Nogomet

Dinamo moli za četiri iznenađenja

Tomislav Globan • četvrtak, 30.08.2007.

Werder je prošlost, a Dinamova sadašnjost je Kup Uefe. Cilj koji je ove sezone postavljen pred Branka Ivankovića, plasman u skupine toga natjecanja, bit će teško ostvariti, pogotovo stoga što hrvatski prvak pri ždrijebu 1. kola najvjerojatnije neće biti nositelj. Ipak, ukoliko se poklope neki rezultati večerašnjih utakmica 2. pretkola Kupa Uefe, Dinamo bi mogao uhvatiti zadnji vlak, postati nositelj i boriti se za tzv. Ligu Uefe protiv znatno slabijeg protivnika…

Bayern, Villarreal, Ajax, Panathinaikos, Bordeaux, Palermo, Tottenham, Zaragoza, Fiorentina, Blackburn, Atletico Madrid… Zastrašujući je to popis Dinamovih mogućih protivnika u 1. kolu ukoliko ždrijeb u Monte Carlu u petak ne dočeka kao jedna od postavljenih momčadi.

Prvo kolo najmasovnijeg europskog kupa sastavljeno je od 80 klubova podijeljenih po klupskom koeficijentu na 40 nositelja i isto toliko nenositelja. Trenutno posljednja postavljena ekipa je Crvena zvezda (koeficijent 19,256), dok je Dinamo s koeficijentom 17,533 na 44. mjestu, odnosno četvrti ispod crte.

Drugim riječima, žele li Modri u petak biti među nositeljima, četiri kluba s koeficijentom većim od Dinamovog morala bi ispasti u 2. pretkolu Kupa Uefe. Tako će pažnja navijača maksimirskog kluba večeras biti usmjerena na sljedeće utakmice (u zagradama su rezultati prvih utakmica):

Sampdoria - Hajduk Split (1:0)
Galatasaray - Slaven Belupo (2:1)
Mattersburg - Basel (1:2)
Lens - Young Boys (1:1)
Zenit - Zlate Moravce (2:0)
Blackburn - MyPa (1:0)
HSV - Honved (0:0)
Jablonec - Austria Beč (3:4)
Belchatow - Dnipro (1:1)
Vojvodina - Atletico Madrid (0:3)
CSKA Sofija - Omonia (1:1)
Hapoel Tel-Aviv - Široki Brijeg (3:0)
Litex Lovech - Besa (3:0)

Podebljanim su slovima označeni klubovi s boljim koeficijentom od hrvatskog prvaka i u interesu je Dinama, ali i hrvatskog nogometa da barem četiri od njih – ispadnu.

Uzmemo li u obzir rezultate prvih utakmica, čini se kako su posrtanju (nama toliko željenom) najbliži Basel, bečka Austria i Dnipro koji na domaćem terenu nisu uspjeli stvoriti osjetniju prednost pred uzvrat ili prednosti uopće niti nemaju.

No, čak i kad bi sva tri navedena kluba bila eliminirana, Modrima ni to ne bi bilo dovoljno. Nedostajalo bi im još jedno iznenađenje, a da bi se ono dogodilo potrebna je i velika doza sreće. Teško je vjerovati da Hapoel, Litex, Atletico, Zenit, Blackburn, Galatasaray i Sampdoria mogu prosuti ogroman kapital stečen u prvoj utakmici, no već u slučaju Lensa, Hamburga i sofijskog CSKA stvari i ne izgledaju tako nemoguće.

Hajduk i Slaven Belupo eventualnom eliminacijom svojih današnjih protivnika tako ne bi učinili veliku stvar samo za sebe, već bi i na izravan način pogurnuli Dinamo korak bliže europskom uspjehu. Držimo stoga svi zajedno palčeve hrvatskim klubovima večeras i nadajmo se da će barem jednom sreća pomaziti naš klupski nogomet. Ostala nam je dužna posljednjih godina…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!