Nogomet

Skupina A: Nezgodni protivnici na startu za Liverpool

Sanja Čalić • utorak, 18.09.2007.

U novoj sezoni Lige prvaka u skupini A sastat će se momčadi Liverpoola i Porta, te Marseillea i Bešiktaša, što će biti sjajna uvertira u nova uzbuđenja i nove derbije koje nam ovo natjecanje nosi…

Peterostruki europski prvak Liverpool najuspješniji je engleski klub u povijesti Uefinih natjecanja, a Ligu prvaka su osvojili posljednji put 2005. Prošla im je sezona bila vrlo uspješna, porazili su mnoge velike momčadi na putu do finala, no ipak je u toj posljednjoj utakmici Milan bio bolji i zasluženo uzeo titulu prvaka. No to je možda ove godine još veći motiv Liverpoolu da nastavi tradiciju europskih uspjeha.

Iako se Rafa Benitez nedavno žalio zbog lošeg rasporeda utakmica koji ne odgovara njegovoj momčadi, Liverpool ipak ne krije ambicije u Europi. Već dokazanim igračima kao što je kapetan Steven Gerrard, ove će se sezone priključiti ovogodišnje Liverpoolovo pojačanje iz Athletico Madrida Fernando Torres koji je ubrzo postao i jedan od njihovih najopasnijih igrača, te Andrej Voronin, također napadač koji se momčadi ovog ljeta priključio iz Bayer Leverkusena. No dobro raspoloženje uoči prve utakmice u Ligi prvaka ove sezone malo je pokvarila vijest o ozljedi Johna Arnea Riisea koji ima problema sa preponom i morat će izostati s ove utakmice.

Liverpoolu će zasigurno najveći konkurent za osvajanje prvog mjesta u skupini biti momčad Porta koja po 13. put nastupa u Ligi prvaka, a u sezoni 2003./2004. su je i osvojili. Prošle sezone Porto je završio na drugom mjestu u skupni, iza Arsenala, no već su ih u slijedećem krugu izbacili drugi Englezi, momčad Chealseja.

Uoči sutrašnjeg susreta ono što ide u prilog igračima Porta je vrlo zanimljiva činjenica da Porto nikad u devet odigranih utakmica na domaćem terenu nije izgubio od engleskih momčadi, a u goste su im dolazili i veliki Arsenal, i Chelsea i Manchester United, ali i Liverpool. Liverpool sigurno ne pamte po dobrom, nakon što su ih Englezi pobijedili u finalu Kupa Uefa u sezoni 2000./2001. rezultatom 2:0. U momčadi Porta koja trenutno drži prvo mjesto u portugalskom prvenstvu najviše su golova postigli Ricardo Quaresama i Lisandro, a vidjet ćemo hoće li takav učinak postizati i na europskoj sceni…

Olympique de Marseille je posljednji put nastupao u Ligi prvaka u sezoni 2003./2004. Iako ove sezone nemaju zapažen učinak u francuskoj ligi, zauzimaju naime tek 15. mjesto, bit će težak protivnik drugim momčadima. Protivničkim vratarima najviše bi muka mogao zadavati dvojac Mamadou Niang i Djibril Cisse koji su najbolji strijelci momčadi, dok će iz srednjeg reda svojim sjajnim asistencijama najviše prijetiti Benoit Cheyrou. Zanimljiva je činjenica da se Marseille nikad dosad u natjecanjima Uefe nije susreo niti s jednom turskom momčadi, a već u prvom kolu imaju za to priliku.

Bešiktaš je morao proći dva kruga kvalifikacija kako bi se plasirao među ove velike momčadi. U drugom krugu svladali su momčad Sheriffa ukupnim rezultatom 4:0, a u posljednjem momčad Zuricha 1:3. Ovo im je četvrto sudjelovanje u Ligi prvaka, a svoj posljednji nastup zabilježili su u sezoni 2003./2004. Momčad Ertugrula Saglama imat će vrlo težak posao protiv suparnika u skupini, no iznenađenja su svakako moguća. Među igračima najznačajnije je ime Serdar Ozkan, a veliko im je pojačanje ove godine stiglo i iz redova rivala Fenerbahčea u liku iskusnog vratara Rustua Recbera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!