Nogomet

Za Domžale dovoljno

Tomislav Pacak, Dario Dodić • utorak, 07.08.2007.

Zagrebački Dinamo ispunio je minimalni europski cilj ove sezone, pobjedom od 3:1 u Zagrebu Modri su s ukupnih 5:2 apsolvirali Domžale i osigurali dvoboj s Werderom u 3. pretkolu Lige prvaka. Hrvatski prvak večeras nije briljirao, no i nekoliko bljeskova bilo je dovoljno za zadovoljstvo lijepo ispunjenog Maksimira...

Dinamo u uzvratnom susretu nije briljirao, niti je odigrao "značajno bolje nego u Domžalama" kako je najavio Branko Ivanković. Ipak, Slovenci usprkos boljoj igri u odnosu na prvu utakmicu nisu imali dovoljno kvalitete da bi opasnije ugrozili Dinamo koji će tako protiv Werdera tražiti ulaznicu za Ligu prvaka. Ugrijavanje je završilo kako su u Dinamu i očekivali, sada kreću pravi europski ispiti...

Ivanković je u odnosu na "presicu" od dan prije promijenio predviđeni prvi sastav, pa su tako od prve minute zaigrali i Mandžukić i Sammir i Guela, koji su bili potpora isturenom Šokoti, dok su sredinu kontrolirali Modrić i Vukojević.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Sadržajno prvo poluvrijeme Dinamo nije otvorio na najbolji način. Za razliku od susreta u Domžalama, Modri kao da nisu imali pravi pristup, dok su Slovenci ušli u dvoboj čvršće i kvalitetnije nego kod kuće. Već je prvih desetak minuta pokazalo da Domžale nisu došle s bijelom zastavom, a kada su vidjeli da Dinamo nije sto posto u utakmici, Slovenci su počeli i ozbiljnije prijetiti.

Slika 7 od 8.
Foto: Davor Sajko

Tko zna u kojem bi smjeru utakmica otišla da u 11. minuti Georg Koch izvrsnom obranom nije zaustavio udarac Brezića iz okreta s desetak metara. Ovako, Dinamo je u 18. minuti stigao do vodstva od 1:0: dobro je po desnoj strani probio Etto, ubacio nisku povratnu loptu na koju natrčava Vukojević i od prečke zabija loptu u gol gostiju. Istina, lopta se odbila natrag u teren, no pomoćni sudac bio je dobro postavljen te je ispravno dosudio gol za Dinamo, što je nedvojbeno potvrdila i snimka.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Tribine se još nisu ni stišale od slavlja, a Šokota im je već dao novi razlog za oduševljenje. Još jednom je centrirao Etto, ovoga puta visoko, a Dinamov centarfor dobro puca glavom i po drugi puta u tjedan dana matira Nemeca.

U tim trenucima činilo se da Slovence čeka porcija, Dinamu se otvorilo, a nakon početke suzdržanosti Modri su se razigrali i bivali sve opasniji. U 26. minuti je Šokota sjajno opalio iz slobodnog udarca, a nemoćni Nemec može gredi zahvaliti što još jednom nije išao po loptu u mrežu.

Ipak, slovenski prvak pokazao je ne odbija lako pasti, u 27. minuti Zahora je vratio barem malo neizvjesnosti utakmici. Nakon što je odigrao lijepi dupli pas sa suigračem, Dinamov napadač na posudbi u Domžalama desnicom je s 12-13 metara poslao loptu u mrežu Kocha, koji ovom prigodom nije najbolje reagirao.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Nastavile su se redati prilike s obje strane i nakon tog pogotka. U 33. minuti Čale daje dobru povratnu loptu za Modrića koji puca vrlo loše i zapravo dodaje Gueli koji ulazi u nepotreban dribling umjesto da odmah matira Nemeca. Gosti su uzvratili iz slobodnog udarca, ali Koch je bio spreman na sve, pa i na to da lopta prođe kroz živi zid. Dinamo je na odmor ipak otišao s 2:1 i ukupnih 4:2, iako je ostao dojam slabije igre od one u Domžalama.

Među neuvjerljivim pojedincima Ivankoviću je, čini se, najmanje uvjerljiv bio Guela, koji je ostao u svlačionici, dok je priliku dobio Chago. Početkom drugog dijela to nije bilo posebno kvalitetnije nego u prvom, no kako je igra odmicala to je i Dinamo bio sigurniji.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

U 48. minuti Modrić je dobro "podvalio" za Mandžukića, a njegov udarac u prvi kut Nemec skreće u korner. Gosti su uzvratili "slobodnjakom" Brezića, "delpierovska" lopta išla je prema gornjem lijevom kutu, no dobro reagira Koch i vršcima prstiju izbija u korner.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Ako je dvojbe još i bilo o budućem Werderovom protivniku, nestala je u 60. minuti. Do tada potpuno rezervirani Sammir prošao je kroz cijelu obranu Domžala kao da ona ne postoji i potom lijepim udarcem sa 16 metara donio Dinamu 3:1. Postignuti eurogol oraspoložio je Sammira koji je nakon toga s još nekoliko minijatura izludio Slovence i pokazao kakav talent ima u nogama. Šteta što je "zakasnio na utakmicu" sat vremena...

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Mogli su potom smanjiti Slovenci preko Ljubijankiča koji izlazi sam pred Kocha, no njemački vratar pokazao je da mu situacije 1 na 1 leže te izlazi kao pobjednik protiv najboljeg protivničkog napadača. Pet minuta kasnije Koch izlazi na još jednu dugu loptu, kratko odbija, a Žeželjov udarac pogađa dobro postavljenog Carlosa na putu prema praznoj mreži.

Dinamo je do kraja lako očuvao stečenu prednost i tako izborio još jednu priliku za doći do Lige prvaka. U prošlosti je to treće pretkolo uglavnom bilo kobno, može li ovaj Dinamo ugroziti favorizirani Werder? Teško, no u nogometu ništa nije nemoguće...

Kvalifikacije za Ligu prvaka, 2. pretkolo, 2. utakmica:
Dinamo – Domžale 3:1 (2:1) (Vukojević 18', Šokota 22', Sammir 60'/Zahora 27') (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!