Nogomet

Modra obrana darežljivija od Oprah Winfrey

Tomislav Globan • srijeda, 08.08.2007.

Znate li po čemu je poseban 30. rujna 2004.? Datum je to, naime, posljednje Dinamove europske utakmice u kojoj su Modri uspjeli sačuvati čistu mrežu. Od tada do danas svatko tko se namjerio na klub iz Maksimira, bez obzira radilo se o Ekranasu ili Arsenalu, doživio je "svojih pet minuta" i počastio se poklonima Dinamove obrane...

Događaj rjeđi od pomrčine Sunca, rekli bi zlobnici, dogodio se u uzvratnoj utakmici 1. kola Kupa Uefe sezone 2004/05. Dinamo je u švedskom gradu Borasu igrao protiv domaćeg Elfsborga i remijem 0:0 osigurao prvi (i za sada jedini) nastup u tzv. Ligi Uefa.

Pogledamo li sastav Modrih, posebice posljednji red, koji je istrčao na teren stadiona Ryavallen, moglo bi se reći da je nedirnuta mreža Dinama bila - iznenađenje. Tadašnji trener Nenad Gračan povjerenje je pružio sljedećoj jedanaestorici: Vasilj - Milinović, Lučić, Ješe - Agić, Poldrugač, Pranjić, Mujčin, Bošnjak - Karić, Eduardo.

Osim po bezbroj promašenih prilika Dinama, utakmica se pamti i po izostavljanju iz momčadi Nike Kranjčara te neprimjerenog medijskog omalovažavanja i vrijeđanja tada najveće hrvatske mlade zvijezde od strane Gračana i Zdravka Mamića. Bio je to početak Kranjčarova kraja u plavom dresu...

U međuvremenu Dinamo je odigrao 14 utakmica u europskim kupovima i baš svaki put barem jednom kapitulirao. Ovakav podatak prilično obeshrabruje uoči utakmica s Werderom jer ako su Ekranas, Hazar, Domžale, Beveren, Heerenveen i Auxerre u baš svakoj utakmici našli put do Modre mreže, što možemo očekivati protiv jedne od najefikasnijih momčadi u Europi? Mogu li Sammir, Modrić, Balaban, Šokota i Mandžukić zabiti koliko obrana može primiti?

Posljednjih 14 Dinamovih europskih utakmica:
Dinamo - Beveren 6:1
Benfica - Dinamo 2:0
Dinamo - Heerenveen 2:2
Stuttgart - Dinamo 2:1
Ekranas - Dinamo 1:4
Dinamo - Ekranas 5:2
Dinamo - Arsenal 0:3
Arsenal - Dinamo 2:1
Dinamo - Auxerre 1:2
Auxerre - Dinamo 3:1
Hazar - Dinamo 1:1
Dinamo - Hazar 3:1
Domžale - Dinamo 1:2
Dinamo - Domžale 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!