Nogomet

Sudar nekadašnjih velikana, Tobol lovi novu žrtvu

Filip Galić • subota, 07.07.2007.

I dok se momčadi pripremaju za početak nove sezone, neke će danas ubilježiti već treći nastup u eurokupovima. Naš Zagreb je uspio izletjeti nakon samo dva susreta protiv albanske Vllaznije, a natjecanje će danas nastaviti predstavnici Irske, Sjeverne Irske, Finske, Litve... Čini se da su oni shvatili ovo natjecanje ozbiljnije od nas...

Najzanimljiviji susret će se odigrati u Beču između dva kluba koja su još ne tako davno izazivali silan respekt u Europi, ali posljednjih sezona nisu ostvarili ništa zapaženog. Rapid je imao nešto više uspjeha u Europi, igrao Ligu Prvaka pred dvije sezone, dok je Slovan strmoglavio i u drugu ligu, da bi se nekako uspio vratiti i nastup u Intertoto Kupu vjerojatno označava početak njihovog oporavka. Rapid je, s druge strane, imao turbulentnu prošlu sezonu. Nakon što su katastrofalnim igrama dospjeli čak i na posljednje mjesto, igrama na proljeće su se oporavili i doveli u poziciju za borbu za Kup UEFA, da bi u posljednjem kolu izgubili od Salzburga što im je donijelo 'samo' Intertoto Kup.

Zanimljiv par će činiti Maccabi iz Haife i rumunjska Gloria. Gloria se u prošlom kolu provukla protiv crnogorskog Grbalja, no teško će moći protiv jakih Izraelaca koji su prošle godine bili hit Kupa UEFA te ih je samo jak ritam natjerao da novu ulaznicu u Europu traže preko Intertoto Kupa. Drugi rumunjski klub, Otelul Galati, igra protiv sarajevske Slavije.

Tobol Kostanay je već napisao povijest kazahstanskog klupskog nogometa izbacivši Poloniju iz Varšave i belgijski Saint-Truiden pred četiri godine u ovom natjecanju, a i ove im je odlično krenulo. Iako su protiv Zestaponija više od pola sata 'visjeli' u zraku, Zestaponi nije uspio kreirati čudo te je Tobol prošao u drugo kolo gdje ga čeka Slovan Liberec. Česi su prošle godine dogurali do skupina Kupa UEFA, ali dalje nisu mogli. Maribor će pokušati nastaviti svoju europsku avanturu protiv Hajduka iz Kule. Kako Maribor igra i kako su prošli luksemburški Differdange, veliki su favoriti u ovom susretu.

U ostalim susretima, moldavska Dacia dočekuje St. Gallen, Gent je veliki favorit protiv sjevernoirskog Cliftonvillea, mađarski ZTE igra protiv Rubina iz Kazana, u Irskoj će snage odmjeriti Cork City i Hammarby, Makedonija dočekuje bugarsko Cherno More, a Chernomorets iz Odese ugošćuje Šahtjor Soligorsk.

Intertoto Kup, 2. kolo:
Maccabi Haifa - Gloria Bistrita
Dacia Kišinjev - St. Gallen
Gent - Cliftonville
Cork City - Hammarby
ZTE - Rubin Kazan
Rapid Beč - Slovan Bratislava
Slavija Sarajevo - Otelul Galati
Makedonija Skopje - Cherno More
Maribor - Hajduk Kula
Chernomorets Odesa - Šahtjor Soligorsk
Tobol Kostanay - Slovan Liberec

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!