Nogomet

Triler jedanaesteraca pripao Brazilu

Tomislav Globan • srijeda, 11.07.2007.

Nije moglo dramatičnije! U dvoboju susjeda i velikih rivala u Maracaibu prvi je finalist Copa Americe odlučen tek nakon sedme serije jedanaesteraca. Bila je to utakmica u kojoj se Urugvaj dvaput vraćao "iz mrtvih", da bi na kraju finale prokockao nakon što ga je već imao u svojim rukama...

Brazil je poveo već u 14. minuti. Bila je to munjevita kombinacija "žutih" nakon ubacivanja sa strane, pred Carinija izlazi Mineiro, urugvajski vratar brani, no iz drugog plana nailazi Maicon i preciznim udarcem šalje loptu u mrežu za brazilsko vodstvo.

Zamračilo se tada pred očima urugvajskog izbornika Oscara Tabáreza, a tek što se krenulo s centra zamračilo se i gledateljima na stadionu Joséa Pachencha Romera. Naime, zbog kvara na generatoru ugasio se jedan reflektor te se utakmica morala prisilno prekinuti na 12 minuta.

Po povratku svjetla Urugvaj je zaigrao znatno bolje te je u razmaku od samo dvije minute dva puta opasno zaprijetio izjednačenjem, no udarce Forlána i Recobe atraktivnim je paradama „skinuo“ danas vrlo dobri Doni.

U trećoj od ukupno 13 minuta sudačke nadoknade prvog poluvremena urugvajske su prijetnje prerasle u djelo. Nakon udarca iz kuta Urugvaja, Doni ne baš uvjerljivo boksa loptu iz svog peterca, a lopta se odbija točno na noge Forlánu koji fantastično s 15 metara oštrim prizemnim udarcem cilja desni kut brazilskih vrata za 1:1.

No, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu. U osmoj minuti sučevog dodatka Maicon izvodi slobodan udarac s desne strane u srce kaznenog prostora Urugvaja, a "nebesko-plava" obrana pogledima ispraća Julija Baptistu kako koljenom šalje loptu u Carinijevu mrežu za novo vodstvo Brazila.

Veći dio nastavka gledali smo uspavanku; tek je Robinho zaprijetio iz slobodnog udarca iskosa s 30 metara, no Carini je bio priseban. I onda, 20 minuta prije kraja, gotovo ni iz čega - izjednačenje.

Cristian Rodríguez probio je lijevu stranu, zavrnuo loptu u šesnaesterac aktualnih kontinentalnih prvaka koju Forlán glavom prenosi na drugu vratnicu gdje ju dočekuje Sebastián Abreu i u padu uz pomoć vratnice i Donijevog ramena vraća stvari na početak - 2:2.

Propozicije Copa Americe ne predviđaju igranje produžetaka u slučaju neodlučenog rezultata pa se prvi finalist, kako do kraja pogodaka više nije bilo, tražio izvođenjem jedanaesteraca.

Brazil je imao psihološku prednost otvaranja serije udaraca s bijele točke, a nakon što je Robinho uspješno obavio svoj dio posla, Forlán je već u prvoj seriji ostavio svoju momčad u zaostatku pucavši po sredini gola što je Doni s lakoćom obranio. Peterostruki svjetski prvaci prednost su držali do četvrte serije kada Heerenveenovo "čudo" Afonso Alves gađa vratnicu i vraća Urugvaj u igru.

Niti pet serija jedanaesteraca nije bilo dovoljno za odluku o pobjedniku pa se pristupilo dodatnom raspucavanju. I tada - meč lopta za Urugvaj. Bordeauxov Brazilac Fernando gađa vratnicu, a Pablo García umjesto da odvede svoju zemlju u finale, postaje tragičar susreta i promašuje pobjedu.

Gilberto potom zabija za 5:4 Brazila, a vratar Rome Doni postaje junak dvoboja i brani udarac urugvajskog kapetana Lugana za konačnu pobjedu Dunginih izabranika i reprizu 2004. godine kada je, također nakon jedanaesteraca, Brazil izbacio Urugvaj i ušao u finale Copa Americe.

Copa America, polufinale:
Urugvaj - Brazil 2:2 (11m: 4:5)
(Forlán 45'+3', Abreu 69'; Maicon 14', Julio Baptista 45'+8')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!