Nogomet

Austrijanci i Česi iznenadili

Kristian Hohnjec • nedjelja, 15.07.2007.

Češka i Austrija prvi su polufinalisti U-20 Svjetskog prvenstva u Kanadi. Iznenađujući je to rasplet prvih utakmica četvrtfinala u koje su Španjolci i Amerikanci ušli kao favoriti. Austrijanci su prošli u produžecima, dok su se Česi ponovo provukli kroz jedanaesterce....

Amerikanci su odlično otvorili utakmicu, ponovo je sve pripremio Freddy Adu, njegov centaršut s lijeve strane Josmer Altidore u 15. minuti glavom šalje u mrežu za 1:0. Izjednačenje je skuhao američki golmanChris Seitz vrlo loše reagiravši na jedan neopasni udarac s 35 metara, loptu je odbio do Rubina Okotia, koji se dobro snašao i u nastavku akcije uspio provući udarac između vratara i obrambenog igrača za 1:1. Iako je Austrija imala dvije teško promašive prilike, ušlo se u produžetke. Presudio je rezervist Erwin Hoffer u 105. minuti, kada je bedrom uspio loptu ubaciti u mrežu za konačnih 2:1, prethodila je velika gužva u šesnaestercu.

Druga utakmica odlučena je jedanaestercima, iako su Španjolci uoči dvoboja bili veliki favoriti i najefikasnija momčad natjecanja u regularnom dijelu nisu uspjeli postići gol. Češka se orijentirala na defanzivu, a i činjenica da u ovoj generaciji nema nogometaša koji je na tragu Pavela Nedveda ili Karela Poborskog kumovala je samo jednom udarcu Češke prema vratima u prvih 90 minuta. U dodanom vremenu veliki je tragičar postao španjolski vratar Adan, koji je kod udarca iz kuta izišao na 10-ak metara, lopta mu je ispala što je spremno dočekao Luboš Kalouda i sa vrha šesnaesterca zakucao loptu pod gredu za 1:0 i veliko slavlje Čeha.

Bilo je to u 103. minuti, samo dva napada kasnije Gerard Pique umalo je izjednačio, ali je njegov udarac umjesto u mreži odsjeo na vratnici. Španjolski pritisak urodio je plodom u 110. minuti kada prizemnim udarcem vratnicu pogađa Bueno, najbrži na odbijenoj lopti je Mata koji šalje istu u nebranjenu mrežu za izjednačenje i povratak Furie. Do kraja produžetaka vidjeli smo samo priliku Buena, koji nije uspio dobro zahvatiti loptu našavši se pet metara udaljen od vrata Radeka Petra. Jedanaesterci su još jednom donijeli sreću Češkoj, nakon što su na taj način izlučili Japance u osmini finala. Prvo je u trećoj seriji Marc Valiente pogodio gredu, a zatim je u petoj Petr obranio udarac Piquea i osigurao Češkoj dvoboj protiv Austrije u polufinalu. Ponekad je nogomet nepravedan sport, pošto su Česi imali tek dva udarca prema golu Adana, dok je Španjolska dominirala tijekom cijelog susreta i propustila mnogobrojne prilike.

U-20 Svjetsko prvenstvo, Kanada, četvrtfinale: Češka - Španjolska 5:4 (jedanaesterci), Austrija - SAD 2:1 (produžetak).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!