Nogomet

Što je sigurno, sigurno je

Ivana Spahija • srijeda, 01.08.2007.

Preostali susreti drugog pretkola Lige prvaka nisu ponudili nikakva iznenađenja. Momčadi koje su se našle u ulozi favorita opravdale su taj status (uvjerljivim) pobjedama nad svojim protivnicima. Neizvjesno je bilo jedino u slovačkoj Žilini, gdje je istoimeni klub remizirao sa češkom Slavijom, a Red Bull Salzburg našeg Nike Kovača visokom je pobjedom nad latvijskim Ventspilsom otvorio put prema trećem pretkolu...

Aktualni prvaci Austrije, nogometaši Red Bulla iz Salzburga u čijim je redovima i naš Niko Kovač, na gostovanju u Latviji kod tamošnjeg aktualnog prvaka Ventspilsa upisali su uvjerljivu pobjedu rezultatom 3:0. Debitanti u Ligi prvaka, momčad Ventspilsa, ipak nisu pronašli način za eventualno iznenađenje protiv Austrijanaca. Prvo ime susreta je René Aufhauser koji je postigao sva tri pogotka za austrijsku momčad.

Mrežu Latvijaca Aufhauser je načeo pogotkom u 20. minuti susreta, a samo sedam minuta kasnije donio je Salzburgu prednost od 2:0. Isti igrač je sedam minuta prije kraja susreta još jednom zatresao mrežu Ventspilsa pogotkom iz najstrože kazne. Momčad Red Bulla je praktički osigurala nastup u trećem pretkolu, jer je nerealno očekivati da bi momčad Ventspilsa mogla ugroziti prednost Austrijanaca u uzvratnoj utakmici koja će se odigrati u Salzburgu.

Kazahstanskoj Astani ipak nije pošlo za rukom prirediti iznenađenje i kod kuće pokušati doći do senzacije protiv norveškog Rosenborga. Iako su u prvom pretkolu sa 3:0 kod kuće svladali gruzijsku momčad Olimpi Rustavije, domaćini su u današnjoj utakmici naišli na dosta veliku prepreku. Prvih 45 minuta proteklo je u prilično neizvjesnoj atmosferi. Iako su Norvežani poveli već u četvrtoj minuti zahvaljujući pogotku Yssoufa Konéa, kazahstanski odgovor je stigao u 27. minuti kada je rezultat na 1:1 poravnao branič Astane Aleksandr Kučma.

U drugom dijelu susreta gosti nisu htjeli ništa prepustiti slučaju, tako je u 58. minuti strijelac za 2:1 sa bijele točke bio Steffen Iversen, a samo četiri minute kasnije Kone je stavio točku na i pogotkom za konačnih 3:1 i prilično izvjestan prolazak Rosenborga u treće pretkolo.

Turski viceprvak Bešiktaš kod kuće je dočekao moldavsku momčad Sheriff Tiraspol koju je svladao minimalnom pobjedom od 1:0. Moldavci, koji su u prvom pretkolu ukupnim rezultatom 5:0 iz daljnjeg natjecanja izbacili Andorski FC Ranger's, pokazali su se kao tvrd orah i za tursku momčad. Prvo poluvrijeme susreta proteklo je bez pogodaka, a mrežu gostiju u 73. minuti zatresao je branič Bešiktaša Ibrahim Toraman. Moldavska momčad tako još uvijek ima realne šanse za plasman u treće pretkolo, pogotovo zbog toga što u idućem susretu kod kuće dočekuju Bešiktaš.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Pobjedu je identičnim rezultatom kao Bešiktaš upisala i momčad Crvene Zvezde koja je kod kuće svladala estonskog prvaka Levadiju. Minimalnu prednost srpskoj momčadi donio je Koroman u 35. minuti susreta pogotkom sa 20 metara udaljenosti.

U češko - slovačkom okršaju između slovačkog prvaka Žiline i češkog viceprvaka, Slavije iz Praga, nije bilo pogodaka. Susret je završen rezultatom 0:0, a jedino veće uzbuđenje u utakmici je bilo isključenje Slavijinog igrača Aračića u 88. minuti.

Iako su aktualni prvaci Islanda, momčad Hafnarfjordura, u prvom pretkolu Lige prvaka sa uvjerljivih 4:1 kod kuće svladali HB Torshavn sa Farskih Otoka, to im nije pošlo za rukom ponoviti i protiv aktualnih bjeloruskih prvaka, nogometaša BATE Borisova. Bjelorusi su upisali pobjedu rezultatom 3:1. Šok za goste stigao je već u četvrtoj minuti susreta kada je Olafsson pogodio mrežu Bjelorusa i donio islandskoj momčadi nadu u eventualnu senzaciju. Da stvari ne krenu sasvim loše za goste, pobrinuo se Dmitri Likhtarovič, koji je u 32. minuti poravnao rezultat na 1:1. Odmah u otvaranju drugog dijela, u 49. minuti, Vitali Rodionov je bjeloruskoj momčadi donio prednost od 2:1, a na konačnih 3:1 rezultat je postavio Gennadi Bliznyuk pogotkom u 61. minuti susreta.

Liga prvaka, drugo pretkolo, prve utakmice: FC Astana - Rosenborg 1:3, Ventspils - Red Bull Salzburg 0:3, Bešiktaš - Sheriff Tiraspol 1:0, Crvena Zvezda - Levadia Tallinn 1:0, Žilina - Slavia Prag 0:0, Hafnarfjordur - BATE Borisov 1:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!