Nogomet

Profil Sampdorije: Montella najveća zvijezda

Kristian Hohnjec • petak, 03.08.2007.

Splitski Hajduk nije imao sreće prilikom ždrijeba, izvukli su talijansku Sampdoriju. Klub je svoje zlatno doba imao početkom devedesetih, kada su osvojili i jedini scudetto, a u Kup Uefe plasirali su se kroz Intertoto, nakon što su prošlu Serie A sezonu završili na devetom mjestu...

Sampdoria je osnovana 1946. godine kada su se spojili Sampierdarenese i Andrea Doria, očito, kombinacijom imena tih dvaju klubova došlo se do naziva Sampdorija, koji se zadržao do danas. Do najvećeg uspjeha u povijesti stigli su pod vodstvom Vujadina Boškova. U sezoni 1990/1991 osvojili su naslov prvaka Italije ispred Milana i Intera, bila je to sjajna momčad predvođena Gianlucom Viallijem, Pietrom Vierchowoodom, Gianlucom Pagliucom i Robertom Mancinijem.

Sezonu ranije stigli su do jedinog europskog trofeja - Kup pobjednika Kupova, a 1992. izgubili su 1:0 od Barcelone u finalu Lige prvaka na Wembleyu. U razdoblju od 1985. do 1994. Sampdoria je četiri puta osvajala Coppa Italia. Dres ovog kluba nosili su i slavni Marcello Lippi, Ruud Gullit, Jürgen Klinsmann, David Platt, pa u novije vrijeme Clarence Seedorf, Giuseppe Signori i Juan Sebastian Veron. Momčad iz Genoe igra na stadionu Luigi Ferraris, kapaciteta 36.536 mjesta.

Što se današnjeg sastava tiče, glavna zvijezda je povratnik Vincenzo Montella, kojeg im je posudila Roma, a u ljetnom prijelaznom roku stigli su im još napadači Andrea Carracciolo iz Palerma, te Christian Bellucci iz Bologne. Upravo bi taj trolist trebao predvoditi njihov napad protiv Hajduka. Glavni igrači veznog reda su 33-godišnji veteran Sergio Volpi i povremeni talijanski reprezentativac Angelo Palombo. Obranu predvodi bivši Milanist Luigi Sala, dok je na vratima Luca Castelazzi.

Riječ je prilično iskusnoj momčadi, ima tu mnogo igrača koji su prešli tridesetu, a najmlađi član početne postave trebao bi biti švicarski lijevi bočni, 21-godišnji Reto Ziegler. Sampdoria je ovog ljeta promijenila trenera, umjesto vrlo uspješnog Waltera Novellina sada ih vodi Walter Mazzarri. Napustilo ih je nekoliko važnih igrača, prije svega novopečeni reprezentativac i strijelac 13 golova u prošloj kampanji - Fabio Quagliarella, pa zatim Ruben Olivera i Fabio Bazzani.

Moguća formacija:
Sampdoria: Castelazzi - Accardi, Sala, Lucchini - Maggio, Palombo, Volpi, Ziegler - Montella, Bellucci, Caracciolo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!