Nogomet

Werder Bremen, drago nam je...

Hrvoje Vuković • petak, 03.08.2007.

Tarot, kletve, uroci, molitve, puni mjesec i natalni horoskopi; opet nije pomoglo. Zamrzio sam ta "kinder jaja", umjesto igračke svaki put izvučemo poruku "Hvala lijepa, pokušajte dogodine". Ovog puta, "čestitku" bi nam osobno trebao uručiti Werder Bremen, a na nama je da im tu čestitku "zabijemo" gdje joj je i mjesto...

"Dobar dan, mi smo Werder Bremen i došli smo po Ligu prvaka", ljubazno će se predstaviti Nijemci i nakon toga nema milosti. Postali smo "crvena krpa" jednoj od najboljih njemačkih momčadi, koja stvarno igra nogomet; i tog se trebamo najviše bojati. Trener Thomas Schaaf igra za gol više, nema preskakanja sredine terena, sve to djeluje ko' po špagi i ne igra im se Kup Uefa; razloga više nego dovoljno za par "plavih" uzdignutih obrva.

Četiri naslova prvaka Njemačke (zadnji 2003/04.), pet nacionalnih kupova, Liga kup, tri njemačka Superkupa i Kup pobjednika Kupova 1991/92., najslavniji su trenuci Werdera u njihovoj povijesti (osnovani 1898.). U zadnjih par godina stalno su "tu negdje", u samom vrhu Bundeslige, dok su ih većih uspjeha u Ligi prvaka stajali nespretni porazi od Juventusa te super jaka skupina s Chelseajem i Barcelonom prošle sezone.

Nemaju možda "vanzemaljce" na terenu, no za Dinamo su ipak znanstvena fantastika. Nakon što je put Bordeauxa krenuo sjajni veznjak i glava ekipe Micoud, u njegove kopačke prošle je sezone uskočio Brazilac Diego i dostojno ga zamijenio. Veznjak je gazda svih akcija, a posao bi mu trebao olakšati i sunarodnjak Carlos Alberto koji je konačno dobio sve potrebne dozvole i za osam milijuna eura došao iz Corinthiansa. Ipak, najviše će ih zaboljeti odlazak Miroslava Klosea u Bayern, čime su izgubili udarnu iglu momčadi. Na njegovo mjesto doveden je Boubacar Sanogo iz HSV-a, a društvo u napadu bi mu trebao raditi Šveđanin Markus Rosenberg koji je doveden iz Ajaxa.

Prvi golman i ove je sezone Tim Wiese, dok će Torsten Frings, jedna od najvećih zvijezda njemačkog kluba treće pretkolo Lige prvaka gledati iz kreveta budući da ga zbog ozljede neće biti narednih šest do sedam tjedana. Malo je zlobno, no upravo su ozljede i najveći Dinamov adut. Osim Fringsa, na bolničkoj su prehrani tako i Petri Pasanen, Pierre Wome, Patrick Owomoyela, Frank Baumann, Leon Andreasen, Amaury Bischoff, Clemens Fritz, Hugo Almeida, Ivan Klasnić i Aaron Hunt.

No, nemojte se zavaravati. I bez ove jedanaestorice, Werder je jak, daleko jači od Dinama; poraz im znači propast, tona šuštavih novčanica bačenih u vjetar, a to si takav klub ne smije dopustiti. Nas bi pak razveselila i Liga Uefe, skromni smo ljudi, ali potajno ipak, i mi sanjamo. Kako stvari stoje Schaaf trenutno na pripremama koristi sljedeću postavu - Wiese – Fritz, Naldo, Mertesacker, Schulz – Baumann, Alberto, Borowski, Diego – Sanogo, Rosenberg. Tu je još i Jurica Vranješ koji bi uz toliko ozljeđenih mogao vrlo lako dobiti priliku i protiv hrvatskog prvaka, no bit ćemo "pametniji" kad i Nijemci počnu sa službenim utakmicama.

I šta sad? Baš kao i svake godine, izgubit' grla i živce, probat' na ho-ruk i galamu, pa možda prođe. Nijemci planiraju izlet u Maksimir, a na nama je da sve to pokvarimo i konačno budemo iznenađenje godine. Tajni adut već je spreman: "Dragi djed Mraz, pišem ti ovo pismo s nadom da neće završiti u košu..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!