Nogomet

Iran poput Feniksa, Koreja pred ispadanjem

Tomislav Globan • nedjelja, 15.07.2007.

Utakmicama u Kuala Lumpuru i Džakarti kompletirano je drugo kolo natjecanja po skupinama Azijskog kupa. U derbiju kola Iran se protiv Kine spasio od poraza usprkos zaostatku od dva pogotka, dok je Južna Koreja porazom od Bahreina pred senzacionalnim ispadanjem već u prvom krugu...

Skupina C

Četiri dana nakon što je protiv Uzbekistana u drugom poluvremenu poraz pretvorila u pobjedu, reprezentacija Irana nastavlja u sličnom tonu. U reprizi polufinala Azijskog kupa iz 2004. godine, izabranici Amira Ghalenoeija vratili su se iz ponora i protiv vrlo jake Kine izvukli remi, najvjerojatnije vrijedan četvrtfinala Azijskog kupa.

Pred iznenađujuće malobrojnim gledateljima na stadionu Bukit Jalil u Kuala Lumpuru, Kina je povela već u šestoj minuti zahvaljujući Shaou Jiayiju koji je slobodan udarac 25 metara od gola majstorski pretvorio u vodstvo 1:0. 12 minuta prije odmora Kinezi udvostručuju prednost. Mao Jianqing koristi Zhengov ubačaj s boka i svladava Roudbariana.

Iran se u život vraća u posljednjim trenucima prvog poluvremena. Ferydoon Zandi s 20 metara razornim udarcem pogađa gornji desni kut Li Leleijevog gola i smanjuje na 2:1. Povratak Irana dovršen je u 73. minuti kada Osasunin Javad Nekounam nadskače kinesku obranu i postavlja konačnih 2:2.

Kina i Iran predvode skupinu C s četiri boda, a remi "Bliskog i Dalekog istoka" iz svih je kombinacija za drugi krug izbacio domaćina Maleziju koja će posljednje kolo protiv Irana odigrati za prestiž, dok će o drugom putniku u četvrtfinale u izravnom okršaju odlučivati Kina i Uzbekistan koji za vodećima zaostaje jedan bod.

Skupina C, drugo kolo: Kina - Iran 2:2
Ljestvica: Kina 4, Iran 4, Uzbekistan 3, Malezija 0

Skupina D

Prije početka natjecanja znalo se da je skupina D - skupina smrti. No, na to da bi se moglo dogoditi da Južna Koreja, stalni sudionik Svjetskih prvenstava i jedna od najjačih reprezentacija Azije, ispadne već u prvom krugu - rijetko je tko pomišljao. A upravo se pred takvim raspletom momčad nizozemskog izbornika Pima Verbeeka nalazi nakon današnjeg poraza od Bahreina.

Reprezentacija koju vodi češki strateg Milan Mačala pogocima Salmana Isse i Ismaila Abdullatifa samo pet minuta prije kraja utakmice, preokrenula je rano vodstvo Južne Koreje i iznenađujuće se vratila u igru za četvrtfinale.

Iako im nisu potonule sve lađe te još uvijek imaju izgleda za prolaz, Korejci više ne ovise sami o sebi. Žele li u četvrtfinale morat će u posljednjem kolu pobijediti domaćina Indoneziju te se nadati da sraz susjeda Bahreina i Saudijske Arabije neće završiti neodlučeno. Situacija je to koja neodoljivo podsjeća na Euro 2004. i talijanska nadanja kako Danska i Švedska neće odigrati baš 2:2. Svi znamo kako je završilo...

Skupina D, drugo kolo: Bahrein - Južna Koreja 2:1
Ljestvica: Saudijska Arabija 4, Indonezija 3, Bahrein 3, Južna Koreja 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!