Nogomet

Srbima 24.000 eura kazne

Maja Giljanović • petak, 13.07.2007.

"Rasistički obojene provokacije navijača te sportskom duhu neprihvatljivo ponašanje igrača Srbije" uzrok su 24.000 eura teškoj čestitki koju je Disciplinska komisija Uefe uručila Srpskom nogometnom savezu...

U Nijmegenu su, naime, na posljednjoj utakmici u skupini U-21 Europskog prvenstva između kasnijih finalista (poraz od Nizozemske) Srbije te Engleske srpski navijači nemilice vrijeđali tamnopute Engleze standardnim majmunskim glasanjem. Ništa se bolje, sudeći po reakcijama iz Engleske, nisu ponašali ni sami igrači koji su navodno uz sočne rasističke psovke dvojicu-trojicu također i ispljuvali.

U posljednjim minutama susreta, pak, nakon što je Derbyshire zabio dok je Rajković ležao povrijeđen na travnjaku uslijedilo je naguravanje koje se po svršetku 90. preselilo u tunel, a zbog kojeg je Uefa i Engleze "globila" s 3000 eura (odluka je konačna, dok Srbi imaju tri dana da u Nyon upute žalbu).

Upravo je stoga FA preko svog glasnogovornika iskazala nezadovoljstvo presudom: "Razočarani smo. Uefa je potpuno pogrešno procijenila situaciju. Naši su se igrači nosili s provokacijama na najdostojanstveniji mogući način, a posebno nas smeta što nemamo mogućnost žalbe. Obratit ćemo se svakako Michelu Platiniju i urgirati na što odlučnije sanckioniranje ovako sramotnih incidenata."

Također su nezadovoljni jer se tijekom susreta uopće nije razmišljalo o eventualnom prekidu utakmice, dok je Uefa u kasnijem finalu ovlastila suca da na prvi rasistički huk zaistavi igru. Englezi su razočarani jer je nesnosno vrijeđanje posebice Neduma Onuohe i Justina Hoyta izazvalo čak i službenog spikera na stadionu da intervenira i od Srba zahtijeva civilizirano navijanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!