Nogomet

Darko Matić oduševljava Kineze

Maja Giljanović • utorak, 24.07.2007.

26-godišnji Darko Matić izvrsnim je igrama nakon odlaska u kinesku avanturu u ovogodišnjem zimskom prijelaznom roku prešavši iz Slovačke u FC Tedu osvojio novinare i nogometne stručnjake koji su ga uvjerljivo proglasili najboljim veznim nogometašem kineske Superlige...

Nekadašnji kapetan Thuna prije dvije je godine nakon spektakularne eliminacije kijevskog Dinama predvodio Švicarce u skupini Lige prvaka u konkurenciji s Arsenalom, Ajaxom i Spartom, a potom je kao kapetan slovačkog prvoligaša Seneca, pobudio interes Azijaca te potpisao jednogodišnji ugovor s trenutno petoplasiranom momčadi prvenstva. Teda iz 10-milijunskog Tianjina u blizini Pekinga bori se za naslov prvaka, a četiri boda zaostatka za vodećim Shandongom nakon ljetne stanke započete u lipnju i upravo okončanih priprema u planinama Austrije, pokušat će nadoknaditi predvođeni Matićem kojem je: "priznanje ogromna čast te ujedno poticaj još jačem radu i još boljim igrama".

Matiću je inače pomoćnik slovačkog izbornika Laslo Petraš opetovano nudio slovačko državljanstvo, ali se Slavonac rodom, pozivu u trenutno četvrtoplasiranu reprezentaciju skupine D u kvalifikacijama za Euro 2008., zahvalio.

Suigrač zadnjeg veznog (po potrebi stopera) u Tedinom dresu inače je nekadašnji hajdukovac Jurica Vučko, a broj hrvatskih nogometaša na Dalekom istoku ubrzano raste; Rajko Vidović, Igor Tkalčević i Igor Budiša trenutno su pioniri na sve atraktivnijem kineskom tržištu. S obzirom da su Olimpijske igre u Pekingu pokrenule sve sportove (u prvom redu raste interes za nogomet) te da Tedu primjerice iz kola u kolo na njihovom stadionu podržava 40 000 navijača, bit će ih jamačno još i više.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!