Nogomet

Dašak egzotike na Sportnet.hr

Petar Plevnik • četvrtak, 05.07.2007.

Od 7. do 29. srpnja u četiri zemlje domaćina, Indoneziji, Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu, na rasporedu je 14. po redu Azijski kup - nogometno prvenstvo Azije. Sva zbivanja vezana za ovo pomalo egzotično natjecanje u slijedeća ćete tri tjedna moći pratiti na Sportnet.hr...

Iako u debeloj sjeni Copa Americe, 14. izdanje Azijskog kupa i ovaj će put ponuditi mnoge zanimljivosti. Već i sama činjenica da se po prvi puta jedno kontinentalno natjecanje odtržava u čak četiri zemlje domaćina podatak je koji govori sam za sebe. Iako se u dosadašnjih 13 izdanja nijednom nije dogodilo da dvije zemlje zajedno ugoste najbolje azijske momčadi, ovog su se puta čelnici AFC-a (azijska verzija UEFA-e) malo zaigrali te u želji popularizacije nogometa domaćinstvo povjerile Indoneziji, Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Izazvalo je to veliko probleme, kako u organizaciji, tako i u financijama, pa je u nekoliko navrata Tajlandu prijetilo oduzimanje domaćinstva, za što su svesrdno navijali puno bogatiji Singapurci, no ljubitelji nogometa u Tajlandu ipak će imati priliku u slijedeća tri tjedna u svojoj zemlji vidjeti najbolje što azijski nogomet u ovom trenutku može ponuditi.

Vezane vijesti

Još jedna specifičnost ovog Azijskog kupa je činjenica da se igra neparne 2007., a ne kako je dosad bila praksa, svake četiri parne godine (1956. - 2004.). Razlog leži u želji organizatora da izbjegnu preklapanje sa Europskim prvenstvom te Olimpijskim igrama koje su na rasporedu slijedeće godine, tako da ćemo od ovog izdanja Azijski kup gledati neparnih godina.

Slika 1 od 2.

Zanimljivostima vezanim za Azijski kup ni tu nije kraj, budući da se u šarolikom društvu ovaj put našla i Australija. Pitate se kakve veze ima Australija s Azijom? Naime, Australija, točnije njezin Nogometni savez, od 1. siječnja 2006. pridruženi je član AFC-a te je kroz kvalifikacije uspijela izboriti svoj prvi nastup na Azijskom kupu, na kojem će definitivno biti jedan od prvih favorita.

Prvo izdanje ovog natjecanja održano je prije nešto više od 50 godina, točnije 1956. u Hong Kongu, uz sudjelovanje 12 reprezentacija, a prvi osvajač bila je Južna Koreja, koja je slavila ispred Izraela. Isti scenarij viđen je i četiri godina kasnije, kada su Korejci pred domaćom publikom u finalu svladali Izraelce. Ipak, četiri godine kasnije Izrael je dobio prigodu da pred svojom publikom osvoji Azijski kup, svladavši u finalu Indiju, što se pokazalo povijesnim pothvatom. Naime, Izrael je sve do početka 70-ih godina prošlog stoljeća bio član AFC-a, nakon čega je pod pritiskom islamskih zemalja izbačen iz članstva i od onda ne sudjeluje niti na Azijskom kupu niti u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Gledano kroz povijest najviše su uspjeha imali Saudijska Arabija, Iran i Japan, koji su po tri puta osvajali naslov. Iranci su ostvarili jedinstven pothvat, budući da su u razdoblju od 1968. do 1976. tri puta zaredom osvajali naslov, no treba napomenuti da su u dva navrata bili domaćini. Osamdesete su pak bile najplodonosnije razdoblje za Saudijce, koji su se naslovom najboljeg oktili 1984. u Singaporu, 1988. u Kataru te 1996. u Ujedinjim Aarapskim Emiratima, da bi 1992. poklekli tek u finalu od Japana. Japanci su za Saudijce bili kobni i 2000. u Libanonu, budući da su Kamikaze ponovno slavile sa 1:0 Posljednji Azijski kup, odigran u Kini prije tri godine, ponovno je otišao u ruke Japana, koji je u finalu svladao domaćina Kinu sa 3:1.

14. izdanje Azijskog kupa otvorit će jedan od domaćina - Tajland, susretom protiv Iraka, koji je na rasporedu u subouta na Rajamangala stadionu u Bangkoku. Što se tiče samog sustava natjecanja, on je prilično jednostavan. Zajedno uz četiri domaćina, plasman na završnicu izborilo je i šest pobjednika te šest drugoplasiranih momčadi iz kvalifikacijskih skupina: Japan, Saudijska Arabija, Iran, Republika Koreja, Oman, UAE, Bahrain, Australija, Kina, Irak, Katar te Uzbekistan, koji se podijeljeni u četiri skupine po četiri momčadi. Plasman u četvrtfinale, od kojeg se dalje igra na ispadanje, osigurat će po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, po sistemu 1. iz grupe A protiv 2. iz grupe B.

Prvenstvo će se igrati u pet gradova (Jakarti i Palembangu u Indoneziji) Kuali Lumpur i Shah Alamu u Maleziji, Bangkoku u Tajlandu te Hanoiu i Ho Ši Minu u Vijetnamu). Finalni susret na rasporedu je 29. srpnja u Jakarti, na Bung Karno stadionu kapaciteta 100 000 gledatelja. O skupinama, samim sudionicima natjecanja te zvijezdama turnira više možete doznati sutra na Sportnet.hr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!