Nogomet

Arapi prekinuli dominaciju Japana

Petar Plevnik • srijeda, 25.07.2007.

Reprezentacije Iraka i Saudijske Arabije finalisti su 14. izdanja Azijskog kupa. Boljim izvođenjem 11-eraca Iračani su svladali Južnu Koreju i tako po prvi puta u povijesti osigurali nastup u finalu, dok su Saudijci sa 3:2 izbacili branitelja naslova Japan...

U turobnoj iračkoj svakodnevici, nogometaši Iraka konačno su donijeli malo razloga za slavlje svojim napaćenim sunarodnjacima. Izabranici Brazilca Jorvana Viere pobjedom nad Južnom Korejom po prvi su put u povijesti izborili priliku da se bore za naslov najbolje azijske momčadi. Iako je Koreja imala više od igre, Iračani su na zahvaljujući lutriji 11-eraca i vrataru Nooru Sabriju ostvarili povijesni uspjeh.

Polufinalni susret odigran je u Kuala Lumpuru, u nemogućim uvjetima, pa malobrojni gledatelji baš i nisu mogli uživati u pretjerano dopadljivom nogometu. Iako su Korejci imali veći posjed lopte, prvu prigodu na susretu imali su Iračani u 15. minuti, no najbolji irački igrač Younis Mahmoud i uz izgledne situacije pogađa vanjski dio mreže. Isti igrač propustio je najbolju prigodu prvog dijela, nakon što je u 39. minuti na rubu 16-erca izvrtio svog čuvara, gađao suprotnu stranu već svladanog korejskog vratara, no lopta pogađa vratnicu.

I u nastavku susreta Korejci su imali više loptu u nogama, a prvu ozbiljniju prigodu u 60. je minuti propustio Cho Jae-jin, koji nakon ubačaja iz slobodnog udarca glavom puca pored gola. S druge strane, Iračani su uglavnom iz neugodnih kontri pokušali ugroziti gol Lee Woon-jaea, no bez uspjeha.

Nakon 90 minuta bez pogodaka, mreže se nisu tresle ni u produžecima, pa se pristupilo izvođenju 11-eraca. Najprije je u četvrtoj seriji Sabri obranio udarac Hoona, da bi igrač koji je protiv Irana postiao ključni pogodak prilikom izvođenja 11-eraca, Kim Jung Woo promašio okvir gola i omogućio Iračanima plasman u finale.

U drugom polufinalnom susretu snage su odmjerile reprezentacije koje su po tri puta osvajale azijski naslov, akutalni branitelj naslov Japana te Saudijska Arabija. U puno zanimljivijem susretu od onog Koreje i Iraka, prvi su u vodstvo došli Saudijci, nakon što je Yasser Al Kahtani najbolje reagirao na ubačaj Al Jassama. Samo dvije minute kasnije Japan se vraća igru, također nakona prekida. Endo je nabacio iz kornera, a Nakazawa glavom matira Al Mosailema.

Jednako uzbudljivo kao što je završilo prvo, započelo je i drugo poluvrijeme. Već u drugoj minuti nastavka Al Bahri je ubacio u 16-erac, japanska obrana ponovno loše reagira, a omaleni Maaz glavom zabija za novo vodstvo Saudijaca. Na sličan način kao kod svog prvog pogotka, Japan je stigao do drugog izjednačenja. Pononvno je Endo nabacio iz kornera, Nakamura proslijedio do Abea, koji iz voleja pogađa za 2:2.

No ni tu nije bio kraj uzbuđenjima. Samo tri minute kasnije Saudijci po treći put dolaze u vodstvo. Strijelac drugog pogotka Maaz primio je loptu s lijeve strane 16-erca, oslobodio se pratnje dvojice čuvara te matirao nemoćnog Kawaguchija. Najbolju prigodu da dođu do novog izjednačenja izabranici Ivice Osima imali su devet minuta prije kraja susreta, no udarac japanske rezerve Hanyua sa 30 metara zaustavlja greda.

Azijski kup 2007., polufinale:
Irak - Južna Koreja 4:3 (0:0), Japan - Saudijska Arabija 2:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!