Ostali sportovi

Samo finala posljednjeg dana

Ivana Strahija • nedjelja, 02.09.2007.

Posljednji je dan Svjetskog prvenstva u Osaki bio posvećen samo finalnim natjecanjima pojedinih disciplina. Osim visa, gdje je naša Blanka pomela konkurenciju, žene su trčale maraton, 1500 metara i štafetu, dok su muškarci bacali koplje, trčali na 5000 i 800 metara te štafetu.

Amerikanci su i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojili štafetna zlata. U ženskoj su konkurenciji Trotter, Felix, Wienberg i Richards savršenim izmjenama i bespoštednim natjecateljskim duhom odnijele najviše prijestolje, druge su bile Jamajčanke, koje su ostvarile i nacionalni rekord, dok su brončane bile Britanke, koje su pred trku najavljivale pohod na zlato.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U muškoj konkurenciji nitko nije ni pokušao ukrasti zlato Amerikancima, koji su u toj disciplini osvojili 13. naslov za redom. Drugi su bili Bahamci, a treći Poljaci. Petu je utrku Svjetskog prvenstva otrčao Amerikanac Angelo Taylor: "Bio sam užasno umoran, to mi je bila peta utrka u devet dana. Ipak, ovo mi je prvenstvo pokazalo da mogu i više, pa sam pred odlukom koju disciplinu odabrati za glavnu u budućnosti. Mislim da mogu čak i probiti svjetske rekorde na 400 metara i 400 metara s preprekama"

Prvu je veliku medalju osvojila Bahreinka Maryam Yusuf Jamal, koja je tek u trećem krugu utrke na 1500 metara prestigla dotad vodeću Ruskinju Jelenu Soboljevu, koja se na kraju morala zadovoljiti srebrom: "Učinila sam sve da pobijedim, no Maryam je bila prebrza. Mislim da sam se potrošila u polufinalu, kojeg sam otrčala 4:03", objasnila je Soboljeva. Treće je mjesto utrke pripalo Ukrajinki Irini Liščinskoj.

Najviše je simpatija na stadionu svakako dobio mladi Kenijac Alfred Kirwa Yego, koji sve do polufinala te discipline nije predstavljao veću prijetnju svojim već etabliranim suparnicima: "Još uvijek ne mogu vjerovati da sam pobijedio! Mislio sam da će finalna utrka biti mnogo teža, no nakon prvog kruga osjetio sam da mogu trčati brže, u posljednjih sam sto metara dao i zadnji atom snage." Na drugom je mjestu završio Kanađanin Gary Reed, dok je bronca pripala olimpijskom pobjedniku Rusu Juriju Boržakovskom.

U bacanju koplja nije bilo iznenađenja, dva su najveća favorita praktički pokušavala nadmašiti jedan drugoga. Na kraju je zlato ipak pripalo Fincu Teru Pitkamakiju, dok se Norvežanin Andreas Thorkildsen, osvajač olimpijske medalje u toj disciplini zadovoljio srebrom: "Smatram da me nedavna ozljeda spriječila u osvajanju zlata. Tero je bio bolji i bacio je dalje, ovo je bio njegov dan", rekao je Norvežanin. Treće je mjesto, tek iz petog bacanja, osvojio Amerikanac Breaux Greer.

Svjetsko je prvenstvo očito izvuklo najbolje iz Amerikanca Bernarda Lagata, koji je nakon fantastične trke na 1500 metara zadnjeg dana prvenstva odnio zlato i na 5000 metara: "Tek sam nedugo pred prvenstvo odlučio trčati u obje discipline. Kad sam tek stigao u Osaku pogodili su me želučani problemi, mislio sam da će to utjecati na moje trčanje. Na Olimpijadi je sve moguće, možda ću također trčati obje discipline." Na srebrno je postolje stao Kenijac Eliud Kipchoge dok je prvu medalju za Ugandu osvojio Moses Kipsiro.

Kenijka Catherine Ndereba vratila je titulu svjetske maratonske prvakinje, pridruživši japansko zlato svim onim medaljama sa velikih svjetskih natjecanja koja je već osvojila: "Ovo je bio najteži maraton moje karijere. Mnogi su smatrali da sam nakon Atene gotova, pokazala sam im da to nikako nije istina. U ovoj utrci nisam imala nikakvu posebnu taktiku, pouzdala sam se u svoje sposobnosti." Srebrnu je medalju maratona osvojila Kineskinja Zhou Chunxia, dok je najveći pljesak publike i veliko slavlje prouzročila trećeplasirana Japanka Reiko Tosa, koja je nakon trke rekla da ju je upravo navijanje iz publike tjeralo dalje.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Rezultati finala
4x400 m štafeta muški:
1. Amerika (LaShawn Merritt; Angelo Taylor; Darold Williamson; Jeremy Wariner) 2:55,56
2. Bahami (Avard Moncur; Michael Mathieu; Andrae Williams; Chris Brown) 2:59,18
3. Poljska (Marek Plawgo; Daniel Dabrowski; Marcin Marciniszyn; Kacper Kozlowski) 3:00,05

4x400 m štafeta žene:
1. Amerika (DeeDee Trotter; Allyson Felix; Mary Wineberg; Sanya Richards) 3:18,55
2. Jamajka (Shericka Williams; Shereefa Lloyd; Davita Prendagast; Novlene Williams) 3:19,73
3. Velika Britanija (Christine Ohuruogu; Marilyn Okoro; Lee McConnell; Nicola Sanders) 3:20,04

1500 m žene:
1. Maryam Yusuf Jamal, Bahrain 3:58,75
2. Jelena Soboljeva, Rusija 3:58,99
3. Irina Liščinska, Ukrajina 4:00,69

800 m muški
1. Alfred Kirwa Yego, Kenija 1:47,09
2. Gary Reed, Kanada 1:47,10
3. Jurij Boržakovski, Rusija 1:47,39

Bacanje koplja muški:
1. Tero Pitkamaki, Finska 90.33
2. Andreas Thorkildsen, Norveška 88.61
3. Breaux Greer, Amerika 86.21

5000 metara muški:
1. Bernard Lagat, Amerika 13:45,87
2. Eliud Kipchoge, Kenija 13:46,00
3. Moses Kipsiro, Uganda 13:46,75

Maraton žene:
1. Catherine Ndereba, Kenija 2:30:37
2. Zhou Chunxia, Kina 2:30:45
3. Reiko Tosa, Japan 2:30:55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!