Nogomet

Salas je Bielsin jocker

Maja Giljanović • utorak, 21.08.2007.

Novi izbornik čileanske reprezentacije Marcelo Bielsa koji je kormilo preuzeo poslije ostavke Nelsona Acoste nakon demolirajućeg 6:1 poraza od Brazila na Copa Americi objavio je popis igrača na koje računa za predstojeću europsku mini-turneju...

Od pozvanih imena ističe se imenjak mu Marcelo Salas kao jedan od 13 igrača iz nacionalnog prvenstva, ali što je daleko važnije kao najbolji strijelac Čilea svih vremena oporavljen, čini se, od raznoraznih ozljeda zbog kojih je šest posljednjih mjeseci proveo van terena.

32-godišnjak se, pred početak prvenstva, međutim, vratio u svoj stari klub, Universidad de Chile u kojem je 1993. započeo bogatu karijeru tijekom koje je s Riverom osvojio dva naslova argentinskog prvaka i Kup Libertadores prije prelaska u Lazio vrijednog 18 milijuna dolara. Rimljane je, pak, predvodio u osvajanju scudetta 2000. te Kupa pobjednika kupova godinu dana ranije da bi ga ozljede zaustavile u dresu Juventusa za kojeg je u dvije sezone nastupio samo 14 puta i zabio, za Matadora smiješna, dva gola. Okitio se doduše naslovom prvaka, ali i odlučio na povratak u Južnu Ameriku.

2004. se vratio u River, ali za razliku od prvog puta kad je u 52 utakmice zabio 26 puta, povrede i samo sedam golova (43 utakmice) natjerale su ga na prva promišljanja o okončanju bogate karijere. Na koncu se odlučio na povratak u matični klub gdje je usprkos malom broju nastupa (10 u 2005.) ostao idol navijača. 2006. Universidad proglašava bankrot i zahvaljuje se Salasu na suradnji, ali najgori plasman kluba u povijesti ga vraća u ekipu.

Upravo je prošlog vikenda Salas petom zabio za vodstvo Universidada protiv Deportes Concepciona u 5:2 pobjedi kojom su ostali neporaženi nakon prvih šest kola, a ususret derbija s Universidad Catolicom krajem tjedna. Zdrav i spreman, golom postignutim protiv Bolivije 2005., svojim ukupno 35. kojim je prestigao Zamorana na listi strijelaca svih vremena, Salas je, čini se, as iz rukava izbornika Bielse koji mu je dao priliku da se nakon dvije godine vrati u reprezentativni kadar na prijateljskim utakmicama protiv Austrije i Švicarske 7. i 11. rujna (u Beču).

Prvi pravi izazov, pak, slijedi u studenom kad Čile, inače zbog kazne bez praktički pola momčadi koja zbog pijenčevanja i divljanja u Venezueli propušta sljedećih 20 reprezentativnih okupljanja, gostuje u Argentini u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!