Nogomet

Mali general preuzima Australiju

Maja Giljanović • utorak, 14.08.2007.

Dick Advocaat novi je izbornik australske reprezentacije, a stolac na kojem je trenutno Graham Arnold preuzet će u siječnju sljedeće godine...

Službena objava dogovora, međutim, uslijedit će tek sredinom studenog po završetku ruskog prvenstva jer Nizozemac trenutno kao trener sanktpetersburškog Zenita ne želi unositi nemir u momčad koja se ozbiljno upustila u borbu za sami vrh s vodećim nakon 20 odigranih kola moskovskim Spartakom.

Nekadašnji (dvaput) izbornik Nizozemske koju je 1994. u SAD-u odveo do četvrtfinala Svjetskog prvenstva te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Koreje s kojom je, pak, lani u Njemačkoj protiv Toga ubilježio prvu "gostujuću" pobjedu Korejanaca na SP nakon 2002. gdje su na svom terenu pod vodstvom Guusa Hiddinka upisali tri i na koncu ispali od Nijemaca u polufinalu).

Uspješan i kao trener PSV-a i Glasgow Rangersa s kojima je osvajao i prvenstva i kupove, Advocaat se čini pravim rješenjem za, prošlog mjeseca na Azijskom kupu izblamirane, Socceroose. Predvođeni Englezima Vidukom, Kewellom, Cahillom, Neillom i dr., Australci su se na jedvite jade nakon blijedog remija s Omanom i poraza protiv kasnijih prvaka Iračana, pobjedom nad Tajlandom dokopali četvrtfinala gdje su, međutim, usprkos optimističnim najavama pali slabijim izvošenjem jedanaesteraca od Japanaca.

59-godišnji je stručnjak inače down under bio u kombinacijama i 2005., ali je kormilo Australije (više nego uspješno) na koncu preuzeo mu sunarodnjak Hiddink. Australski savez Nizozemčevog nasljednika pod ugovorom do 2010. misli otrpjeti na još dva prijateljska dvoboja protiv Argentine i Kine, a potom će Arnold po svemu sudeći preuzeti U-23 vrstu i pripremiti je za Olimpijske igre sljedećeg ljeta.

Advocaat, pak, mudro šuti jer Zenit našeg Ivice Križanca deset kola prije kraja za Pletikosinim Spartakom kaska dostižnih pet bodova pa će se inauguracija novog izbornika prolongirati do iza 11. studenog i posljednjeg kola ruskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!