Nogomet

Završnica pokvarila odličan dojam

Tomislav Pacak, Marin Vuković • četvrtak, 02.08.2007.

Hrvatski prvak uspješno je apsolvirao gostovanje u Domžalama u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka - Dinamo je slavio s 2:1 protiv slovenskog šampiona i tako napravio ogroman korak prema idućoj fazi natjecanja, a osim rezultata ljubitelje Modrih može veseliti i dopadljiva, efikasna i kvalitetna igra Dinama. Izvrstan dojam pokvario je tek nepotreban pogodak domaćih u samoj završnici...

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Zagrebački Dinamo dominantnom je i uvjerljivom predstavom već u prvoj utakmici odškrinuo vrata 3. pretkola pobijedivši Domžale u gostima s 2:1. Modri su odigrali najbolju utakmicu sezone i konačno pokazali da i u Europi mogu biti važan faktor. Domžale, jasno, nisu gornji dom europskog nogometa, no ipak je imponirala Dinamova mirnoća, brzina, kreativnost i odlučnost.

Ovoga puta točnima su se pokazale najave da Dinamo neće imati većih problema protiv Domžala, Slovenci nisu pokazali ništa što bi moglo zabrinjavati Dinamo uoči uzvrata, te bi sve osim prolaska zagrebačkog sastava bilo veliko iznenađenje. Da nije bilo pogotka Žeželja u 87. minuti Dinamo bi već mogao razmišljati o trećem pretkolu, ovako ipak treba biti oprezan i u uzvratu.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

No, bez obzira na neuvjerljivu završnicu Dinamo je već u gostima pokazao da je puno kvalitetnija ekipa, od samog početka zagospodario je travnjakom te kvalitetnim kombinacijama čuvao loptu daleko od Slovenaca. Izvrsno je igrom Dinama dirigirao Modrić, Šokota je kvalitetno obavljao ulogu "sidruna", rastrčan i razigran bio je Guela, pratio ga je i Sammir. Vukojević i Pokrivač odlično su kontrolirali sredinu, a nešto bolje moglo je biti na bokovima - Čale je bio dobar defanzivno, no centaršuti nisu pronalazili mete, dok je Etto puno išao naprijed, ali i dosta griješio u obrani. Ipak, generalno Ivanković može biti zadovoljan predstavom svojih trupa...

Već iz prve prave prilike Dinamo je stigao do vodstva - Modrić je odlično prošao po desnoj strani, dao nisku oštru loptu na pet metara gdje slovenski braniči loše reagiraju, za razliku od Šokote koji posprema loptu u mrežu za ranih 0:1.

Slika 3 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Slična situacija ponovila se i u 13. minuti, no ovoga puta Nemec kupi Modrićev ubačaj ispred Šokote. Nakon dominacije Dinama u prvih 20 minuta malo su se probudili i domaći, a iz ničega su u 28. minuti stigli do izvrsne prilike - Etto je loše markirao čuvara na desnom boku, Schildenfeld je zakasnio na Ljubijankića koji ima "zicer" s pet metara, ali glavom šalje loptu pored gola. Usprkos puno većem posjedu lopte, Dinamo do kraja prvog dijela nije stvorio opasnije situacije pred golom Nemeca, pa se na odmor otišlo s 0:1...

Drugi dio otvoren je prvim udarcem Slovenaca u gol Dinama, Koch je lagano obranio udarac Žinka nakon kornera. U 50. minuti Dinamo je udvostručio vodstvo. Modrić je opet dobro pobjegao po desnoj strani, ulazi u šesnaesterac gdje ga rukama ruši Aljančić. Dinamova desetka odlučila se gađati pod gredu po sredini gola, Nemec je bio nemoćan, a na semaforu je zasvijetlilo 0:2.

Slika 4 od 5.
Foto: Nikola Movrić

Kako su se Slovenci polako počeli otvarati, Dinamo je imao sve više prostora te je stigao u seriju prigoda od kojih, nažalost, nije iskoristio niti jednu. U 55. minuti izvrsni Guela prolazi nekoliko domaćih igrača, daje loptu za Sammira koji je nepotrebno zakomplicirao pa je prilika otišla u nepovrat.

Šokota je u 61. minuti iz "slobodnjaka" pogodio Nemeca, potom Guela dobro prolazi, ali povratnu loptu izbija Žinko, pa onda Sammir snažno puca pored gola. Jednu od boljih prilika imao je Vukojević u 66. minuti, prvi udarac obranio je Nemec, a ponovni pokušaj izbija Varga. Najbliže trećem golu Dinamo je bio u 79. minuti kada je Sammir dobro pucao pod gredu, ali Nemec lijepom paradom spašava svoj gol.

Slika 5 od 6.
Foto: Nikola Movrić

Nakon dominantnih 80 minuta, Dinamo je pao u samoj završnici te je dopustio Slovencima da stvori pritisak koji je urodio pogotkom Žeželja u 87. minuti. Etto je zakasnio izaći prilikom Dinamovog pokušaja "ofsajd-zamke", što je Žeželj iskoristio i zabio za 1:2.

Moglo je završiti i gore, do tada nevidljivi Dario Zahora opalio je s 20-ak metara, a lopta je fijuknula pored desne vratnice Kochova gola.

Na kraju, bez obzira na loš završetak utakmice, u Dinamu mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatom, ali i prikazanom igrom u Domžalama. Uz pravi pristup i koncentraciju, ne bi smjelo biti problema u uzvratu, a uz male dorade u igri Dinamo ni u 3. pretkolu neće biti "topovska hrana" nekome od nositelja...

Liga prvaka, 2. pretkolo, 1. utakmica:

Domžale - Dinamo 1:2 (Žeželj 87'/Šokota 7', Modrić 50'-11m) (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!