Nogomet

Posrnuli velikan

Tomislav Pacak • petak, 31.08.2007.

Rezultati Ajaxa proteklih sezona ispod su nivoa jednog od najvećih europskih klubova, a plod su neambiciozne politike vodstva kluba. Međutim, ne treba se zavaravati - Kopljanici su snažna momčad, s dovoljno velikih igračkih imena koja trebaju zabrinuti zagrebački Dinamo...

Iako će Ajaxu jamačno biti šok s jednog od najboljih europskih stadiona, amsterdamske Arene, doći na truli Maksimir, Nizozemci su favorit za prolazak u Ligu Uefe.

Ne zbog svoje povijesti, pored koje tek Realova, Milanova i Liverpoolva izgledaju bogatije, već zbog prilično snažne aktualne momčadi. Jasno, ne na nivou Cruyffove momčadi s početka sedamdesetih, ili van Gaalove sa sredine devedesetih, ali definitivno dovoljno jaka da protiv Dinama bude favorit.

Ajaxova riznica

Vezane vijesti

S četiri naslova prvaka Europe (1971.-1973., 1995.) Ajax gleda u leđa samo Realu, Milanu i Liverpoola, a uz Juventus i Bayern jedina je europska momčad koja u svojim vitrinama ima sva tri europska pokala (Kup prvaka, Kup kupova, Kup Uefa). Ajax je u sezoni 1971./1972. osvojio Treble i Internacionalni kup u istoj sezoni/kalendarskoj godini, što je uspjelo još samo Manchester Unitedu 1999. godine. Tu je i 29 naslova prvaka Nizozemske, 17 Kupova, sedam Superkupova, dva Interkontinentalna kupa i dva Europska superkupa. Tvornica trofeja, tvornica velikih igrača, definitivno jedan od najvećih svjetskih klubova.

Drugu sezonu zaredom, Ajax je svoje navijače razočarao ispadanjem u 3. pretkolu Lige prvaka, nakon Kopenhagena lani, ove godine kobna je bila praška Slavia. Taj podatak sigurno može ohrabriti hrvatskog prvaka, ali ne smije ni previše zavarati - Ajax je u te dvije utakmice dominirao, složio puno više prilika, ali ipak ostao kratih rukava.

Na Areni je Slavia pobijedila s 1:0 pogotkom Davida Kalivode iz jedanaesterca u 75. minuti, nakon što je Ajax promašio niz prilika, uključujući i Huntelaarov promašaj s bijele točke. U uzvratu je Ajax ponovno bio dominantna momčad, ali Čehe u vodstvo dovodi kapetan Stanislav Vlcek u 22. minuti. Ajaxu je nadu vratio Luis Suarez 11 minuta kasnije, no u jeku napada gostiju iz Amsterdama Vlcek svojim drugim golom šalje Slaviju po prvi puta u Ligu prvaka, a Ajax na noge - Dinamu.

Trener Henk ten Cate u te dvije utakmice izveo je gotovo identičan sastav - na vratima je bio Stekelenburg, u obrani Emanuelson, Stam, Heitinga i Colin, ispred njih Vermaelen, Gabri, Bakircioglü i Suarez, a u napadu nizozemski reprezentativac i najopasniji "kopljanik" Klaas-Jan Huntelaar. Dennisa Rommedahla, koji je započeo u prvoj utakmici, u drugoj je zamijenio Laurent Delorge, ali se i po zamjenama moglo zaključiti da Ten Cate vjeruje najviše malom broju igrača, njih 13-14.

U aktualnoj momčadi ističe se nekoliko igrača. Iskusni Jaap Stam stabilizirao je obranu, a pored njega igra nizozemski reprezentativac i jedan od izdanaka slavne Ajaxove škole, Johnny Heitinga. Urby Emanuelson još je jedan od igrača iz škole, a Jurgen Colin PSV-ovo je "dijete" koje je u Ajax ovog ljeta stiglo iz engleskog Norwicha.

Od imena u vezi ističe se Gabri koji je prošlog ljeta stigao iz Barcelone, a dobro je ovu sezonu otvorio Šveđanin Kennedy Bakircioglü koji je došao ovog ljeta iz Twentea.

Najveće pojačanje Ajaxa trebao bi biti Luis Suarez, za kojeg je inače škrti amsterdamski klub platio 7.5 milijuna eura Groningenu. Suarez je već u prvim nastupima pokazao da se radi o jako opasnom nogometašu, te će uz Huntelaara sigurno biti najveća opasnost za Dinamo. Upravo je Huntelaar i trenutno najveće ime na Areni, Ajax je nekako spriječio odlazak svog centarfora usprkos zanimanju vodećih europskih klubova za njegove usluge.

Ipak, navijači Ajaxa imali su još jedno teško ljeto. Iako već naviknuti na prodaju najboljih igrača, nerijetko i ispod njihove tržišne vrijenosti, ipak im nije bilo lako gledati odlazak Ryana Babela u Liverpool i Wesleyja Sneijdera u Real iz Madrida. Još dvije Ajaxove "bebe" napustile su klub prije nego su donijeli velike trofeje, kakvima Ajax posljednjih godina oskudijeva. PSV je, naime, nedodirljiv u Nizozemskoj, a u Europi je Ajax daleko od visina gdje je ne tako davno bio. Lani su, istina, "kopljanici" pružili nešto bolji otpor momčadi iz Eindhovena, no u posljednjem kolu prosuli su naslov prvaka zbog samo jednog pogotka slabije gol-razlike u odnosu na PSV.

Bez obzira na rezultate i igrače, pa i menadžere, Ajax ne odstupa od svoje tradicionalne prepoznatljive igre - tehnički dotjeranog nogometa, s dosta kratkih pasova, i najčešće formacije s dva krilna i jednim centralnim napadačem.

Osim velikih europskih i svjetskih trofeja, te sjajnih igrača i menadžera, Ajax je u svijetu najviše poznat po sjajnoj školi mladih nogometaša, vjerojatno najboljoj na svijetu. Od "totalnog nogometa" Rinusa Michelsa te skoro cijele Cruyffove generacije, preko Van Bastena, Rijkaarda i Bergkampa, te Van Gaalovih Kluiverta, Davidsa, Seedorfa, braće De Boer pa do "novijih" Rafaela van der Vaarta, Sneijdera ili Babela - Ajax je uvijek "proizvodio" nogometaše najviše svjetske klase, tehnički briljantno potkovane.

Nažalost za one koji vole Ajaxovu crveno-bijelu boju, Bosmanov zakon promijenio je mnogo toga, a Ajaxova škola zapravo se pretvorila u tvornicu novca. Nogometaši nakon jedne ili dvije dobre sezone napuštaju klub, a kako ni famozna škola ne može "proizvesti" toliko igrača, Ajax nerijetko poseže za kupovinom iskusnijih igrača koje, realno, drugi veliki klubovi ne žele, poput Barceloninog Gabrija.

Prava je šteta što amsterdamski velikan ne uspijeva zadržati svoje najbolje igrače, makar se u Dinamu sigurno neće žaliti. Jer, da na Maksimir uskoro dolaze Van der Vaart, Ibrahimović, Chivu, Sneijder, Babel i ostali koji su samo u proteklih par godina napustili klub - Dinamu se ne bi dobro pisalo.

Ovako, uz "Slavijin poučak", Modri se imaju čemu nadati protiv kluba koji je još uvijek veliko ime, ali ne i velika momčad kakvu to ime zaslužuje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!