Vodeni sportovi

Phelpsu nova dva zlata

Maja Giljanović • subota, 04.08.2007.

Četvrtog dana prvenstva u Indianapolisu Michael Phelps osvojio je i svoje treće odnosno četvrto zlato usput na 100 leđno umalo srušivši svjetski rekord...

Sedmerostruki je svjetski prvak iz Melbournea u ožujku postavio novi rekord prvenstava, a rezultat 53.01 za tri je stotinke sporiji od Aaron Peirsolovog rekorda. Na 50 je inače ispod vremena rekorda okrenuo Ben Hansen, ali je 22-godišnj fenomen iz Baltimorea odgovorio izazovu.

"Nisam ni bio svjestan koliko sam blizu novom rekordu inače bih potegao još malo u samom finišu. Čudno da smo se ovako rano na obje leđačke dionice primakli rekordima, ali ne žalim se. Naprotiv još sam uzbuđeniji; slijedi još cijela godina treninga, što li će tek biti u kolovozu iduće godine?", s pravom se pita višestruki svjetski rekorder.

Na polovici 200, pak, slobodno Phelps je bio brži od vlastitog svjetskog rekorda, ali se koncu zadovoljio s 1:44.98 i također rekordom prvenstava, ispred Petera Vanderkaaya na drugom mjestu, za svoj ukupno 36. naslov prvaka SAD-a.

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti najbrže ovogodišnje vrijeme na 100 prsno svjetskog rekordera Brendana Hansena (59.50) te rekord prvenstava na 200 slobodno (1:57.57).

Zlatom su se još okitile Hayley McGregory na 100 leđno odnosno Rebecca Soni na 100 prsno, a posljednjeg dana prvenstva na rasporedu su 50 slobodno i 200 mješovito u obje i 1500 metara u ženskoj konkurenciji.

Bez Phelpsa na 200-ici jer je od trenera Bowmana iskamčio produžen spavanac s obzirom da je 100 slobodno isplivao ispod 45, a leđno ispod 54 sekunde. Neće nažalost ući u povijest kao prvi kojem je uspjelo obraniti pet naslova prvaka (osim lani isto mu je - samo njemu ikada - pošlo za rukom i tri godine ranije), ali je pobjedom na 100 slobodno barem izjednačio vlastiti pothvat okitivši se zlatom u tri različita stila.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!