Nogomet

Sarajevo pregazilo Maltežane, pobjeda Domžala

Maja Giljanović • srijeda, 18.07.2007.

Na drugog dana odigranim utakmicama prvog pretkola Lige prvaka najviše je pozornosti hrvatska nogometna javnost obratila na susret Domžala i Tirane koja će ukoliko naravno hrvatski prvak prođe Azerbajdžance dati protivnika Zagrepčanima u drugoj rundi...

Slovence koje inače očekuje paklen tjedan jer osim večerašnje Lige prvaka ovoga vikenda u prvom prvenstvenom kolu gostuju protiv najvećeg konkurenta i prvaka iz 2005. Gorice, na svom su Stane Oražemu protiv Albanaca slavili s minimalnih 1:0. Odlučujući potez utakmice stigao je na isteku poluvremena, a vrijednu je prednost osigurao Srbin Siniša Janković udarcem s preko 25 metara. Momčad Slaviše Stojanoviča još je jednom nakon pripremnih pobjeda protiv Hajduka i Rijeke (te u manjoj mjeri u porazu od Intera) pokazala solidnu igru u vezi, a još dvije izgledne prilike da podeblja prednost propustila je prvenstveno zahvaljujući nepreciznosti zamjene u drugom dijelu, Slaviše Dvorančiča. Tirana, pak, nije praktički nijednom opasnije zaprijetila vrataru Dejanu Nemecu.

Od ostalih susreta izdvajamo pobjedu Levadije protiv Pobede u Prilepu. Makedonci su se usprkos slabim rezultatima ubilježenim na pripremnim utakmicama u Srbiji (tri uvjerljiva poraza) hrabrili i nadali da će Estonce saplesti nesnosna vrućina (igralo se u još vrelih 19 sati), međutim, gubitak lanjske sezone ponajboljeg dvojca Meglenskog koji je prešao u Međimurje te Markovića koji se preselio u Wislu iz Krakowa pokazao se objektivno prevelikim hendikepom. Levadia je pogotkom Indreka Zelinskog u 51. minuti slavila s minimalnih 1:0 i na najboljem je putu ugostiti nekadašnjeg europskog prvaka, Crvenu Zvezdu u drugom pretkolu.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

1999. protivnik Hajduka u Varaždinu odigranoj utakmici prvog pretkola Kupa UEFA (Splićani kažnjeni zbog incidenta s novčićem koji je s tribina Poljuda sezonu ranije na utakmici protiv Fiorentine raskrvario sucu arkadu) u duelu koji je inače okončan s ukupnih 6:1, luksemburški je Dudelange ugostio renomiranu slovačku Žilinu. Amaterska je momčad kolektivno krenula sa svojih svakodnevnih radnih mjesta na godišnje odmore te se za svoje 12. pojavljivanje u Europi pripremala u idealnim vremenskim uvjetima Umbrije. Unatoč prošlogodišnjem porazu od Rabotničkog, sezona ranije kada su izbacili Zrinjski i plasirali se po prvi put u drugo pretkolo (protiv bečkog Rapida) ispunila ih je nadom da su u stanju ponoviti podvig te izboriti prigodu okušati se s praškom Slavijom koja čeka u sljedećem kolu. Senzacija je bila na pomolu: Dudelange je na poluvrijeme otišao s prednošću osiguranu Gregorijevom sigurnom izvođenju u 44. minuti dosuđene najstrože kazne, ali su gosti dvije minute po povratku s odmora poravnali također iz jedanaesterca. Strijelcu Robertu Ježu se za pobjedu, pak, pridružio u 74. minuti Lietava.

Svoj je debi u Ligi prvaka ubilježila momčad Marsaxlokka u pitoresknom ribarskom selu ugostivši Sarajevo. Prošle godine klub je došao do svog prvog naslova prvaka Malte u povijesti, ali je u prijelaznom roku izgubio trojicu iznimno važnih igrača. Osobito se to odnosi na najboljeg strijelca Bogdanovića koji je prešao u redove najljućeg rivala Slieme Wanderersa, a na čijem se mjestu još nije imao vremena uigrati nekadašnji Southamptonovac Daniel Webb koji je Otok zamijenio Maltom na nagovor trenera, Engleza Briana Talbotta. Sarajevo, pak, nije imalo razumijevanja; već nakon pola sata na semaforu je stajalo nedostižnih 3:0 da bi se na koncu dvostrukim strijelcima Raščiću i Obući te jednom Maksimoviću za konačnih 6:0 autogolom pridružio nespretni Licari.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Prvo je pojavljivanje imao i prvak Andore, Ranger´s na gostovanju u Moldaviji. Da je opasan, Šerif je jasno pokazao lani tijesnim porazom od moskovskog Spartaka, a da ove godine Bešiktašu u drugom pretkolu neće biti nimalo lagan zalogaj pokazao je i danas unatoč poprilično limitiranim kvalitetama protivnika. Posao je gostima dodatno otežao mađarski sudac Vad isključivši Salmerona već u 15. minuti, a čistih je 2:0 djelo Kuchuka u 45. te Gorodetskog u 79. minuti.

Derry je, pak, pod vodstvom novog trenera, Škota Johna Robertsona ugostio armenski Pjunik. Irci su se inače u Ligu prvaka plasirali samo zahvaljujući financijskim poteškoćama prvaka (također poznanika bijelih) Shelbournea, a nadali su se da će nova metla kluba preokrenuti crni niz ovogodišnjih rezultata. Nisu doduše računali na prošlotjedni povodanj koji je poplavio njihov Brandywell te na, zbog odgođene utakmice protiv Braya, samo 90. minuta odigranih pod vodstvom 42-godišnjeg nekadašnjeg škotskog reprezentativca. S obzirom da je put na uzvrat prava pravcata avantura (preko Belfasta, Londona, Praga do Erevana) najavili su svejedno barem pokušaj već u prvom susretu razriješiti pitanje pobjednika. Novopridošlice uglavnom iz škotskih niželigaša na koncu ipak odigrale nisu uspjele postići gola (ali ga barem nisu ni primile).

Treći put u nizu prvak Islanda ugostio je u susjedskom derbiju Torshavn s Ovčjih Otoka. Pomoćni trener Gudjonsson prvoplasirane nakon 10 odigranih kola momčadi Islanda oprezno je najavljivao "opasnog suparnika čiji gro igrača igra za reprezentaciju koja je, primjerice, podosta problema zadala Talijanima, svjetskim prvacima", ali trenutno četvrtoplasirani klub prvenstva Farana i finalist Kupa isprašen je s četiri pogotka (po dva u oba poluvremena) u svojoj mreži. Domaćinovu je prednost na 2:1 po samom isteku prvog dijela smanjio Nielson, ali su se Olafsson i Vilhjalmsson još po jednom svaki upisali među strijelce osiguravši Hafnarfjorduru miran put na uzvrat.

Liga prvaka, prvo pretkolo, 18.07.2007.:
Pobeda (Makedonija) - Levadia (Estonija) 0:1, Dudelange (Luksemburg) - Žilina (Slovačka) 1:2, Šerif (Moldavija) - Ranger´s (Andora) 2:0, Derry (Irska) - Pjunik (Armenija) 0:0, Marsaxlokk (Malta) - Sarajevo (BiH) 0:6, Domžale (Slovenija) - Tirana (Albanija) 1:0, Hafnarfjordur (Island) - HB Torshavn (Farski Otoci) 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!