Ostali sportovi

Otkriven misterij Veneline Veneve

Maja Giljanović • četvrtak, 19.07.2007.

Misteriozni nestanak bugarskog srebra s Europskog prvenstva prošle godine razjašnjen je nakon danas objavljene žalbe Disciplinske komisije IAAF-a CAS-u (Arbitrarnom sportskom sudu) slijedom odbačene suspenzije Bugarskog atletskog saveza dopingiranoj Venelini Venevoj i Vanji Stambolovoj...

Dvije su Bugarke nasumično i nenajavljeno testirane u Budimpešti 24. siječnja, a još je jedan test Veneve tjedan dana kasnije rezultirao pozitivnim nalazom. Objema je u krvi pronađena povišena razina testosterona, a prvotni je nalaz potvrđen i testiranjem B uzorka.

IAAF je vrsne atletičarke - Stambolova je, naime, europska prvakinja iz Göteborga na 400 metara - privremeno do odluke nacionalnog saveza suspendirala, ali danas iz Sofije stižu vijesti o odbacivanju optužbi. Razlog je nedostatak dokaza (!) jer Bugari navodno toleriraju do 5 % povišenog hormona koji se u tom slučaju otpisuje kao moguća pogreška.

IAAF je, međutim, prošlotjednom suspenzijom nekadašnjeg svjetskog prvaka u skoku s motkom Giuseppea Gibilisca na dvije godine pokazao da nema milosti prema prevarantima pa je inkriminirani dvojac teško očekivati na Svjetskom prvenstvu u Osaki krajem sljedećeg mjeseca; ostaje, pak, pitanje bronce Veneve osvojene u ožujku mjesecu na Europskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu, a gorak okus izaziva i spoznaja da je 33-godišnjakinja u Splitu krajem veljače s preskočena dva metra pred preko pet tisuća navijača na Gripama dopingirana slavila ispred naše Blanke Vlašić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!