Nogomet

Miševi ili lavovi?

Bernard Jurišić • utorak, 14.08.2007.

Još jedan europski tjedan je pred nama i zaista valja uživati u rijetkoj situaciji da još uvijek imamo tri kluba u europskim natjecanjima. Naši klubovi često su u svojim europskim iskušenjima bili "lavovi u najavi, miševi u izvedbi". Je li vrijeme da tri najkvalitetnije i praktično najskuplje hrvatske momčadi konačno naprave korak naprijed?

Koliko je realno očekivati od Dinama, Hajduka i Slaven Belupa prolazak pored Werdera, Sampdorije i Galatasaraya? Uz svu pomoć "vidovnjaka, tarota, astrologa, čitača iz graška" i svih ostalih "stručnjaka", kratko i jasno - nitko ne zna.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Za ni jednog od igrača iz tri kluba protivnika našim predstavnicima dosad nije zabilježeno da je poletio ili da ima neku "nadnaravnu nogometnu moć". 11 na 11, to je sve što će ostati, bez obzira na imena klubova i broj nula na bankovnim računima koje duže Diego, Montella ili Lincoln.

Naši klubovi često su u najavama svojim europskih ostvarenja bili "lavovi u najavi, miševi u izvedbi". I ovog puta naišli smo na gromoglasne najave iz dva tabora (Koprivničanci su ipak neka druga priča), sad je vrijeme da svoju optimističnu najavu pretoče na travnjak.

Da, iskreno mislimo da i Dinamo i Hajduk mogu proći svoje prepreke, jer imaju i kvalitetu i iskustvo za taj podvig. Bez obzira što dolaze iz najjačih europskih liga, njihovi protivnici trenutno nisu ni u optimalnoj formi, a niti posjeduju igrački kadar poput nekadašnjeg Arsenala ili Rome, od kojih bi Dinamu i Hajduku automatski "padale gaće".

Slika 2 od 3.

Kod Werdera su problem ozljede, ali i očito još uvijek neuigrane linije. No, ne treba dvojiti da će Nijemci (makar nisu ni većina u momčadi) pokušati biti pravi u pravo vrijeme. Konačno, to je njihova karakterna odlika. Gledajući realno, ne bismo stavili ruku u vatru da Werder ima veću količinu talenta u početnih 11, nego Dinamo. No odavno je poznato da za europski život treba puno više od samog talenta. Treba imati fizičku moć i srčanu vjeru u svoje mogućnosti.

Za Sampdoriju je dovoljno reći da igra s 11 talijanskih igrača, da sve bude jasno. Nisu to imena koja ulijevaju strah, ali su zato krajnje tipična talijanska momčad, s trenerom koji bi radije sezonu završio s gol-razlikom 0:0, nego 50:50. Čvrsta momčad svoj će raspored držati svih 180 minuta i više ako bude trebalo, a Hajduk će ih proći samo i isključivo ukoliko bude igrao jednako disciplinirano kao i oni. Talijani jesu i zato zaslužuju poštovanje, ali ako jedan od naša dva najbolja kluba ne može niti s devetom momčadi talijanskog prvenstva, s kojim pravom se uopće ponavlja priča o "proboju u Europu" svakog ljeta iznova?

Što se Slavena tiče, njima svi daju najmanje šansi za prolaz, iako su protiv Teute, kao i u četiri prvenstvena kola, pokazali da su pogodili i s dovedenim igračima i s trenerom Jurčićem koji ih je brzo posložio. Galatasaray je zaista čisti favorit, no koprivnička momčad je pokazala da zna igrati. Ni oni nemaju razloga strahovati od turskih igrača i barem u prvom susretu moraju se postaviti kao pravi, agresivni domaćini. Pa što bude.

Slika 1 od 2.
Foto: Sandro Donda

Utakmice protiv Nijemaca, Talijana i Turaka za naše klubove prigoda su za dokazivanje osobne i klupske kvalitete, ali i ambicije. Hoće li biti miševi ili lavovi, o tome će ovisiti nijansa u koju će se obojati njihova ovogodišnja europska priča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!