Nogomet

Europa ne oprašta

Bernard Jurišić • četvrtak, 16.08.2007.

Drugorazredna talijanska momčad bila je dovoljna da sruši iluzije Hajdukovaca u nešto duži europski život ove sezone. Disciplinirana i čvrsta momčad Sampdorije kaznila je Hajdukove "dječje bolesti" i na uzvrat nosi minimalnu, ali zapravo ogromnu prednost. Svu priču može se sažeti u jednu rečenicu. Najbolji Hajdukov igrač bila je – publika...

Hajdukove europske iluzije srušene su u samo 90 minuta nadmetanja s kvalitetom i uglednom drugorazrednom talijanskom Sampdorijom. Momčad iz Genove danas je djelovala puno "europskije" od Hajduka i znala je izvući povoljan rezultat koji im daje prigodu za miran uzvrat.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Vezane vijesti

Utakmica je započela još jednom prekrasnom koreografijom Torcide, sa stotinama zastava na sjevernoj tribini. Tribine su i ovog puta bile fantastične, praktično bez ijedne baklje i petarde u terenu. Talijanskih navijača na jugozapadnom sektoru bilo je oko 400 i svih 90 minuta pokušavali su se nadmetati s domaćim navijačima grlima i dlanovima.

Prvu prijetnju složio je Rubil solo-prodorom u 8. minuti. Ni udarac nije bio loš s desne strane kaznenog prostora, no lopta je ipak otišla malo pored desne vratnice.

U narednoj minuti Poljud je dvaput "ključao". Vraćanje lopte vrataru Castellazziju završilo je indirektom za Hajdukovce, na samoj linij peterca. Cernat je pucao i zabio loptu u gredu, ona se odbila do Andrića na 25 metara, koji sjajnim udarcem prisiljava Castellazzija na odličnu intervenciju, a lopta još jednom odsjeda na gredi talijanskih vratiju.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Sampdoria uzvraća u 12. minuti. Kapetan Volpi ubacuje iz slobodnog udarca, Delvecchio je sam u sredini i puca glavom malo pored Balićevih vratiju.

U 14. minuti Hajdukova lopta i treći put se "lijepi" na okvir vrata. Cernat sjajnim udarcem ljevicom gađa sa 16 metara, a lopta se od desne vratnice odbija u gol-aut. Talijani uzvraćaju u protunapadu, Bellucci na prvoj vratnici loše puca, a Delvecchio na drugoj malo kasni.

U 29. minuti Volpi snažno puca iz slobodnog udarca s 25 metara, Balić boksa. Četiri minute kasnije Bellucci je sam u sredini na ubačaj s desne strane, srećom i on loše cilja. No, Hajdukova je obrana u nekoliko navrata zakazala.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Konačno, kad se čekao odmor, Talijani stižu do prednosti. Samo dvije minute nakon što je zamijenio ozlijeđenog Accardija Argentinac Hugo Armando Campagnaro pogađa za 0:1. Volpi je izveo okomiti slobodan udarac s 25 metara, a Argentinac dodirnuo loptu dovoljno da prevari Balića i odsjedne u mreži.

Drugo poluvrijeme otvara snažan slobodan udarac Belluccija, koji je prohujao pored lijeve Balićeve vratnice. Uskoro je Pudar uvođenjem Bartolovića umjesto Rubila pokušao ojačati Hajdukove ofanzivne akcije.

Već u 66. minuti Bartolović je mogao, zapravo i morao izjednačiti. Dvaput mu je Andrić idealno asistirao s desnog boka, no reprezentativac BiH u drugom je pokušaju poslao loptu nebu pod oblake.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Najzvučnije Sampdorijino ime, Vincenzo Montella, svoj je ulazak objavio krađom lopte Živkoviću i udarcem kojeg je Balić ukrotio. Hajduovci su fizički pali, bili su bez ideje, no publika ih je upornim navijanjem pokušavala dignuti.

I uslijedila je posljednja serija napada domaćina od 75. do 81. minute, koja nije donijela rezultata. Najprije je Bartolović pucao s 20 metara u Castellazzija, a zatim Cernat iz slobodnog udarca šalje loptu na prvu vratnicu, Andrić prenosi, no Rukavina i Bartolović kasne na drugoj vratnici. U 78. minuti Rukavina je prodorom zakuhao gužvu pred gol-linijom, no Castellazzi i Sala čiste. Još je pokušao Hrgović s lijeve strane, no talijanski vratar bio je spreman.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Sažetak cijele priče – Hajduka je "prizemljila" jedna sasvim prosječna talijanska momčad, koja osim discipline i trke ništa nije pokazala. Sampdorijini igrači koristili su strpljivost portugalskog suca i izležavanjem "ukrali" puno vremena, no i bez toga je ostao dojam da Hajduk gol ne bi zabio do prekosutra. Borbenosti i trke nije manjkalo splitskim igračima, no lucidnosti i ideje – svakako.

Za razliku od sjajnih navijača, koji su ovog puta pokazali i kvalitetu i disciplinu, Hajdukovi igrači, posebno napadači, pokazali su da nisu zreli za Europu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!