Nogomet

Uefa nema tolerancije

Goran Tomičić • srijeda, 11.07.2007.

Uefa je zbog nereda u Vilniusu na prvoj utakmici drugog kola Intertoto kupa isključila iz natjecanja poljsku Legiju, te momčad iz Varšave kaznila zabranom nastupa u međunarodnim natjecanjima u sljedećoj sezoni...

Disciplinska komisija Uefe danas je raspravljala o neredima poljskih navijača u Vilniusu, te donijela očekivanu odluku. Legia je na gostovanju u Litvi gubila 2:0 nakon prvih 45 minuta, a navijači poljskog kluba su u teren ubacili veliki broj baklji i započeli sukob s policijom koji je rezultirao velikom materijalnom štetom na stadionu. Sukob je potrajao oko 30 minuta i sudac je prekinuo susret.

Nakon što je zbog nereda u Nancyju Feyenoord isključen iz Europe, Uefa je u ovom slučaju izrekla još veću kaznu. Osim isključenja iz ovosezonskih natjecanja, Legia neće igrati u Europi u sljedećoj sezoni u kojoj izbori plasman. Ta odluka na snazi je pet godina. Naravno, utakmica je registrirana pobjedom Vetre 3:0, te će litavski klub u trećem kolu Intertoto kupa igrati protiv Blackburna.

Čelnici Legije pokušali su umanjiti kaznu tvrdnjom da su u protekle tri godine mnogo učinili u borbi protiv huligana, ali to nije bilo dovoljno. Disciplinska komisija odluku je obrazložila problemima koje su navijači Legije izazivali u prošlosti.

"Legia mora reagirati brzo i oštro ako želi sudjelovati u međunarodnim natjecanjima u budućnosti. Zbog problema s navijačima Legije na gostovanjima igranje utakmica protiv tog kluba postalo je rizik koji Uefa više ne može tolerirati", stoji u priopćenju Disciplinske komisije. Legia se može žaliti do subote.

Ovakva odluka Uefe mora poslužiti kao opomena navijačima naših klubova. Ako je Uefa bila stroga prema klubovima poput Feyenoorda i Legije, jasno je da neće oklijevati ako se ponove incidenti poput nedavnog okršaja navijača Dinama i policije u Austriji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!