Vodeni sportovi

40-godišnja mama lovi pete Olimpijske igre

Maja Giljanović • četvrtak, 02.08.2007.

Priča drugog dana Prvenstva SAD-a usprkos prvom ovogodišnjem zlatu Michaela Phelpsa bez sumnje je 40-godišnja veteranka Dara Torres, povratnica u bazene koja posljednjih tjedana izuzetno naporno trenira ne bi sljedeće godine u Pekingu postala najstarija članica američke plivačke reprezentacije...

Deveterostruka osvajačica olimpijskih odličja (četiri zlata, a pet je medalja osvojila kao 33-godišnjakinja u Sydneyju) slavila je na 100 slobodno ispred drugoplasirane Amande Weir te Dane Vollmer na trećem mjestu. Vrijeme 54.45 ujedno je samo dvije stotinke slabije od njenog osobnog rekorda, a zle jezike koji spekuliraju o nedopuštenim kemijskim peparatima sasjekla je u startu: "Triput sam testirana u proteklih šest tjedana. Uostalom ne mislite valjda da bih 25 godina karijere stavljala na kocku u ovim godinama. Čemu?". Torres je inače postala prvakinja SAD-a po 14. put, a prvi je bio još 1982. kao 14-godišnji curetak. San joj je ući u reprezentaciju na 50 slobodno te 4x100 štafeti; a ako je itko spreman kao 41-godišnjak postići takav uistinu pothvat, Dana Torres jest.

Nakon jučerašnjeg dana u kojem je po prvi put od 2000. morao u B finale (200 prsno), Michael Phelps je u svojo također neparadnoj disciplini, 200 leđno umalo postavio novi svjetski rekord. Trener Bowman svom je pulenu pripremio pet paklenih dana u kojima će se Phelps okušati na 10 disciplina. "Izdržim li zadani ritam, gdje su mi granice?", s punim pravom se pita u ožujku sedmerostruki svjetski prvak. 22-godišnjak je ionako ušao u povijest, a uspije li u nakani i sruši sedam olimpijskih zlata Marka Spitza (1972.)...

Phelps je u povijesti prvenstava SAD-a trenutno s 32 naslova prvaka na petom mjestu svih vremena, prva je inače s 16 više Tracy Caulkins, a ovotjedni nastup stiže kao upozorenje na napore koji ga čekaju u Kini sljedećeg ljeta. "Program je ambiciozan, ali nemam namjeru probuditi se za deset godina i pomisliti: Kvragu mogao sam postići još više, ali sam bio prelijen", govori Phelps kao da nije 2004. godine u Ateni primjerice osvojio osam olimpijskih odličja (šest zlata), a na Svjetskom je prvenstvu u Melbourne samo zahvaljujući pogrešci Iana Crockera ostao bez rekordnog osmog zlata i šestog svjetskog rekorda na istom natjecanju.

Na 200 leđno Phelps je slavio s 32 stotinke slabijim vremenom od svjetskog rekorda sunarodnjaka mu Ryana Lochtea (koji je, iscrpljen zlatom osvojenim niti dvadeset minuta ranije na 400 mješovito, stigao do cilja tek četvrti), ali je 1:54.65 dovoljno za treći ikad rezultat u povijesti (ispred je još samo bivši svjetski rekord Aarona Peirsola).

Phelpsu slijede još 100 leđno i 100 delfin, 400 slobodno te 200 mješovito i slobodno uz dakako još sve tri štafete, a od preostalih rezultata dana izdvojimo pobjedu Davida Waltersa na 100 slobodno ispred svjetskog prvaka na 50 Wildmana-Tobrinera i uvjeljive pobjede Katie Hoff i Caitlin Leverenz na 200 leđno (2:10.31) odnosno 400 mješovito (4:40.81).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!