Nogomet

(Ne)iskustvo i (ne)sreća

Goran Tomičić • petak, 17.08.2007.

U prvoj utakmici drugog pretkola Kupa Uefa Slaven Belupo je odigrao jako dobro protiv Galatasaraya, no igrači turskog velikana su ipak iskoristili pogreške Farmaceuta i ostvarili jako vrijednu pobjedu...

Sve je dobro počelo, Jurčićevi igrači u otvaranju utakmice nisu bili ni najmanje impresionirani imenom suparnika i već u 15. minuti stiglo je vodstvo. Sopić je sjajno pobjegao i iznudio kazneni udarac, a Posavec je bio siguran realizator. Turci su nakon toga postali nervozni i protestirali na gotovo svaku odluku francuskog suca, a Slaven Belupo je na krilima vodstva održavao ravnotežu u igri. Sve je ipak palo u vodu u 43. minuti, kad je Iveša zaustavio udarac Hakana Süküra, no protiv Ayhana nije mogao.

U drugom dijelu Galatasaray je ipak bio bolji, ali nije bio toliko opasan. No, u 68. minuti sve je moralo biti drugačije. Asim Šehić će dugo pamtiti pogrešku Songa i njegov udarac kako odlazi preko prazne turske mreže. Kazna je došla samo pet minuta kasnije, kad je slobodan udarac Volkana prošao Iveši kroz ruke i noge.

Ova utakmica još jednom je pokazala važnost europskog iskustva. Galatasaray u svojim redovima ima igrače koji su nastupili na Svjetskom i Europskom prvenstvu, dok je jedini igrač s reprezentativnim iskustvom u Slaven Belupu Ivan Radeljić, koji ima nekoliko nastupa za BiH. Nažalost, momčad Krunoslava Jurčića na težak je način naučila koliko su skupi promašaji u Europi. Protiv Galatasaraya se ne može očekivati puno prilika, a one koje se ukažu treba iskoristiti, ali Šehić nije realizirao ključnu situaciju.

Teško je reći što se može očekivati od uzvrata u Istanbulu 30. kolovoza. Galatasaray u Koprivnici nije opravdao ugled velikog kluba, ali pred svojim navijačima je teško očekivati novi loš dan turske momčadi. No, Slaven Belupo je ipak u sjajnoj formi i našem predstavniku nitko ne može oduzeti nadu.

Slika 1 od 1.
Foto: Sandro Donda

Vratar Iveša bio je jedan od tragičara utakmice. Nekoliko puta je dobro reagirao, ali Volkanov slobodan udarac morao je lako obraniti, ali pogriješio je u najvažnijem trenutku. Obrambena četvorka nije bila loša. Radeljić i Kristić u sredini, Poldrugač desno i Bošnjak lijevo su svojom sigurnom igrom spriječili mnoge pokušaje napada turskih igrača.

Željko Sopić nije razočarao, ali igrač s iskustvom igranja u Bundesligi mogao je i više pružiti. U 15. minuti je ipak pokazao koliko je iskustvo važno u europskim utakmicama, kad je sjajno prošao po sredini i iznudio prekršaj Cetina za kazneni udarac. Posavec je bio najbolji Farmaceut. Bio je siguran s bijele točke, a i predstavljao je konstantnu opasnost, te su Turci morali dobro paziti na njegova proigravanja. Jajalo je ipak bio pod dojmom imena suparnika, a to je uočio i Jurčić, te ga u poluvremenu zamijenio Šomocijem, koji je odigrao prosječnih 45 minuta. Ovo je ipak bilo dobro iskustvo za mladog i talentiranog Jajala. Poljak je odigrao rutinskih sat vremena, a svidio se i njegova zamjena Delić.

Napadači su morali bolje. Asim Šehić dugo će pamtiti promašaj u 69. minuti, kad je mogao okrenuti utakmicu u željenom smjeru. Osim sjajnog driblinga u 20. minuti, kad je mogao biti novi jedanaesterac za Slaven Belupo, Vručina nije mnogo pokazao, a Kresinger u desetak minuta koliko je odigrao nije zaprijetio Orkunu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!