Košarka

Perasović ga preporodio

Bojan Poturica • utorak, 24.07.2007.

Nakon što je tri godine u NBA ligi bio rezerva ponajboljem svjetskom razigravaču, Zoran Planinić se vratio u Europu te je njegova karijera ponovno krenula uzlaznim tokom...

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša i cijela košarkaška javnost očekuju puno na nadolazećem Europskom prvenstvu od Zorana Planinića. 24-godišnji razigravač Hrvatske pokušat će nastaviti s igrama koje je prikazao u prošloj sezoni u dresu Tau Ceramice, posebice u njenom prvom dijelu.

Zoran Planinić je već u kadetskim danima pokazivao veliki talent. 1999. godine s hrvatskom juniorskom reprezentacijom je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, a godinu dana kasnije na Europskom je prvenstvu stigao do srebra te je bio prvi strijelac prvenstva s prosjekom od 16.6 koševa. 2001. s reprezentacijom do 21 godine osvaja srebrnu medalju, a potom se priključuje i seniorskoj reprezentaciji s kojom je 2003. i 2005. nastupao na Europskim prvenstvima.

Slika 1 od 2.
Foto: MINA

Planinić je "ime" stvorio igrajući za zagrebačku Cibonu za koju je odigrao nekoliko nezaboravnih utakmica, a svi će se sjećati susreta protiv Partizana u Beogradu kad je "Zoki" zabio 30 koševa. "Planinu" je potom zadesila ozljeda te je njegov razvoj pomalo zakočen. Ipak, 2003. godine s 22. pickom na NBA draftu su ga birali New Jersey Netsi. S 21 godinom na leđima Planinić je otišao u Ameriku igrati za "mrežice". Igrati? Hm... Baš i ne. Planinić je bio zamjena za neprikosnovenog Jasona Kidda, u tim trenucima daleko najboljeg razigravača na svijetu. Nije to bilo ni loše. Godina dana iskustva igranja s Kiddom ne može loše doći. Naučit će se mnogo samo na treningu.

Godina je prošla, prošle su i dvije, a Planinić se nije posebno naigrao u NBA ligi, iako je ponekad, kad bi dobio priliku, pokazao svoj talent. Nakon treće sezone bilo je jasno da nema što tražiti pored Kidda, a Netsi su usto na draftu izabrali i Marcusa Williamsa, pa se Zoran vratio u Europu gdje je potpisao za Tau Ceramicu koju je vodio Velimir Perasović. Nakon što je u tri godine u NBA-u imao prosjeke od četiri koša, 1.3 skokova i 1.1 asistencije, pod Perasovom komandom, Zokijeva karijera krenula je uzvodno. Planinić je odigrao fantastično u prvom dijelu Eurolige i španjolskog prvenstva, a potom je polako njegova forma počela opadati, posebice s dolaskom Maljkovića na klupu kluba iz Vitorije.

Ipak, na Final Fouru Eurolige je protiv Unicaje bio jedan od glavnih igrača Tau Ceramice koja nije u finalu uspjela pobijediti Panathinaikos.

Razigravač s 201 cm svakako mora imati poseban dar, jer nikako nije lako igrati protiv znatno nižih i u većini slučajeva bržih protivnika. No, Zoki odlično kontrolira loptu, odličan je na ulazu, a jedino na čemu bi trebao poraditi je šut izvana.

Izbornik Repeša će vrlo vjerojatno veći dio prvenstva igrati s dva (ako ne i tri) razigravača u petorci, što znači da će Planinić biti u kombinaciji s Markom Popovićem ili Roko Leni Ukićem. Na prošlom EP-u u Beogradu Planinić je najbolje igrao s Popovićem i Giričekom u petorci i tada je Hrvatska bila najubojitija zbog odličnog protoka lopte. "Planina" je igrač koji može igrati i braniti sve tri vanjske pozicije, te je vrlo zahvalan ako ima svoj dan. U Hrvatskoj reprezentaciji svakako bi trebao biti jedan od stožernih igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!