Ostali sportovi

Blanka bez umaranja u finale

Bernard Jurišić, Maja Giljanović • petak, 31.08.2007.

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić bez poteškoća se plasirala u finale skoka u vis na Svjetskom prvenstvu u Osaki. Prva favoritkinja natjecanja iz prvog je pokušaja preskočila kvalifikacijsku normu od 194 centimetra i mirno čeka nedjeljno finale...

Vodeća s 207 centimetara ove sezone postignutih na Galanu u Stockholmu, Blanka je propustila uvodnih 180 da bi se pojavila na 184 i skok za zagrijavanje odradila savršeno sigurno. Propustila je potom 188, a 191 centimetar odnosno visinu ispod norme ponovno svladala iz prvog pokušaja. U tim su trenucima čistu listu imale redom Kajsa Bergqvist, Jelena Šlesarenko i Vita Palamar dok se Tia Hellebaut pošteno namučila preskočivši skromnih 191 iz posljednjeg trećeg pokušaja.

Da su se Japanci preračunali i normu postavili prenisko u sezoni u kojoj je sedam visašica išlo poviše dva metra, a 19 preko 195 i više, govori podatak da je ukupno 18 atletičarki napalo 194 centimetra. Na koncu je Blanka suvereno odradila i posljednji zadatak, a jednako su uvjerljive bile i Šveđanka, Ruskinja te Ukrajinka. Hellebaut se, pak, kvalificirala u drugom pokušaju.

Vezane vijesti

U skupini B sve je također išlo prema predviđanjima: Ana Čičerova i Ruth Beitia bez pogrešaka, a finale su izborile još četiri visašice te je njihov ukupan zbroj umjesto uobičajenih 12 čak 16.

Kvalifikacije su inače odrađene u posljednji tren prije proloma oblaka, a mokro zaletište jedino je s obzirom na neprikosnovenu lakoću kojom se rješavala protivnica tijekom čitave sezone (osim jednog jedinog poraza od Šlesarenko na mitingu Zlatne lige u Parizu) čega se 24-godišnja Splićanka (preteško je reći) pribojavala.

Kvalifikacijsku normu uz Blanku preskočilo je ovih 16 skakačica: Blanka Vlašić (Hrvatska), Kajsa Bergqvist (Švedska), Vita Palamar (Ukrajina), Jelena Slesarenko (Rusija), Marina Aitova (Kazahstan), Amy Acuf (SAD), Miruna Mataoanu (Rumunjska), Tia Hellebaut (Belgija), Barbara Lalakova (Češka), Levern Spencer (Santa Lucia), Ana Čičerova (Rusija), Ruth Beitia (Španjolska), Emma Green (Švedska), Antonietta di Martino (Italija), Jekatarina Savčenko (Rusija) i Melanie Skotnik (Francuska).

Finale je na rasporedu u nedjelju u 10 sati po našem vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!