Nogomet

Partizan traži vraga

Maja Giljanović • utorak, 31.07.2007.

Čelnici Partizana, unatoč prvotnim najavama, odlučili su se Uefi u Nyon uputiti službenu žalbu na jednogodišnji izgon beogradskog kluba zbog izgreda njegovih navijača na gostovanju u Mostaru...

Utakmicu prvog pretkola 19. srpnja između Zrinjskog i crno-belih obilježili su masovni navijački izgredi u kojima je šezdesetak navijača teže ili lakše ozlijeđeno, a Disciplinska je komisija Uefe, proučivši snimke i uvažavajući izveštaj posebnog izaslanika (odvjetnika Lueba), presudila da su incidentu uvelike pridonijeli i sami igrači Partizana dražeći domaće navijače majicama s likom ratnih zločinaca Karadžića i Mladića.

Srpski je doprvak kažnjen s 50 000 švicarskih franaka, ali i jednogodišnjom zabranom nastupa u europskim natjecanjima, a s obzirom da je odluka na snagu stupila odmah, uzvratna utakmica protiv Zrinjskog koju su inače pobijedili s 6:1 je otkazana.

Upravni i Skupštinski odbor Partizana na koncu se odlučio žaliti. Nakon jučer dostavljenog službenog objašnjenja, Pravna služba ima rok od tri dana kojeg je odlučila iskoristiti, ali temelje prigovora glasnogovornik kluba nije želio otkriti. Spekulira se da će od Uefe zatražiti da se odluka, ako ništa, barem prolongira do iza četvrtka, kako bi se vrlo vjerojatnom pobjedom i u uzvratu, srpskom nogometu omogućilo da u ime svjetlije budućnosti ušičari poneki bod.

Srpska javnost također smatra da usporedba slučaja Partizan s ranijim izbacivanjima Feyenoorda i Legije nije primjerena jer se u oba slučaja radilo o masovnim tučnjavama Nizozemaca i Poljaka s policijom, a ne kao u Partizanovom slučaju, s protivničkim navijačima. Ističu i brojne nedostatke u organizaciji, znalo se, utakmice visokog rizika kao i ne pripremljenost bosanskohercegovačkih snaga osiguranja.

Partizan se navodno nada smanjenju kazne na tri utakmice pred praznim tribinama i 100 000 švicaraca globe, ali mnogi upozoravaju da je Feyenoordu, primjerice, kazna nakon uloženog prigovora, naprotiv povećana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!