Vodeni sportovi

Thorpe oslobođen optužbi

Maja Giljanović • petak, 31.08.2007.

Sramotan članak francuskog L´Equipea u kojem je izražena sumnja u višestrukog svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika Iana Thorpea na sreću je rezultirao potpunim odbacivanjem optužnice od strane australske anti-doping agencije...

List je inače krajem ožujka optužio ASADA-u na prikrivanje dokaza, a Thorpea su proglasili krivim zbog povišene razine testosterona. 24-godišnjak je, naime, u svibnju prošle godine pristupio nenajavljenoj doping-kontroli i u krvi mu je doista pronađena povećana količima hormona kojeg tijelo, međutim, proizvodi prirodnim putem i čest je slučaj da se slični rezultati prikažu ukoliko je tijelo pod stresom. Peterostruki se olimpijski pobjednik i jedaenaesterostruki svjetski prvak, pak, upravo oporavljao od operacije ruke i Australci su logički zaključili o čemu se radi.

Francuzi su, s druge strane, gladni senzacija lansirali priču da jedan od najvećih ne samo plivača nego sportaša uopće nečist i naveli Svjetsku plivačku organizaciju na otvaranje istrage. Gotovo pola godine kasnije ime od studenog lani umirovljenog Thorpea je napokon oprano, a predsjednik ASADA-e je potvrdio: "Slučaj smatramo zaključenim. Komisija je pregledala dokaze od kojih nijedan ne upućuje na zlouporabu nedopuštenim sredstvima, a gospodin Thorpe nema potrebe odgovorati za neprimjereno ponašanje".

Da se ništa nije prepustilo slučaju dovoljno govori podatak da je ASADA inzistirala na suradnji s nezavisnim laboratorijima u Kanadi te je cijeli niz vrhunskih stručnjaka iz respektabilnih laboratorija obrađivao uzorke - Thorpe je od svih jednoglasno proglašen nevinim.

Thorpe je od samog izbijanja afere ustrajao u svojoj nedužnosti: "Oduvijek sam se svim snagama borio protiv doping-pošasti" (jednom ga je FINA čak novčano kaznila zbog komentara o njihovoj neučinkovitoj borbi protiv prevaranata), "a ovom prilikom želim se zahvaliti navijačima na potpori koju su mi pružali cijelo ovo teško razdoblje".

Australska se legenda još nije očitovala hoće li podignuti tužbu protiv odgovornih kako je najavio u ožujku: "Idealnog ishoda ove neugode nema jer svima će barem u podsvijesti stajati da je Thorpe jednom bio optužen, ali čim se slučaj zaključi i proglase me čistim u dogovoru s odvjetnicima porazmislit ću o daljnim postupcima".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!