Nogomet

Ne može Dinamo, mogu Apoel i Zeta

Marin Vuković • utorak, 17.07.2007.

Hrvatski prvak nije opravdao ulogu apsolutnog favorita i koeficijentom najbolje momčadi prvog pretkola, te je u potpunosti razočarao svoje navijače remijem s Hazarom. Takav se kiks nije dogodio ciparskom Apoelu koji već nakon prvih 90 minuta može planirati drugo pretkolo, a u sličnoj je situaciji i crnogorska Zeta...

Iako je prema Uefinu koeficijentu daleko najkvalitetnija momčad prvog pretkola i u ovome se društvu našao tek zbog proširenja prvog pretkola i uključenja klubova iz San Marina, Crne Gore i Andore, zagrebački Dinamo u potpunosti je razočarao svoje navijače. Odigravši 1:1 protiv momčadi koja ima čak 17 (da, sedamnaest) puta lošiji koeficijent u europskim natjecanjima modri su nas ponovno natjerali da se zapitamo jesmo li i ove godine postali ponosni vlasnici kvadratnog metra magle, jesmo li opet popušili priču o "modrom unitedu", o momčadi koja se stvara za europski iskorak.

I dok Dinamu preostaje maksimirskih 90 minuta za pokušaj ispiranja gorkog okusa i dokazivanja da se radilo tek o jednom lošem danu, ciparski Apoel svoje je brige oko plasmana u drugi krug vrlo vjerojatno riješio već nakon prve utakmice. Poslije našeg Dinama po koeficijentu najkvalitetnija momčad prvog pretkola na svom je stadionu svladala bjeloruski BATE s 2:0 i tako s lijepom zalihom pogodaka putuje na uzvrat u Borisov. Domaća momčad vodeći je pogodak postigla u najbolje vrijeme, na isteku prvog poluvremena, a strijelac je bio Chrysis Michael. Nakon sat vremena igre konačnih 2:0 postavio je Grk Nikos Machlas, a gostima iz Bjelorusije izgledi za izvlačenje povoljnijeg rezultata naglo su smanjeni u 71. minuti kada je isključen Anton Sakharov.

U svom prvom nastupu u pretkolu Lige prvaka pod zastavom Crne Gore, Zeta iz Golubovaca iznenadila je Kaunas i nalazi se korak do plasmana u sljedeći krug natjecanja. Favorizirana litavska momčad u posljednjih je osam godina čak sedam puta nastupala u ovom stupnju natjecanja i samo dvaput nije uspjela izboriti prolaz, no porazom od 3:1 izgledi za ostanak u europskim natjecanjima znatno su smanjeni.

Već u 27. minuti utakmice Kaunas je ostao bez jednog igrača, budući da je izravni crveni karton zaradio Bugarin Janko Valkanov. Brojčanu prednost na travnjaku Zeta je znala iskoristiti i u 34. minuti Žarko Korać iz jedanaesterca pogađa za 1:0, a nepune dvije minute kasnije crnogorski reprezentativac Janko Tumbasović udvostručuje prednost.

Nakon odmora, u 59. minuti susreta Slaven Stjepanović pogađa za 3:0 i najavljuje težak poraz Litavaca, koji se desetak minuta kasnije ipak vraćaju u igru pogotkom Gruzijca Givija Kvaratskhelije i bude barem kakvu-takvu nadu da u uzvratu mogu dostići zaostatak od dva gola.

Velški prvak The New Saints iz teško izgovorivog mjesta Llansantffraida na svom je stadionu svladao latvijski Ventspils s 3:2, što pak uzvratnu utakmicu ostavlja potpuno otvorenom, a gostima nadu da jednim pogotkom mogu do prolaza. Otvorenim ostaje i gruzijsko-kazahstanski dvoboj između Olimpija iz Rustave i Astane, koji je završen remijem bez pogodaka. Istim rezultatom završena je i utakmica u Belfastu između Linfielda i švedskog Elfsborga, što se može smatrati iznenađenjem budući da su Šveđani renomeom i koeficijentom daleko iznad momčadi iz Sjeverne Irske.

Prvi nastup u pretkolu Lige prvaka ubilježila je i momčad Murate iz San Marina i usprkos vodstvu nakon prvih 45 minuta izgubila utakmicu protiv Tampere Uniteda. Domaći su poveli krajem prvog dijela golom Prottija, no vrijednu pobjedu u gostima i vrlo vjerojatni prolaz u sljedeće kolo Fincima je donio Niemi golovima u 68. i 87. minuti.

Sutra je na rasporedu preostalih sedam utakmica prvog pretkola, a nama najzanimljiviji bit će susret u Športnom parku u Domžalama gdje slovenski prvak dočekuje albansku Tiranu. Prođe li Dinamo azerbajdžanskog prvaka, u drugom će pretkolu igrati upravo protiv pobjednika iz tog susreta.

Liga prvaka, prvo pretkolo, 17.07.2007.:
Apoel Nikozija (Cip) - BATE Borisov (Bje) 2:0, Olimpi Rustavi (Gru) - Astana (Kaz) 0:0, The New Saints (Wal) - Ventspils (Lat) 3:2, Zeta Golubovci (CG) - Kaunas (Lit) 3:1, Linfield (Sj.Irska) - Elfsborg (Šve) 0:0, Hazar (Aze) - Dinamo (HRV) 1:1, Murata (SMa) - Tampere United (Fin) 1:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!