Nogomet

Kostanay slavi junake, Hajduk pukao u produžecima

Filip Galić • nedjelja, 29.07.2007.

Krug je zatvoren. Današnjim uzvratnim susretima trećeg kola Intertoto Kupa, druga sezona ovog redizajniranog natjecanja je donijela novih jedanaest momčadi koje će upotpuniti mjesta u drugom pretkolu Kupa UEFA. A ako je suditi po rezultatima danas, neke momčadi su ostvarile povijesne uspjehe. Pogodili ste - Tobol Kostanay.

Jedna od lijepih stvari kod Intertoto Kupa je što omogućuje malim momčadima da se, kad već ne mogu naslovima prvaka i kupa doći do Lige Prvaka ili Kupa UEFA, probe u Intertoto Kup i predstave tamo svoju državu. I dok nekim klubovima je igranje u Intertoto Kupu ispod svake časti, nekima je to šansa za velike stvari. Samo je Slaven u svim nastupima nanizao više skalpova nego Dinamo i Hajduk unazad nekoliko godina i igrao sa više renomiranijih protivnika nego naša dva najveća kluba (Aston Villa, Lille, Bastia, Stuttgart, Deportivo).

Razlog onakvog uvoda je kazahstanski Tobol Kostanay, klub koji se do ovog tjedna jedini mogao pohvaliti kako je od svih kazahstanskih klubova nekog eliminirao u europskim natjecanjima (pridružila mu se Astana izbacivši gruzijski Olimpi Rustavi). U Heraklion su donijeli vodstvo od 1:0 iz prve utakmice. OFI ih je evidentno podcijenio onda, podcijenili su ih i sada. Tobol je prezentirao sličnu igru kao i pred dva tjedna u Liberecu. Čvrsta obrana i kontranapadi. Jedan od njih im se isplatio u 85. minuti kada je Andrei Karabara dobro reagirao nakon Žumaskalijeve asistencije i zacementirao najveći uspjeh nogometa. A nekima je Intertoto Kup ispod časti...

Hamburger SV je imao na papiru jednostavan posao protiv Dacie iz Kišinjeva još prije nego što je prvi susret započeo. Nakon što su zubima i noktima izvukli remi u Moldaviji, red je bio da napokon prorade u Njemačkoj. No u prvom poluvremenu gledatelji na AOL Areni su dobivali podosta sijedih vlasi u kosi. Šanse koje su promašili Ivica Olić, Mohamed Zidan i Trochowski su mnogima probudile strah da će se takvi promašaji osvetiti.

Srećom po njih, muka ih je riješio Vincent Kompany lijepim volejem nakon kornera. Nakon toga je na scenu stupio Olić. Sa dva sjajna prodora i centaršutom i dodavanjem po zemlji, Van der Vaart i Benjamin su bili u mogućnosti povećati njemačko vodstvo na 3:0, koje je zaključio na samom kraju Jarolim. Dacia je bila podređena tijekom čitavog susreta, ali se nije osramotila, dapače, mogu biti zadovoljni što su u prvoj utakmici pokazali zube protivniku i nisu glumili sjedeće patke.

Par koji nas je možda najviše zanimao od svih Intertoto parova bio je onaj između portugalskog Uniaa Leirije i Hajduka iz Kule. Hajduk je imao vodstvo iz prve utakmice 1:0, a ukupna pobjeda bi lansirala našeg Hajduka bliže skupini nositelja u drugom pretkolu Kupa UEFA, prođe li se Budućnost u četvrtak. Portugalci su napadali jako, tijekom čitavog susreta i pravo je čudo što su sve uspijevali promašiti. Pa ipak, kada se činilo da je jedan Hajduk učinio uslugu drugome, Eder u sučevoj nadoknadi koristi pomutnju u gostujućoj obrani i odvodi utakmicu u produžetke.

To je očito dalo krila domaćima koji u 97. minuti dolaze do kaznenog udarca nakon prekršaja Vasiljevića. Precizan je bio Laranjeiro. No drami nije bio kraj. Tek što se ušlo u drugi produžetak Hajduk dolazi do prilike za povratak u život preko svojeg kaznenog udarca. Precizan je bio Bogić. Trebalo je izdržati još 13 minuta - ali bez uspjeha. Uniao je jurišao na gol gostiju i isplatilo im se u 117. minuti kada Sougou glavom gađa gol Andrijaševića. Demoralizranog Hajduka je dokrajčio još jednim golom iz jedanaesterca, Laranjeiro. Hajduk ispada iz Europe, a Uniao odlazi u Kup UEFA.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Utrecht je nakon prve utakmice bio favorit u susretima protiv Hammarbya, nakon prve utakmice gdje golova nismo vidjeli. U prvom poluvremenu nismo vidjeli golove, ali u drugom djelu je Utrecht zaigrao nešto aktivnije i to im se isplatilo nakon što Robin Nelisse koristi grešku gostujućeg kapetana Sebastiana Egurena za vodstvo domaćih od 1:0. No čim su Nizozemci završili sa slavljem, stigao je švedski odgovor. David Johansson je poentirao nakon ubacivanja iz kuta. Utrecht je od komforne situacije došao u nevolje nakon što je odmah nakon toga isključen Keller. Ipak, nisu se predavali, a najbliže golu je bio Leroy George u zadnjoj minuti, čiji udarac brani Benny Lekstrom.

Danska će također imati predstavnika novog predstavnika u Kupu UEFA. Aalborg je nakon blijedih partija protiv finske Honke pokazao znanje i u dvije utakmice sa belgijskim Gentom bio bolji. Iako su gosti zaledili domaćine u 27. minuti golom Olufadea, Aab uzvraća četiri minute potom preko braniča Dannya Califfa. Konačnih 2:1 postavlja povratnik u redove domaćina, Johansson, udarcem glavom. Gent je nakon toga očajnički tražio gol koji bi ih odveo dalje, ali usprkos tomu, Aalborg se vraća u Europu poslije dvije godine neigranja.

Jedini susret bez pogodaka su odigrali Rubin Kazan i Rapid Beč. Rapid je bio bolji i sigurniji te je kiks sa kraja prošle sezone, kada im je za malo promaklo sudjelovanje u Kupu UEFA po plasmanu, sada ispravljen. Mate Bilić i Mario Bazina su igrali cijeli susret.

Rezultat uzvratnih utakmica trećeg kola Intertoto Kupa:
Hamburger SV (NjEM) - Dacia Kišinjev (MOL) 4:0 (1:1)
Utrecht (NIZ) - Hammarby (ŠVE) 1:1 (0:0)
Rubin Kazan (RUS) - Rapid Beč (AUS) 0:0 (1:3)
Aalborg (DAN) - Gent (BEL) 2:1 (1:1)
OFi Heraklion (GRČ) - Tobol Kostanay (KAZ) 0:1 (0:1)
Uniao Leiria (POR) - Hajduk Kula 4:1 (0:1)

U zagradama su rezultati prvih utakmica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!