Nogomet

Skupina C: Real želi na vrh Europe

Zoran Zdelar • utorak, 18.09.2007.

Skupina C za razliku od protekle sezone ovog puta nudi ipak nešto više neizvjesnosti. Prošlu sezonu znalo se da su Liverpool i PSV veliki favoriti, dok bi se ove godine s popriličnom sigurnošću moglo reći da će proći tek Real Madrid. Za drugo mjesto trebali bi se boriti bremenski Werder i rimski Lazio…

Real Madrid

Aktualni prvak Španjolske krenuo je vrlo dobro i u novoj sezoni Primere. Trenutno su jedini klub s maksimalnim učinkom nakon tri odigrana kola, a nečem sličnom nadaju se i u Ligi prvaka na čije čelo žele ponovno zasjesti. Prije je Real Madrid svoju momčad temeljio na zvijezdama, no Galacticosi polako odlaze u povijest i Santiago Bernabeu sada gleda mlade igrače koji imaju potencijal za postati zvijezdama svjetskih razmjera i za sada takva inicijativa daje rezultate.

Madrižani su posljednji put trofej Lige prvaka na Santiago Bernabeu donijeli u sezoni 2001./2002. Šest godina posta u najelitnijem klupskom natjecanju za kraljevski klub je iznimno dug period i sada na krilima mladih i još ne potpuno afirmiranih igrača žele preuzeti titulu od AC Milana.

Lazio

Rimski prvoligaš, kojem mnogi prigovaraju svoju ekstremnu desničarsku orijentiranost, izborio je mjesto u Ligi prvaka zahvaljujući osvojenom trećem mjestu protekle sezone u Serie A. Dao je Lazio proteklog ljeta dva nogometaša za momčad svjetskog prvaka. U Njemačkoj su pod zastavom Italije bili Angelo Peruzzi i Massimo Oddo. Posljednji je ovog ljeta iz Rima preselio u redove rivala Milana, dok se Peruzzi odlučio ostaviti vratarskih rukavica i otići u mirovinu.

Dvostruki prvak Italije najvjerojatnije će se za drugu poziciju boriti s bremenskim Werderom. Nisu se ovog ljeta značajnije ojačali, dok ih je nekoliko igrača napustilo i neće im biti lako ponovno izboriti mjesto u Ligi prvaka. Može se stoga očekivati da će čak više energije usmjeriti utakmicama Lige prvaka i utakmice domaćeg prvenstva malo gurnuti u drugi plan.

Werder Bremen

Stigli su Nijemci u Ligu prvaka preko zagrebačkog Dinama. To što će imati priliku snage odmjeriti s Real Madridom, Lazijem i Olympiacosom mogu dobrim dijelom zahvaliti i promašajima Boška Balabana. Očekuje se da će ove sezone više pažnje posvetiti domaćem prvenstvu, iako će navijači od njih tražiti da barem prođu grupu, a dalje što bude – bude.

Napustio ih je ovog ljeta prvi strijelac Miroslav Klose. Otišao je u minhenski Bayern za 12.5 milijuna eura i njegov odlazak zasad još uvijek nije primjereno nadoknađen. Kao što smo se mogli uvjeriti u dva dvoboja sa zagrebačkim Dinamom, njihov glavni pokretač je brazilski reprezentativac Diego koji je jednim potezom sposoban riješiti utakmicu. Već u prvoj utakmici moći će upravo to pokušati napraviti i protiv Reala.

Olympiacos

Olympiacos je od strane većine proglašen već unaprijed fenjerašem u skupini C. Moralo bi se pravo malo čudo dogoditi da u društvu Reala, Lazija i Werdera izbore barem drugu poziciju. Nažalost, ne možemo očekivati da će vrata grčkog kluba čuvati bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Butina. On je, naime, nedavno pri padu teže ozlijedio rame i predviđa mu se nešto duža pauza.

Ipak, varali bismo sami sebe kada ne bismo priznali kako je Olympiacos okupio prilično respektabilnu momčad. Boje Thrylosa brane, među ostalima, i bivši član Real Madrida Raul Bravo, dok su dirigiranje obranom prepustili Brazilcu Juliu Cesaru, koji je također bio član madridskog Reala, ali i aktualnog europskog prvaka Milana.. Napad im pak predvodi Darko Kovačević koji je bio godinu dana u Laziju, a prije toga i u Juventusu. On je ipak najbolje utakmice svoje karijere odigrao u dresu španjolskog Real Sociedada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!