Nogomet

Viduka spasio Australce, Vijetnam za povijest

Petar Plevnik • ponedjeljak, 16.07.2007.

Susretima trećeg kola u skupinama A i B riješene su dvojbe oko prva četiri sudionika četvrtfinala. Australci su uvjerljivom pobjedom nad Tajlandom uspjeli izbjeći sramotu, osiguravši zajedno s Irakom prolaz dalje, dok je u skupini B uz branitelja naslova Japan povijesni plasmam među osam najboljih izborio Vijetnam...

Skupina A

Nakon katastrofalnih nastupa u prva dva susreta, protiv Omana i Iraka, u kojima je momčad Grahama Arnolda osvojila samo bod, današnji je sraz sa domaćinom Tajlandom za Socceroose bio biti ili ne biti. Iako je Tajlandu za prolaz u četvrtfinale bio dovoljan i bod, razlika u kvaliteti u korist Australaca ipak je došla do izražaja kada je to bilo najpotrebnije.

Socceroosi su od prve minute ušli angažirano u susret, što im se isplatilo u 20. minuti, kada Beauchamp koristi centaršut Wilkshirea i glavom zabija svoj prvijenac u australskom dresu. Početkom nastavka Wilkshire je imao sjajnu prigodu riješiti sve dvojbe oko pobjednika, no njegov udarac odlazi zamalo pored gola.

Nakon toga uslijedio je period bolje igra domaćine, no pored visoke i čvrste australske obrane Tajlanđani nikako nisu uspijevali izraditi pravu prigodu za gol, dok je Schwarzer bez problema riješio nekoliko poluprigoda domaćina. I onda u posljednjih 10 minuta, kada su se Tajlanđani potpuno otvorili, potpuni potop. Najprije Viduka u 80. minuti posprema ubačaj Cahilla u mrežu, da bi suradnja istog dvojca tri minute kasnije rezultirala novim pogotkom Viduke. Pobjedu Australaca, koji će u četvrfinale na Japan, pogotkom u posljednoj minuti zaključio je Kewell.

U drugom susretu skupine A, Iračani su protiv Omana tražili bod koji bi im i matematički osigurao prolaz dalje, dok je sastav Gabriela Calderona među osam najboljih vodila isključivo pobjeda. Iako je Oman imao izglednije prigode, Iračani su uspijeli održati svoju mrežu netaknutom što im je na kraju bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini i dvoboj protiv Vijetnama u četvrtfinalu.

Rezultati: Tajland - Australija 0:3, Oman - Irak 0:0
Poredak: IRAK 5, AUSTRALIJA 4, Tajland 4, Oman 2

Skupina B

Uoči posljednjeg kola situacije u skupini B je bila slijedeća; Japancima je za prolaz dalje bio dovoljan i remi protiv Vijetnama, koji bi u slučaju boda prošao dalje, ali samo ukoliko Katar ne dobije Emirate sa tri razlike. Jedina reprezentacija bez ikakvih izgleda za prolaz dalje bili su upravo Emiraćani. No, kako to nerijetko biva, upravo su Emiraćani došli glave Katar, koji je na kraju natjecanje završio kao posljednja reprezentacija u skupini.

Susret Vijetnama i Japana počeo je kao iz snova za domaćine, koji su već u sedmoj minuti zahvaljujući autogolu Suzukija došli u vodstvo. Međutim, momčad Ivice Osima vrlo je brzo došla sebi, pa već četiri minute kasnije Maki koristi sjajno dodavanje Nakamure te iz neposredne blizine glavom poravnava rezultat.

Potpuni preokret Japanaca stigao je u 31. minuti, kada Endo sa ruba 16-erca sjajno pogađa iz slobodnog udarca. Sve eventualne dvojbe oko pobjednika Japanci su riješili u 15 minuta nastavka. Najprije Nakamura u 53. minuti s ruba 16-erca sjajno pogađa za 3:1, da bi priču šest minuta kasnije završio Maki svojim drugim pogotkom za konačnih 4:1.

U isto vrijeme u Ho Ši Minu Katar je odmjeravao snage sa "nezainteresiranim" Ujedinjeim Arapskim Emiratima. Nakon prvih 45 minuta sve je išlo kao po planu za sastav Džemaludina Mušovića. Naime, Katar je zahvaljujući Quintani i njegovom realiziranom 11-ercu iz 42. minute na odmor otišao s minimalnom prednošću, a u isto vrijeme Japanci su u Hanoiju imali vodstvo od 2:1, rezultat koji je Katar vodio u četvrtfinale.

Međutim, u nastavku susreta Emiraćani nošeni podrškom vijetnamske publike dolaze do potpunog preokreta. Najprije Alkas u 59. minuti koristi ubacivanje Mubaraka te glavom zabija za 1:1. Taj pogodak potpuno je zakočio katarski sastav, koji do kraja susreta gotovo da nije stvorio ozbiljniju prigodu za pogodaka. S druge strane, da Emirati natjecanje ne napuste kao posljednjeplasirana momčad skupine u posljednjoj se minuti susreta pogotkom za 2:1 pobrinuo Khalil.

Rezultati: Vijetnam - Japan 1:4, Katar - UAE 1:2
Poredak: JAPAN 7, VIJETNAM 4, Ujedinjeni Arapski Emirati 3, Katar 2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!