Nogomet

Skupina D: Milan, i tko još?

Ivana Spahija • utorak, 18.09.2007.

Nemilosrdni ždrijeb Uefe je u skupinu D, gdje je za nositelja postavljen aktualni europski prvak Milan, svrstao još i ukrajinski Šahtar, portugalsku Benficu te škotski Celtic. Iako se na prvi pogled čini kako se Milan već može pretplatiti na osvajanje prvog mjesta ove skupine, ne treba podcijeniti ni preostala tri kluba koja su u proteklim sezonama Lige prvaka znali zadati dosta glavobolje europskim nogometnim divovima...

Milan

Milan je, suprotno svim očekivanjima, priredio iznenađenje u protekloj sezoni i osvojio naslov prvaka Europe. Sezonu koja je za njih počela katastrofalno i na domaćoj, ali i na europskoj sceni, izabranici Carla Ancelottija na kraju su ipak uspjeli pretvoriti u blistavu i po sedmi put u klupskoj povijesti u Milano su donijeli najvažniji europski trofej. Očekivanja za ovu sezonu su, dakako, na visokoj razini. Otkad je Liga prvaka osnovana pod tim imenom (u sezoni 1993./1994.), nije se dogodilo da je jedan te isti klub dvije godine za redom osvojio naslov prvaka Europe. Može li se Milan ove sezone i na taj način upisati u europsku nogometnu povijest?

Iako u redove rossonera ovog ljeta nisu pristigla neka važna igračka imena, klub je iznimno zadovoljan zadržavanjem jednog od najvećih dragulja današnjeg nogometa, Brazilca Kake. Na njega ne treba trošiti puno riječi, bit će dovoljno samo spomenuti to da je prvi strijelac Lige prvaka prošle sezone, a proglašen je i za nogometaša godine od strane Uefe. Ovo mu je peta sezona u Ligi prvaka, a kao najopasnijeg protivnika u ovoj skupini Brazilac ističe Celtic, kojemu je upravo on u osmini finala prošle sezone presudio pogotkom u produžetku uzvratne utakmice. Uz Kaku, u napadu će se naći mjesta i za Filippa Inzaghija, koji je proteklih sezona sam presudio nekim klubovima, a uz iskusne braniče Alessandra Nestu i Paola Maldinija, protivnicima talijanskog kluba neće biti lako pronaći put do vratara Dide. Milan će u obranu titule krenuti bez Kakinog sunarodnjaka Ronalda, koji će zbog ozljede morati pauzirati još barem mjesec dana.

Šahtar

Klub u kojem je jedan od najistakutijih igrača naš Darijo Srna je redovit natjecatelj u Ligi prvaka od 2000. godine. Momčad iz Donjecka nikad u svojoj povijesti nije se uspjela plasirati dalje od grupne faze natjecanja, a i ove godine trener Mircea Lucescu ispred sebe ima težak zadatak u obliku Milana, ali i Benfice i Celtica. Šahtar je u glavni dio Lige prvaka dospio kroz dva pretkola. U prvom su Ukrajinci sa ukupnih 4:1 svladali armenski Pjunik, a u trećem pretkolu su sa 3:2 bili bolji od Red Bull Salzburga našeg Nike Kovača. Svjesni težine svojih protivnika, vodeći ljudi Šahtara ističu lov na drugo mjesto u ovoj skupini, naglašavajući pritom kako je "u nogometu uvijek sve moguće".

Osim Srne, u Šahtaru je svoje mjesto pronašao i Talijan Christian Lucarelli, koji na kraju prošle sezone napustio svoj dotadašnji klub Livorno i prešao u redove ukrajinske momčadi. Ukrajinci su doveli i perspektivnog brazilskog braniča Ilsinha, koji je pristigao iz Sao Paola i koji je već postao novi ljubimac navijača ukrajinskog kluba. Napadač Šahtara Brandao nada se dobroj europskoj sezoni njegovog kluba i postizanju dosta pogodaka u mreže renomiranih protivnika.

Benfica

Benfica je svoj put do Lige prvaka započela utakmicama u trećem pretkolu, gdje je sa ukupnih 3:1 bila bolja od danskog prvaka Kopenhagena. U portugalski klub se ovog ljeta na dvije godine vratio trener Jose Antonio Camacho, koji je 2004. godine klubu donio prvu titulu nakon nekoliko godina suše. Benfica je u proteklih nekoliko sezona pokazala vrlo dobru igru u Ligi prvaka. Prošle godine su Portugalci ispali u grupnoj fazi natjecanja nakon što su u odlučujućoj utakmici u njihovoj skupini izgubili od Manchester Uniteda (3:1), ali su prije dvije godine nastupili u četvrtfinalu Lige prvaka gdje su poraženi od Barcelone, bilo je 2:0 za Španjolce na prepunom Nou Campu. Kao jedan od najvažnijih rezultata u povijesti ovog kluba ističe se pobjeda Benfice nad Liverpoolom u Ligi prvaka 2006. godine kada su Englezi branili titulu europskog prvaka.

Jedna od legendi Benfice je Rui Costa, koji se, nakon nekoliko godina provedenih u Italiji, 2006. odlučio vratiti na Estadio da Luz. Navijači su ga okrunili nadimkom Maestro, a Maestru će u napadu društvo praviti portugalski reprezentativac Nuno Gomes, u kojeg se najviše pouzdaju i navijači portugalskog kluba. U prvoj utakmici, koju će Benfica odigrati protiv Milana, neće biti veznjaka Petita, koji se oporavlja od ozljede.

Celtic

Aktualni prvak Škotske je u glavnu fazu natjecanja također dospio nakon trećeg pretkola, ali su se izabranici Gordona Strachana poprilično namučili u dvije teške utakmice protiv moskovskog Spartaka gdje su sa 4:3 slavili tek nakon boljeg izvođenja jedanesteraca. Celtic je prošle sezone dogurao do osmine finala Lige prvaka, gdje ga je ždrijeb namjerio na Milan, a Škoti su, nakon što su obje utakmice završile rezultatom 0:0, nesretno izgubili u produžetku druge utakmice kada je Kaka uspio postići pogodak za Talijane.

Klub je nakon sedam godina vjernosti napustio kapetan Neil Lennon, koji se odlučio skrasiti u Nottingham Forestu, a došli su Scott Brown, Chris Killen, Scott Mac Donald i Massimo Donati. Napadač Celtica Jan Vennegoor of Hesselink je naglasio pozitivno ozračje u njegovoj momčadi uoči utakmice sa Šahtarom, iako Celtic ima katastrofalan omjer pobjeda i poraza u gostima (Škoti su izgubili 12 od 13 proteklih utakmicama odigranih u gostima u Ligi prvaka). I novopridošli Australac Scott Mac Donald također vjeruje u uspjeh njegovog novog kluba, za kojeg je uvjeren da može dogurati daleko ako igrači budu igrali prema svojim sposobnostima. Celtic će na neko vrijeme ostati lišen usluga braniča Stephena Pressleya, koji se mora suočiti sa višemjesečnom pauzom zbog operacije leđa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!