Nogomet

Najbolji treneri svijeta - Sir Alex Ferguson

Ivo Gabrić • četvrtak, 12.07.2007.

Više od trideset najvećih klupskih trofeja, sedam puta trener godine, preko tisuću utakmica na klupi Manchester Uniteda, u svojoj 66. godini uživa status jednog od najvećih trenera u povijesti nogometa. U 33-godišnjoj karijeri prošao je mnogo, od malog škotskog East Stirlingshirea, do povijesnog treblea s Manchesterom kada je u jednoj sezoni osvojio prvenstvo i kup Engleske i naslov europskog klupskog prvaka. Poklonite se, njegovo ime je Sir Alex Ferguson.

"Išao sam tog dana u Španjolsku uvjeren da unatoč izostancima Roya Keanea i Paula Scholesa možemo pobijediti Bayern i uzeti najveću nagradu u klupskom nogometu. Iako smo upravo bili osvojili prvenstvo peti put u sedam godina i dodali tomu osvajanje FA kupa žarko sam želio dodati trofej europskog prvaka da upotpunimo slavni i neprocjenjivi treble. Čitavu svoju trenersku karijeru radio sam za tu večer na Nou Campu, imao sam osjećaj da mi je dotadašnja trenerska karijera bila samo priprema za tu veličanstvenu večer.

Bayernovu igru te večeri u potpunosti sam predvidio, no jednu stvar nažalost nisam, Baslerov slobodni udarac pretvorio je tu večer u noćnu moru, trebalo nam je 15 minuta da se oporavimo od šoka. Bayernova igra je ubila utakmicu, kad sam vidio semafor kako otkucava 90. minutu i Bayernove trake vezane za veliki pehar pomislio sam da je gotovo, međutim čudo se dogodilo, dva Beckhamova ubacivanja iz kornera za prvi Sheringhamov i drugi Solskjaerov gol stvorila su instantnu čaroliju..."

Ovo su riječi Sir Alexa Fergusona, jednog od najvećih trenera u povijesti nogometa nakon osvojene Lige prvaka 1999. u Barceloni nakon finala protiv minhenskog Bayerna. Manchester United na čelu s Fergusonom je poslije te večeri ušao u legendu. Nikome u europskom klupskom nogometu do tada nije uspjelo osvojiti tri najveća naslova u jednoj sezoni, prvenstvo, kup i naslov europskog prvaka. No, Fergusonov put do te čarobne večeri nije bio nimalo lak. Trnoviti put je započeo 25 godina prije toga u East Stirlingshireu gdje je škotski stručnjak započeo svoju veliku karijeru.

Nakon što je završio svoju igračku karijeru u kojoj je nastupao za Queen's Park, St. Johnstone, Dunfermline, Glasgow Rangers i Ayr United prve ozbiljnije trenerske korake napravio je s 32 godine u East Stirlingshireu. Autoritet koji ga je čitavu karijeru krasio uveo je već kao trener početnik i igrači su već tada pokazivali strah od njega. Značajan iskorak u rezultatu njegovog kluba primijetili su čelnici St. Mirrena gdje je nastavio svoju karijeru do 1978. Unatoč skromnom budžetu novog kluba, uspio ih je uvesti u prvu ligu nakon čega slijedi ponuda Aberdeena u kojemu je definitivno dokazao da se radi o odličnom treneru. Dominaciju Celtica i Rangersa prekinuo je na prilično impresivan način, u osam godina koliko je proveo u Aberdeenu osvojio je tri prvenstva Škotske, četiri kupa i europski Kup kupova 1983.

Manchester United u to vrijeme je bio u velikoj krizi, špekulacije o smjeni Rona Atkinsona bile su sve glasnije, a točnima su se pokazale u studenom 1986 kada Ferguson preuzima Manchester nakon Atkinsonove definitivne smjene. Stanje koje je Ferguson zatekao u Unitedovoj svlačionici bila je katastrofalno, glavni igrači Norman Whiteside, Paul McGrath i Bryan Robson bili su totalno van forme, a slobodno vrijeme su provodili uglavnom u pubovima.

Prve tri sezone u Manchesteru izgubio je samo dok je napravio red u svlačionici, neki novi igrači su donijeli svježinu pa je i rezultatski skok bio logičan. Prvi trofej u svojoj eri u Unitedu Ferguson je osvojio 1989. koji mi je ujedno osigurao mjesto na klupi u idućoj sezoni budući da je nezadovoljstvo publike i novinara bilo sve veće, bio je to engleski FA kup.

Ferguson je oduvijek imao sposobnost prepoznati pravog igrača i nikad nije pitao za cijenu kad bi mu netko zapeo za oko. Te godine je srušio rekord transferom Garya Pallistera iz Middlesbrougha, a klubu je te godine pristupio i Paul Ince iz West Hama. 1991. osvojio je svoj prvi europski trofej pobijedivši Barcelonu u finalu Kupa kupova, no zadovoljstvo još nije bilo potpuno jer onaj najvažniji trofej, prvenstvo Engleske, mu je i u idućoj sezoni za dlaku izmakao. U sezoni 1992/1993 napokon je došao na svoje, za naslov prvaka Engleske pobrinuo se tandem Mark HughesEric Cantona, francuska zvijezda koju je doveo iz Leedsa. Te je godine osvojio i svoju prvu titulu trenera godine u Engleskoj.

Iduća sezona donijela je i još više uspjeha, prva dvostruka kruna i još jedan rekord u transferima, iz Nottingham Foresta stigao je 23-godišnji Irac Roy Keane koji trebao zamijeniti Bryana Robsona.

Još jedna dvostruka kruna u sezoni 1995/1996 bila je definitivni prekid Liverpoolove dominacije i početak nove ere, Unitedove ere koju će obilježiti Ryan Giggs, Nicky Butt, David Beckham, braća Neville, Paul Scholes, klinci iz Unitedove škole. Kroz čitavu karijeru Ferguson je znao prepoznati talent i stvoriti igrača. Viziju je uvijek imao, od samog početka. Ta vizija mu je donijela velike uspjehe i u narednim sezonama, 1996/1997 još jedan naslov engleskog prvaka i vrhunac njegove trenerske karijere, sezona u kojoj je Manchester United osvojio sve, 1998/1999.

Promociju jednog od najjačih napadačkih tandema u nogometnoj povijesti Andy Cole - Dwight Yorke, fenomenalnu večer Roya Keanea na Delle Alpiju kada je gotovo sam pobijedio Juventus nakon zaostatka od dva gola razlike te jednu od naljepših nogometnih bajki, onu koja se 26. svibnja 1999. dogodila u Barceloni kada je Manchester pobijedio Bayern u sučevoj nadoknadi golovima Sheringhama i Solskjaera.

Unatoč sve jačoj konkurenciji u Premier ligi, Manchester je i u iduće dvije sezone osvojio naslov, no za veći rezultat nedostajalo je sreće jer su neki ključni igrači bili uglavnom ozljeđeni. Nakon krizne 2001/2002 koju je obilježila afera s Nizozemcem Jaapom Stamom i Arsenalova proslava naslova prvaka na Old Traffordu, Ferguson je ozbiljno razmišljao da se povuće u mirovinu, no ipak je pristao potpisati novi ugovor u trajanju od tri godine.

Osmi naslov prvaka stigao je u idućoj sezoni iako je zaostatak za Arsenalom iznosio velikih osam bodova dva mjeseca prije kraja prvenstva. Tu sezonu Ferguson je označio kao jednu od najdražih u karijeri, upravo zato jer osvojio naslov nakon razmišljanja o povlačanju, međutim i ovu sezonu teški Fergusonov temperament bio je krivac za još jedan incident; nakon svađe s ikonom Old Trafforda Davidom Beckhamom, Unitedova sedmica odlazi u Real Madrid.

Nakon osvojenog FA kupa u idućoj sezoni, sljedeće dvije sezone United provodi u sjeni superbogatog Chelsea koji pod vodstvom Portugalca Josea Mourinha uvjerljivo osvaja dva naslova engleskog prvaka. No, Ferguson nije stajao mirno gledajući kako mu Chelsea odnosi trofeje, on je u međuvremenu kupio dvojicu mladih supertalenata, Cristiana Ronalda i Waynea Rooneya, oko kojih će graditi momčad za budućnost. Manchester je ove sezone na krilima upravo njih dvojice bio uvjerljiv čitave sezone, sve je podsjećalo na legendarnu 1999., no nesreće s ozljedama Ferdinanda i kapetana Garya Nevilla ipak su bile kobne u europskim nastupima.Bez obzira na to Manchester je uvjerljivo slavio u engleskom prvenstvu ispred Chelsea.

Mladi Portugalac Nani, Brazilac Anderson, argentinski superstar Carlos Tevez su odlična najava za još jednu sjajnu sezonu Crvenih vragova.

Sudeći prema energiji koju još uvijek posjeduje Sir Alex Ferguson, ne bi bilo iznenađenje da bajka iz 1999. dobije svoj drugi nastavak...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!