Nogomet

Milan preokretom do trofeja

Goran Tomičić • petak, 31.08.2007.

Europski prvak Milan je pobjedom 3:1 protiv osvajača Kupa Uefe Seville u Monte Carlu osvojio Superkup Europe. U zanimljivoj utakmici svakoj momčadi je pripalo jedno poluvrijeme, a susret je počeo odavanjem počasti Antoniju Puerti, tragično preminulom igraču Seville...

Igrači obje momčadi su ispod broja na dresu imali ispisano ime Antonija Puerte, a prije početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na španjolskog reprezentativca.

Prvu priliku imala je Sevilla, ali udarac Renata u trećoj minuti otišao je kraj gola. Dvije minute kasnije Milan je mogao povesti. Seedorf je uposlio Inzaghija, koji se sjajnom varkom oslobodio Polulsena, ali kad se očekivao udarac talijanskog napadača na loptu je natrčao Kaka i pogodio vratnicu. U sljedećih nekoliko minuta igra se odvijala na sredini, ali Sevilla je iskoristila sljedeću priliku.

Igrala se 14. minuta kad je Duda sjajno izveo korner s desne strane, a na drugoj strani Renato je ostao nepokriven, a Dida nije uspio zaustaviti njegov udarac glavom i lopta je završila u mreži za prednost Seville 1:0.

Španjolska momčad je nakon toga preuzela inicijativu u igri i pet minuta kasnije moglo je biti 2:0. Kanoute je htio uposliti Dudu, koji se lijepo oslobodio Neste, ali za trenutak je zakasnio. U 21. minuti Inzaghi je pao u kaznenom prostoru nakon dvoboja s Escudeom, no austrijski sudac Plautz nije ni pomislio pokazati na bijelu točku. Minutu kasnije vidjeli smo novu priliku Seville, ali dobar pokušaj Duda iz slobodnog udarca s 25 metara završio je preko gola.

U 25. minuti Sevilla je imala sjajnu priliku, ali nije uspjela povisiti rezultat. Alves je uputio dugu loptu, a Gattuso je htio uklizavanjem otkloniti opasnost, ali lopta je završila točno na nozi Kanoutea, koji je uposlio Renata, čiji udarac je već svladao Didu, no na liniji vrata se našao Nesta i spasio Milan. Nastavila se dominacija Ramosove momčadi i tri minute kasnije Duda je opasno ubacio iz slobodnog udarca, ali prebrzo za Renata.

U 31. minuti lijepu situaciju je imao Milan. Kaka je izveo korner, a Nesta prenio loptu za Seedorfa, koji je imao dovoljno prostora za udarac, ali njegov pokušaj glavom završio je preko gola. Dvije minute kasnije Palop nije imao problema s udarcem Inzaghija iz daljine. Dvojbenu situaciju je donijela 38. minuta, kad je Jankulovski igrao rukom nakon udarca Alvesa, ali Austrijanac je smatrao da nije bilo namjere. Kanoute je mogao povisiti u 42. minuti, kad je sjajno prsima primio loptu Escudea leđima okrenut prema golu te se odlično okrenuo, ali njegov snažan udarac s 20 metara odlazi preko gola.

Pirlo je dvije minute kasnije htio uposliti Ambrosinija, no Poulsen je shvatio njegovu namjeru. U posljednjoj minuti prvog dijela zbog opravdano suđenog zaleđa poništen je gol Inzaghija nakon asistencije Seedorfa. Sevilla je u prvih 45 minuta bila mnogo bolja momčad, ali promašila je previše dobrih prilika, a u nastavku je Milan preuzeo dominaciju.

U 52. minuti Seedorf je ubacio za Inzaghija, no obrana Seville je otklonila opasnost. Tri minute kasnije pokušao je Ambrosini, ali neprecizno. Izjednačenje je stiglo u 57. minuti, kad je Gattuso s desne strane milimetarski precizno uposlio Inzaghija, koji je iskoristio nepažnju španjolskih braniča i glavom izjednačio rezultat.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Minutu kasnije Sevilla je mogla vratiti prednost, ali Duda je zakasnio na snažno proigravanje Kanoutea. U 62. minuti Milan je stigao do vodstva nakon što je Pirlo savršenom dugom loptom s centra u kaznenom prostoru pronašao Jankulovskog, koji nije oklijevao i sjajno je lijevom nogom poslao loptu u mrežu iza nemoćnog Palopa.

U 66. minuti vidjeli smo novu dvojbenu situaciju, kad je Oddo nakon ubačaja Dude igrao rukom, a dojam je da Plautz nije pogriješio ne pokazavši na bijelu točku. Minutu kasnije Alves je iz daljine pucao preko gola. Nakon toga pao je ritam u igri obje momčadi i nova opasna situacija dogodila se u 82. minuti, kad je Keita glavom pucao preko gola.

Utakmica je odlučena četiri minute kasnije kad je Kaka pobjegao Dragutinoviću, a on ga je oborio i Plautz je opravdano pokazao na bijelu točku. Kaka je odlučio sam izvesti kazneni udarac, ali Palop je sjajno reagirao i uspio odbiti loptu, no Brazilac je bio najbrži i glavom ispravio grešku za prednost Milana 3:1. U posljednjoj minuti Maresca ja zakasnio na proigravanje Keržakova, a u sudačkoj nadoknadi volej talijanskog napadača u redovima Seville završio je kraj gola.

Milan je tako osvojio svoj drugi Superkup Europe nakon pobjede 1:0 protiv Porta 2003. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!