Nogomet

Hajduk važniji od Europe

Zoran Zdelar • četvrtak, 30.08.2007.

Slaven Belupo nije u Turskoj uspio nadoknaditi zaostatak iz Koprivnice. Galatasaray je slavio ponovno s 2:1, a Krunoslav Jurčić odlučio je kako mu je dvoboj s Hajdukom ipak važniji od Kupa Uefe, pa je utakmicu započeo bez tri najbolja igrača…

Otputovali su Koprivničani iz svog grada koji broji tek nešto više od 30.000 stanovnika u jednu od najvećih svjetskih metropola s više od deset milijuna stanovnika s vrlo malo nade. Zapravo, jedina nada im je bilo eventualno podcjenjivanje od strane Turaka i lagan ulazak u utakmicu. To se ipak nije dogodilo, Turci su startali furiozno kako bi sve odmah riješili na startu.

Mladi trener Slaven Belupa, Krunoslav Jurčić, ima na raspolaganju prilično malobrojan kadar igrača i morao je donijeti odluku je li mu važnija Europa, odnosno pokušaj iznenađenja u Turskoj, ili nedjeljni prvenstveni okršaj s Hajdukom. Odluka je pala na prvenstveni susret i zbog toga je na klupu za rezervne igrače postavio neke od svojih ključnih figura.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na gotovo potpuno ispunjenom Ali Sami Yen stadionu domaćini su krenuli od prve minute s napadima na vrata Koprivničana uz bučnu podršku. Navijači Galatasarayja su, naime, ove srijede imali prvi put priliku vidjeti svoju momčad uživo na vlastitom stadionu obzirom na kaznu igranja pred praznim tribinama zadobivenoj u završetku protekle sezone. Pet utakmica bez gledatelja zbog fizičkog obračuna navijača Galatasarayja i Bešiktaša.

Već nakon deset minuta zatresla se mreža, kao što se očekivalo, ona Slavenova, nakon što se nekoliko minuta ranije zatresla i vratnica istog gola. Lincoln je kratkim pasom proigrao Karana koji s malene udaljenosti bez većih problema trese mrežu gostiju za 1:0.

Iako su tim pogotkom imali već dva gola prednosti, Turci nastavljaju s napadima i nižu prilike pred vratima Koprivničana. U 15. minuti Iveša odličnom obranom spašava svoju mrežu, zatim je Karan ostao iznenađen prilikom u kojoj se našao i nije stigao reagirati na pravi način, a niska završava prilikom legendarnog Sukura, koji na kraju ipak pada preko lopte.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Galatasaray nastavlja sa svojim tempom, iako nisu u sljedećih desetak minuta uspjeli stvoriti kakvu veću priliku, ali zato u 36. minuti Slaven Belupo stiže do izjednačenja. Dino Kresinger odličnim dodavanjem proigrao je Šehića kojeg nekoliko centimetara unutar kaznenog prostora klizećim startom ruši vratar Usaka. Sudac je odmah pokazao na bijelu točku, a tu priliku iskoristio je Stjepan Poljak i pomalo ležernim udarcem postavio 1:1.

No, Turci su se pobrinuli odmah da neupućeni shvate još jednom tko je u ovom susretu Golijat, a tko David. Odmah iz prve akcije nakon što je igra nastavljena s centra igrališta Galatasaray stiže u novo vodstvo. Sabri je vrlo lijepo proigrao Hasana Sukura, a on rutinerski iskorištava priliku i pogađa suprotni kut gola s nekih 13-14 metara.

Vodstvom Galatasarayja od 2:1 otišlo se i na odmor, Kruno Jurčić je odlučio još neko vrijeme nastaviti s istom momčadi, ali ipak se odlučio na uvođenje Bojana Vručine i Srebrenka Posavca u igru, što i nije donijelo neku prevagu. Turci su spustili tempo svoje igre, imali su i više no povoljan rezultat, a hrvatski predstavnik teško je dolazio do prilika za pogodak.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U 75. minuti Jurčić vrši i posljednju izmjenu te u igru umjesto Kresingera uvodi mladog napadača Franju Tepurića. Trener Slavena bio je svjestan da više nema što izgubiti i odlučio je omogućiti debi iz snova 17-godišnjem napadaču .

Iveša je ipak morao s još nekoliko obrana spašavati svoju mrežu, a posebno se bilježi njegova reakcija iz 86. minute nakon što je Lincoln vrlo lako izigrao obranu Slavena, ali njegov snažan udarac nije ušao u mrežu.

Galatasaray – Slaven Belupo 2:1 (ukupno 4:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!