Nogomet

Favoriti prošli nakon drame

Kristian Hohnjec • nedjelja, 22.07.2007.

Južna Koreja i Saudijska Arabija posljednji su polufinalisti Azijskog kupa. Nakon što nije bilo pogodaka u 120 minuta, Korejci su dobili rulet jedanaesteraca, a junak je ponovo bio legendarni vratar Lee Woon-Jae. Saudijsku Arabiju čuvao je sretni okvir gola, kojeg su igrači Uzbekistana uzdrmali čak u pet navrata...

Iran je u susret ušao kao favorit, budući da su ih Korejci tek jednom u dosadašnjim službenim dvobojima uspjeli svladati. Igrači Pima Verbeeka bolje su otvorili susret i konstantno prijetili, iako nije bilo velikih šansi. Agilni Yeom Ki-Hun stvarao je mnogo poteškoća obrani Mellija, a najveću priliku imali su kada je udarac Kim Sang-Sika okrznuo Lee Chun-Sooa i umalo prevario vratara Hassana Roudbariana. Do kraja poluvremena Iranci su preuzeli terensku inicijativu, pucali su Mehdi Mahdavikia i Ali Karimi, ali njihove pokušaje osujetio je sjajni Lee Woon.

U drugom dijelu nije se igralo posebno dobro, a ponajveću opasnost izazvao je udarac Zandija iz daljine, na mjestu je ponovo korejski vratar. Bez pogodaka ušlo se u produžetke, a nije jedna momčad nije bila spremna preuzeti rizik, pa tako niti nakon 120 odigranih minuta nismo vidjeli zgoditak. Bliže pobjedi bili su Iranci, ali udarci Mahdavikie i Nekounama nisu pronašli mrežu. Amir Ghaloeni je za jedanesterce uveo čak rezervnog vratara Vahida Talebloua, ali niti to nije pomoglo. Doduše, Teleblou je uspio obraniti pokušaj Kim Do-Heona, ali Lee Woon je bio uspješniji, te s dvije obrane osigurao polufinale Južnoj Koreji.

U drugom četvrtfinalu dana Saudijska Arabija provukla se protiv vrlo solidnog, nesretnog Uzbekistana, koji je danas čak pet puta pogađao okvir gola. Saudijci su poveli već u trećoj minuti utakmice, pogodio je Abdulrahman Al Qhatani. Poslije primljenog gola Uzbekistan je pristinuo, najbolji njihov igrač, centarfor Maksim Šackih pogodio je gredu, a zatim i mrežu, međutim njegov je pogodak poništen zbog zaleđa.

Početkom drugog poluvremena vratnica zaustavlja pokušaj glavom Ibragimova, a umjesto izjednačenja igrači Helia dos Anjosa dolaze do komfornih 2:0 preko rezervista Ahmeda Al Mouse. Uzbekistanci se nisu predavali, zaostatak na ulasku u posljednjih 10 minuta utakmice smanjio je Solomin. U 83. minuti opet je vratnica zaustavila momčad Rustama Akramova, pucao je Geynrikh. Tako su se Arabijci provukli u polufinale, gdje ih čeka branitelj naslova Japan.

Azijski kup, četvrtfinale:
Južna Koreja - Iran 4:2* (0:0), Saudijska Arabija - Uzbekistan 2:1
*nakon jedanaesteraca

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!