Ostali sportovi

Mulabegović podbacio, Kibetu zlato

Kristian Hohnjec • subota, 25.08.2007.

Noćas je po srednjoeuropskom vremenu počelo Svjetsko prvenstvo u atletici. Krema "kraljice sportova" okupila se u japanskoj Osaki, a već smo dobili i prvog svjetskog prvaka. To je Luke Kibet, koji je slavio u maratonu. U jutarnjem programu nastupio je naš Nedžad Mulabegović, i to nažalost veoma loše...

Mulabegovićev najbolji rezultat sezone - 20.01 m spadao je u donju klasu od prijavljenih u kvalifikacijama bacanja kugle. Međutim, da je naš atletičar uspio i približno ponoviti takav hitac našao bi se u finalu. Norma je bila postavljena na 20.20 m što su uspjela prebaciti samo osmorica. Posljednji, dvanaesti putnik za finale Rus Pavel Sofin bacio je ispod 20 metara - 19.92. Nedžad je u prvom pokušaju zabilježio ispravan hitac - skromnih 18.69. U preostala dva prestupio je, te tako na vrlo razočaravajuć način završio natjecanje. Bio je 28. od 39 bacača.

Najuvjerljiviji je bio Nizozemac Rutger Smith, koji je prebacio 21 metar za četiri centimetra, te se tako približio svojem najboljem ovosezonskom dostignuću. Inače, na vrhu liste neprikosnoven je Amerikanac Reese Hoffa s fantastičnih 22.43. Među iznenađenja svakako pripada ispadanje Daniela Taylora, čovjeka koji ove godine ima rezultate iznad 21 metra, a u kvalifikacijama je bacio čak lošije od našeg Mulabegovića. Finale također neće vidjeti Španjolac Manuel Martinez i Nijemac Peter Sack, koji nisu uspjeli izvesti ispravan hitac.

Program je tradicionalno otvoren maratonom. Trkači su se osim sa zahtjevnom dionicom morali nositi i s "neljudskim uvjetima". Utrka je počela u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, a nedugo nakon starta temperatura je premašivala 30 "celzijusa" uz neugodnu, sveprisustnu vlagu. Velika skupina maratonaca držala se zajedno u prvoj polovici staze, a utrka je odlučena između 30. i 35. kilometra, kada je fantastično povukao Kenijac Luke Kibet.

Njegova prednost u odnosu na ostatak konkurencije rapidno je rasla, a na 40. kilometru iznosila je već 82 sekunde. Iako uoči početka nije bio među favoritima, Kibet je bio vrlo uvjerljiv te je zasluženo slavio s vremenom od 2:15:59. Čovjek s najboljim vremenom sezone, Katarac Mubarak Shami osvojio je srebro, dok je dobrom završnicom do bronce stigao Švicarac Viktor Rothlin. Do momčadskog naslova stigli su Japanci zahvaljujući vrlo ujednačenim rezultatima.

Ogata, Osaki i Suwa plasirali su se od 5. do 7. mjesta, a njihov su uspjeh proslavili i gledatelji. U glavnom dijelu programa nastupit će i drugi naš predstavnik Andraš Haklić, koji će se pokušati kvalificirati u finale bacanja kladiva. Ove godine najdalje je bacio u Varaždinu - 77.57 m, što je gotovo tri metra manje od njegovog osobnog rekorda. Prvog dana prvenstva na rasporedu su i dva finala, dobit ćemo svjetskog prvaka u bacanju kugle za muškarce, kao i najbržu ženu na dionici od 10 tisuća metara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!