Nogomet

Poljaci ratuju s vremenom

Zoran Zdelar • utorak, 07.08.2007.

Poljska ministrica sporta Elzbieta Jakubiak ne vjeruje kako će uspjeti na vrijeme dovršiti stadione za Europsko prvenstvo 2012. godine i tražit će od Uefe pomicanje rokova...

Ukrajinci i Poljaci osvojili su domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. godine u borbi s Talijanima i našom zajedničkom kandidaturom s Mađarima u kojoj smo mi (ne)osvojili neslavnih nula glasova. Optimistični Ukrajinci s dovoljnim brojem tajkuna koji su spremni uložiti čak i privatan novac u obnovu i izgradnju novih stadiona nemaju (zasada) problema s rokovima, dok je u Poljskoj ipak prilično drukčija situacija.

Poljaci ne vjeruju da će uspjeti na vrijeme dovršiti svu potrebnu infrastrukturu i najavljen je zahtjev za pomicanje rokova. Ministrica sporta Elzbieta Jakubiak, koja je tu dužnost preuzela 23. srpnja ove godine, očito nije zadovoljna napretkom svog prethodnika. Početna euforija u Poljskoj nestala je i sad se počinju suočavati s poprilično velikim problemima. Radna snaga im u velikom dijelu imigrira u bogatije države Europske unije i upitno je hoće li stići izgraditi sve stadione do sredine 2010. godine. Nedostaje kvalificiranih radnika, nedostaje novac.

"Potrebno nam je više vremena i mislim da bi nam kao krajnji rok znatno bolje odgovarala 2011. godina.", kazala je Jakubiak na konferenciji za novinare i tako dala materijala opoziciji za dodatne kritike, što je i iskorišteno. "Osim najava, dosad nije učinjeno apsolutno ništa. Ne zna se ni otkud pronaći novac za financiranje tog ogromnog projekta.", kazao je Zbigniew Chlebowski, zamjenik predsjednika parlamentarnog financijskog odbora, inače član opozicijske strane.

Procijenjeno je da za obnovu ili izgradnju novih stadiona treba pronaći približno 1.1 milijardu dolara. Najveći je problem naravno stadion u glavnom gradu Varšavi. Planira se izgraditi novi stadion na mjestu starog koji se trenutno koristi kao tržnica na otvorenom. Još uvijek ipak nije donijeta konačna odluka hoće li taj biti rušen ili će se novi graditi pored njega, što bi zahtjevalo ipak manje vremena.

Osim izgradnje stadiona, Poljake može uvelike zabrinuti i brzina izgradnje autocesta. Ono što je bio ponajveći adut hrvatsko-mađarske kandidature (odlična prometna povezanost), u Poljskoj je prava noćna mora za državnike. Za Europsko prvenstvo potrebno je izgraditi 2.400 kilometara autoceste. Protekle godine sagrađeno je šest kilometara, dok ove godine nije niknuo još uvijek nijedan novi kilometar autoceste!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!