Nogomet

Iraku konačno svanulo

Petar Plevnik • nedjelja, 29.07.2007.

Reprezentacija Iraka uspjela je napraviti i posljednji korak na senzacionalnom putu ka osvajanju Azijskog kupa. Iračani su u današnjem finalu pogotkom svog najboljeg strijelca Younisa Mahmouda svladali favoriziranu Saudijsku Arabiju i tako po prvi puta u povijesti osvojili naslov kontinentalnog prvaka...

U finalni susret oba su izbornika ušla sa istim 11-orkama kao i u polufinanim ogledima protiv Japana odn. Južne Koreje. Obje momčadi ušle su vrlo agresivno u susret, pa ne čudi podatak da je australski sudac Mark Shield u prvih 45 minuta podjelio čak pet žutih kartona.

Prvu prijetnju na susretu odigranom u Jakartu stvorili su Iračani u šestoj minuti, no udarac Munira sa ruba 16-erca odlazi pored gola, da bi dvije minute kasnije Mahmoud efektnim pokušajem škaricama najavio kako će ovo biti njegov dan.

Novu opasnost pred vratima Saudijaca Irak je stvorio u 28. minuti, kada Jassim prolazi dvoju protivničkih braniča, no njegov udarac brani vratar Al Mosailem. Jedinu prigodu u prvom dijelu, ujedno i najbolju u prvih 45 minuta, imali su Saudijci u 43. minuti, no Abbas izbacuje Ghloamov udarac sa gol linije i spašava sigurno vodstvo Sinova pustinje.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

U nastavku susreta prvi su zaprijetili ponovno Iračani, preko Mahmouda u 57. minuti, no Jahdali u ključnom trenutku uspijeva blokirati udarac napadača katarske Al Gharafe. Kako je drugo poluvrijeme odmicalo, Iračani su postajali sve opasniji, dok su Saudijci uglavnom pokušavali iz kontranapada, a jedan takav Al Jassama u 62. minuti umalo je rezultirao vodstvom, no irački vratar Sabri sjajnom obranom spašava svoju momčad.

Ipak, pritisak Iračana isplatio se u 71. minuti. Hawar Mohammed izveo je korner s desne strane, saudijski vratar Al Mosailem katastrofalno griješi, a usamljeni Mahmoud na drugoj vratnici lakoćom glavom posprema loptu u mrežu za veliko slavlje Iračana. Isti je igrač mogao u potpunosti riješiti susretu šest minuta kasnije, kada je nakon dodavanja Akrama izbio sam pred Al Mosailema, ali saudijski vratar izlazi kao pobjednik u situaciji jedan na jedan.

Do kraja susreta Saudijci su sve karte bacili u napad, čak su u jednom navratu krajnje nesportski odbili vratiti loptu Iračanima, no iračka obrana lakoćom je izlazila na kraj sa jalovim napadima Saudijaca i na kraju došla do iznenađujućeg, ali posve zasluženog naslova pobjednika Azijskog kupa.

Azijski kup 2007, finale:
Irak - Saudijska Arabija 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!