Nogomet

Sarajevo pred podvigom, favoriti na mukama

Marin Vuković • utorak, 31.07.2007.

Porazi nositelja i ne tako uvjerljive pobjede favorita obilježili su prvu večer drugog pretkola Lige prvaka. Nakon slavlja u Belgiji pred plasmanom u treće pretkolo nalaze se nogometaši Sarajeva, a razočaranje su doživjeli navijači Levskog iz Sofije koji je poražen od autsajdera Tampere Uniteda...

Veliko iznenađenje priredili su večeras nogometaši Sarajeva koji su u Belgiji svladali Genk s 2:1 i napravili veliki korak prema trećem pretkolu Lige prvaka. Gosti su poveli u 16. minuti pogotkom Raščića nakon što se nisu sporazumjeli vratar Genka Bailly i branič Matoukou. Nakon pola sata igre Genk ipak dolazi do izjednačenja, nakon što je rukom u šesnaestercu igrao Babić. Cornelisov udarac s bijele točke brani sarajevski vratar, ali iz popravnog ispita napadač Genka ipak pogađa gostujuću mrežu.

U drugom poluvremenu Belgijci su činili sve ne bi li došli do pobjedničkog pogotka, a u jeku njihovih napada, samo četiri minute prije kraja to je pošlo za rukom gostima iz Sarajeva. Kombinirali su Turković i Muharemović, a potonji lijepim pogotkom donosi veliku prednost Sarajevu uoči uzvrata pred svojim navijačima.

Jednako, ako ne i veće iznenađenje dogodilo se u Finskoj, gdje su planovi Levskog iz Sofije da drugu uzastopnu sezonu izbori plasman u skupine Lige prvaka poprilično pokvareni porazom od Tamperea. Finski prvak u svom je prvom nastupu u drugom pretkolu Lige prvaka slavio s 1:0 pogodivši mrežu gostiju već u 16. minuti, strijelac je bio Tomi Petrescu. Priredivši pravo iznenađenje (koeficijent Levskog je 38.112 u odnosu na 2.420 Tamperea) Finci su tako nastavili uspješan ovosezonski niz započet dvjema pobjedama u prvom pretkolu protiv Murate iz San Marina.

Iako su igrači crnogorske Zete nakon prvih 45 minuta na Ibroxu držali vrlo povoljnih 0:0, Glasgow Rangersi su u nastavku dvaput svladali gostujućeg vratara i vrlo vjerojatno riješili sve dvojbe oko plasmana u sljedeći krug. Škotski je viceprvak propustio pregršt izrazitih prigoda za pogodak, no dvije su lopte ipak završile iza leđa Saše Ivanovića. U 55. minuti David Weir je doveo Rangerse u vodstvo, a samo pet minuta kasnije domaćini su ostali bez Alana Huttona koji je samo u jednoj minuti pobrao dva žuta kartona i morao napustiti igru. Usprkos brojčanoj inferiornosti, Škoti su 13 minuta kasnije povećali svoje vodstvo golom Leeja McCullocha i s 2:0 putuju na uzvrat u Golubovce.

Prema koeficijentu najjača momčad drugog pretkola, Steaua iz Bukurešta uspjela je izboriti minimalnu pobjedu na gostovanju kod poljske Zaglebie. Pogodak Goiana u 56. minuti utakmice donio je Rumunjima prevagu koju će bez sumnje znati zadržati pred svojim navijačima.

Trener armenskog Pjunika Armen Gyulbudagyants (izgovorite to tri puta za redom) prije susreta sa Šahtarom iz Donecka ustvrdio je kako ima momčad sastavljenu od armenskih reprezentativaca koji se neće preplašiti ukrajinske momčadi. Međutim, želje su jedno, a stvarnost ipak nešto drugo. Višestruko skuplja, jača i iskusnija momčad Šahtara s gostovanja u Yerevanu vratila se s prednošću od 2:0, koju teško može izgubiti u uzvratu na svom stadionu.

Ukrajinci su poveli pogotkom Gladkyja na samom kraju prvog poluvremena, a zatim već na početku drugog dijela domaćinima uništili svaku nadu u povratak pogotkom Brandaa. Šahtar je predstavio i jednu od svojih prinova iz ljetnog prijelaznog roka, Talijana Cristiana Lucarellija, a naš Darijo Srna odigrao je cijelu utakmicu.

Hajdukov "krvnik" Debrecen večeras se nije dobro proveo i na svom je stadionu poražen od švedskog Elfsborga s 1:0. Do značajne prednosti Šveđani su stigli u 65. minuti golom Mobaecka i iz Mađarske putuju pjevajući. Uzvrat za sedam dana čekat će znatno mirnije od nogometaša Debrecena.

Izraelski Beitar po prvi put nakon deset godina našao se u kvalifikacijama za Ligu prvaka i u prvom je nastupu poražen na gostovanju u Kopenhagenu. Prvi i jedini pogodak domaćina postigao je već u devetoj minuti Marcus Allbäck. Gotovo cijelo drugo poluvrijeme Izraelci su igrali s igračem manje nakon isključenja Dereka Boatenga.

Liga prvaka, drugo pretkolo, 31.07.2007:
Glasgow Rangers (Škotska) - Zeta (Crna Gora) 2:0
Kopenhagen (Danska) - Beitar Jeruzalem (Izrael) 1:0
Tampere United (Finska) - Levski Sofija (Bugarska) 1:0
Pjunik (Armenija) - Šahtar (Ukrajina) 0:2
Debrecen (Mađarska) - Elfsborg (Švedska) 0:1
Zagłębie (Poljska) - Steaua (Rumunjska) 0:1
Genk (Belgija) - Sarajevo (BiH) 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!