Nogomet

Beckham otkrio Ameriku

Maja Giljanović • petak, 13.07.2007.

Gomila podivljalih obožavatelja, televizijskih ekipa i fotografa dočekala je kasno sinoć po europskom vremenu Davida Beckhama, nakon NY Cosmosovih Pelea i Franza Beckenbauera najveću zvijezdu koju je MLS ikada vidio...

Nekadašnji je kapetan engleske reprezentacije sletio u kalifornijsku zračnu luku u stilu prave pravcate filmske premijere, a o njegovom zvjezdanom statusu jasno govore podaci kojima se javnosti pohvalio Alexi Lalas, nekadašnji igrač na poziciji predsjednika LA Galaxyja: "Od samog smo početka bili svjesni da se ne radi o samo još jednom igraču; Beckham je zvijeza, brand u cijelom svijetu, a da smo pogodili s njegovim dovođenjem dovoljno govori činjenica da se broj klupskih pretplatnika utrostručio od vijesti da stiže na Depot i da je diljem SAD-a naručen nevjerojatan broj od preko četvrt milijuna dresova s brojem 23 na leđima".

O marketinškom učinku nekadašnjeg igrača Manchestera i potom Reala, pak, svjedoče brojke koje je iznio direktor marketinškog odjela kraljevskog kluba: u prva 24 sata od Beckhamovog dolaska 2003. na Bernabeu prodala se 41 000 dresova, a broj je u sljedećih šest mjeseci narastao na šest milijuna. Na koncu kad se sve zbroji i oduzme, Madrižani su u četiri Becksove sezone u klubu zaradili nevjerojatnih 600 milijuna dolara.

Dresovi se inače u SAD-u prodaju po cijeni od 40 dolara, a Lalas potvrđuje da idu nemilice: Nije u pitanju postavljanje MLS rekorda, Beckhamov dres je na najboljem putu da nadmaši primjerice Jordanov".

Mišljenja o odlasku ponovno engleskog reprezentativca u slabašnu američku ligu su podijeljena; Englezi u poprilično opsežnoj anketi u 65% slučajeva smatraju da je počinio grešku u koracima, a slično razmišlja i Pele koji je sličan urnebes pokrenuo prije 32 godine; ne zaboravlja se Brazilčevo skidanje do gola pred kamerama. Najbolji nogometaš u povijesti sporta, naime, smatra da je Beckhamov transfer puki marketinški cirkus te da od njegovog dolaska LA Galaxy i cijeli MLS u konačnici neće profitirati.

Sigurno će, međutim, primanja pozlaćene desnice unijeti nemir u svlačionicu jer Beckham će po sezoni prihodovati 10 milijuna dok je npr. kapetan momčadi, američki reprezentativac Landon Donovan plaćen sitnih 900 000 dolara. Zbroje li se, pak, bonusi i postoci od marketinga, prvak Španjolske, šesterostruki prvak Engleske te europski prvak će u pet godina američke avanture zaraditi procjenjuje se 250 milijuna dolara.

Inače ga U Los Angelesu čekaju sve samo ne virtuozi s kojima je navikao igrati: Galaxy je u dosadašnjem dijelu sezone slavio na samo tri od 12 utakmica s tim da su u kupu ispali od drugoligaša, ali čisto sumnjamo da će se 32-godišnjak pretjerano uzbuđivati oko pozicije LA-a na ljestvici. U svakom slučaju, novi suigrač nekadašnjeg hajdukovca i kanadskog reprezentativca Ante Jažića će biti službeno predstavljen kasnije poslijepodne po hrvatskom vremenu, a prvu će utakmicu u novom (ponovno bijelom) dresu odigrati 21. ovog mjeseca protiv Chelseaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!