stigli na pressicu te je zahvalio Ciboni na povjerenju: "S obzirom da sam mlad trener, zahvaljujem klubu na pruženoj prilici. Isto tako, zahvaljujem Širokom na suradnji. Dali su mi šansu, i to je dobro završilo. Što se Cibone tiče, dolazak ovdje mi nije novost s obzirom da sam tri godine ovdje proveo kao igrač. Znam kakav Cibona ima rejting u europskoj košarci i želim da to tako i ostane."

"S nekim igračima koji su ostali od prošle godine ćemo graditi kostur momčadi. Ostatak ćemo potražiti u "našem dvorištu", a neka pojačanja ćemo tražiti u inozemstvu. U ovim sam trenucima najviše zabrinut za bekovsku liniju zbog ozljeda koje imamo te ćemo tu najprije reagirati. Naravno, prvo ćemo pogledati rostere suparnika u Euroligi, pa ćemo vidjeti na kojima nam pozicijama treba pomoć."

"Euroliga je veliki izazov i gušt je sudjelovati u njoj. Svjesni smo kakvu financijsku moć imaju najbolje momčadi u Europi. Moja teorija je da nam za neki jači iskorak u Europi trebaju jače hrvatske zvijezde. Ove godine bi trebali pokušati isprofilirati neke mlade igrače koji bi uz određena pojačanja izvana trebali tražiti prolaz u Top 16 Eurolige. Dok ne pronađemo i profiliramo naše hrvatske igrače, bit će teško." Joke je nakon toga izjavio da pod domaćim igračima misli na one s hrvatskom putovnicom, čime je postalo jasno da će Cibona napraviti sve ne bi li u svoje redove dovela Stanka Baraća iz Širokog. Vranković nam je kasnije i potvrdio rekavši da im je Barać "jako interesantan".

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Blumenschein

Joke za prvog pomoćnika želi Tomislava Mijatovića koji je i pomoćnik Jasminu Repeši u reprezentaciji, a to će se riješiti tijekom sljedećih dana. Pripreme Cibone trebali bi početi sredinom kolovoza, a početak priprema odvijat će se na Bjelolasici.

Vranković je rekao kako su male šanse da se u Cibonu vrate Amerikanci Brent Wright i Andre Wisniewski koji dobivaju jake ponude kojima zagrebački klub ne može parirati. Nije poznato što će biti s Chrisom Warrenom koji je pod ugovorom za sljedeću sezonu, ali je svojim igrama pobudio veliki interes jačih momčadi.

Vranković je za vrijeme igračke karijere bio produžena ruka trenera te su mnogi bili uvjereni da će ostvariti veliku trenersku karijeru. Joke zasada ima tek trenersko iskustvo sa Širokim Brijegom s kojim je prošle sezone osvojio naslov prvaka BiH te će mu Cibona biti prava prilika da se dokaže.

Osim što je najavio kako se Cibona treba okrenuti stvaranju domaćih zvijezda, kojima će inozemna pojačanja biti jedna vrsta potpore, Vranković je najavio kako će i s igračima koji su pod ugovorom razgovarati i vidjeti tko se ne uklapa u njegove trenerske planove. Zbog velikih promjena na tržištu nije želio govoriti o konkretnim imenima, tek je spomenuo Baraća.

Na kraju je Božo Miličević izjavio kako je Vranković bio jedini kandidat za trenera Cibone i da s niti jednim drugim trenerom nisu vođeni razgovori.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!